Το απόγευμα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για να εισηγηθεί, το είδος των νέων μέτρων που τυχόν υπάρξουν, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν επιβαρυνθεί τις τελευταίες ημέρες.

Την ώρα λοιπόν που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται, φτάνοντας και πάλι τετραψήφιο αριθμό την Τετάρτη, κυβερνητικά στελέχη συντηρούν το ενδεχόμενο επιβολής σκληρού lockdown.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε πως το πρωί της Πέμπτης ότι θα υπάρξει η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιωλόγων και «ανάλογα θα πράξει» η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο γι κλείσιμο των σχολείων και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων περιοριστικών μέτρων, «ακολουθώντας» τις δηλώσεις του Χρυσοχοΐδη που άφησε θολό το τοπίο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Φτιάχνουν κλίμα για σκληρό lockdown

Σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ξεπερνούν τα 1.000 τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο, συνολικά 1.070 νέα κρούσματα κορονoϊού στη χώρα. Παράλληλα τα τεστ που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο (pcr + rapid) ανέρχονται σε 44.396 με την θετικότητά τους να βρίσκεται στο 2,41%. Επίσης, 249 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 25 επιπλέον θάνατοι ασθενών με Covid-19.

Σταθερά τετραψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων και 25 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η Κεραμέως αγνοεί τις εισηγήσεις των ειδικών για το κλείσιμο των σχολείων

Παρά το ότι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο υπέρ του κλεισίματος σχολείων, τονίζοντας πως ευνοούν στην αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ισχυρίστηκε χθες ότι η κυβέρνηση πορεύεται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και για τον λόγο αυτό λειτουργούν όλα τα σχολεία, με εξαίρεση τα Λύκεια που βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές.

Αναφερόμενη στις πολύ έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί το υπουργείο Παιδείας, υποστήριξε ότι θέλουν να δώσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια «το ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αρμόζει».

Περισσότερες από 270 σχολικές μονάδες είναι κλειστές λόγω της πανδημίας

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Mega πως θα πρέπει τα σχολεία να κλείσουν και να υπάρξει επιστροφή στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης.

«Νομίζω ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες μετάδοσης»

Μέσα στα μέτρα που θα αξιολογηθούν βρίσκεται και το κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο φαντάζει ως έσχατη λύση και απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Νομίζω ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες μετάδοσης», εκτίμησε επαναλαμβάνοντας πως το σύστημα υγείας και οι αντοχές του θα κρίνουν τις αποφάσεις. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μην φτάσει στα άκρα του», όπως είπε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κεραμέως είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι «δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συζήτηση για αύριο αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων», ενώ σχετικά με τις απόψεις των ειδικών για το κλείσιμο των σχολείων, ο Κοντοζαμάνης είπε ότι απλά «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

Περιοχές στο «κόκκινο»

Οι μισές από τις μολύνσεις του προηγούμενου 24ωρου ήταν στην Αττική, που παραμένει στο «κόκκινο», όπως επίσης η Αχαΐα και η Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) συνεδρίασή της η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων εισηγήθηκε αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού στο «κόκκινο» για την Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, επεσήμανε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων» καθώς παρατητείται μεγάλη κινητικότητα των πολιτών η οποία πρέπει να περιοριστεί.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA», ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών, θα λάβει τις αποφάσεις της. «Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού», είπε.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο Κοντοζαμάνης τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός, ωστόσο όποιος γιατρός ή νοσηλευτής επιθυμεί να εμβολιαστεί, μπορεί να το κάνει κλείνοντας ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο θα γίνει δεκτός κατά προτεραιότητα. «Το νούμερο των υγειονομικών που εμβολιάστηκε δε μας ικανοποιεί», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν.

Από την άλλη, έκρινε πως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού βρίσκεται «σε πάρα πολύ καλό σημείο», ενώ έχει εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση για όσους έχουν λάβει την πρώτη. «Πιστεύουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει ικανότατο ποσοστό του πληθυσμού που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει ο τουρισμός», πρόσθεσε.

Καπραβέλος: Να κλείσουν τα σχολεία

Να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής, προειδοποιώντας για επιδημιολογική έκρηξη στην αντίθετη περίπτωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχολεία άνοιξαν, η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί και για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη. «Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου» σημείωσε.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων, όχι έλεγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα» τόνισε.

«Κρούσματα αρχίσαμε να βλέπουμε σε νεαρή ηλικία ευτυχώς που δεν έχουν βάρια συμπτωματολογία, ακόμα οι ΜΕΘ δεν πιέζονται» διευκρίνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν… Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι», είπε σε αντίθεση με τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη.