«Ένα μικρό θαύμα της κυβέρνησης» για τον Γεωργιάδη το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ιδιώτες
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με πολύ συντονισμένες ενέργειες πέτυχε ένα μικρό θαύμα» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στις εξελίξεις στη ΔΕΗ, σε συνέντευξή του, στην τηλεόραση του OPEN.
Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το 3ο μνημόνιο έβαλε τη ΔΕΗ στο Υπερταμείο με την δέσμευση να πουληθεί το 17% για να αποπληρωθεί μέρος των δανείων που έλαβε η χώρα. Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ φαλίρισε». «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με πολύ συντονισμένες ενέργειες πέτυχε ένα μικρό θαύμα. Η ΔΕΗ σήμερα έχει αυξήσει σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της πολύ πάνω από το 1.5 δισ., έχει μειώσει το δανεισμό της περίπου κατά το μισό και το κυριότερο πέτυχε το 17% – το οποίο σύμφωνα με τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα θα πήγαινε στους δανειστές- να παραμείνει ως κεφαλαιοποίηση στη ΔΕΗ. Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία».
Επισημαίνεται ωστόσο πως ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έκανε λόγο για «καραμπινάτη επιλογή χαρίσματος της ΔΕΗ στους ιδιώτες», μιλώντας στην «Αυγή». «Σίγουρα είναι προσχηματική η τοποθέτηση του Δ.Σ. της ΔΕΗ για τη δυνατότητα να πάρει όποιος θέλει, ακόμα και το Δημόσιο, μετοχές» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το στοίχημα είναι να καταλάβει ο καταναλωτής και η κοινωνία ότι αυτό που γίνεται με τη ΔΕΗ είναι εις βάρος τους. «Εδώ γίνεται μια μεθόδευση να ιδιωτικοποιηθεί και η ΔΕΗ. Αν χαθεί το 51%, θα μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική; Όχι» σημείωσε, επίσης, δηκτικά ο Νίκος Φωτόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Σε ερώτηση για την ακρίβεια επανέλαβε ότι, εάν ο Πρωθυπουργός το κρίνει σκόπιμο υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο να παρέμβει εκ νέου η κυβέρνηση και σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά ελεγχόμενη. Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων είπε: «Αυτά τα φαινόμενα τα ζουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη καθόσον έχουμε μεγάλες διεθνείς αυξήσεις. Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να τα βιώνουμε πολύ ηπιότερα σε σχέση με άλλους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ζημιά στο καλάθι της νοικοκυράς. Αν χρειαστούν παραπάνω παρεμβάσεις, εφόσον η οικονομία μας αναπτύσσεται ακόμα με υψηλότερους ρυθμούς, θα υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο να παρέμβει εκ νέου η Κυβέρνηση αν ο Πρωθυπουργός το κρίνει σκόπιμο. Δεν υπάρχει ζήτημα πανικού. Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά ελεγχόμενη».
Ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως, αυτά που δεν έδωσε ο κ. Σαμαράς στην κυρία Μέρκελ, τα έδωσε ο κ. Τσίπρας και αυτό, κατά την απόψή του, εξηγεί τους λόγους που η κυρία Μέρκελ έριξε τότε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
«Η Μέρκελ έριξε τον Σαμαρά για το υπερταμείο και τα Σκόπια»
«Διαβάζοντας την εξομολόγηση του κ. Τσίπρα, αυτό τον διθύραμβο που έγραψε για την κ. Μέρκελ, θυμόμουν τις εποχές του “go back madam Merkel” και του “τέταρτου Ράιχ”. Και ομολογώ μειδίασα λίγο με τη στροφή που έκανε ο κ. Τσίπρας από εκεί που μας κατηγορούσε ως Μερκελιστές να είναι ο βασικός απολογητής της θητείας της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Αυτό είναι εντυπωσιακό» σημείωσε ο υπουργός σε ερώτηση για την, μετά Μέρκελ εποχή και τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δε νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Σαμαρά, ο αγαπημένος της κυρίας Μέρκελ ήταν ο κ. Τσίπρας. Ο Σαμαράς δεν έκανε τα χατίρια της Μέρκελ. Ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός είπε όχι στην Μέρκελ για το Υπερταμείο και το συμβιβασμό με τα Σκόπια. Αυτά που δεν έδωσε ο κ. Σαμαράς τα έδωσε ο κ. Τσίπρας. Και αυτό εξηγεί τους λόγους που η κ. Μέρκελ έριξε τότε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Εάν είχε ολοκληρώσει τη θητεία του ο Σαμαράς η εξέλιξη θα ήταν πολύ διαφορετική».
Τέλος, για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά είπε: «Δεν είδα καμία απολύτως μπηχτή του Αντώνη Σαμαρά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντιθέτως είδα ένα εγκώμιο του κ. Σαμαρά για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη που διέσωσε την οικονομία μέσα στην πανδημία με πολύ σωστές αποφάσεις. Ο κ. Σαμαράς στηρίζει απόλυτα τον κ. Μητσοτάκη».
Θυμίζεται πως με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου ο πρώην πρωθυπουργός κλιμάκωσε τις εδώ και πολύ καιρό επιθέσεις του στον νυν πρωθυπουργό, αμφισβητώντας ευθέως τις επιλογές του στο επίπεδο της στελέχωσης της κυβέρνησης και του κόμματος και θέτοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα αλλοίωσης του ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα της Ν.Δ. Επιπλέον «άδειασε» έντονα τον Κυρ. Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί στα ενεργειακά ζητήματα, ενώ σταθερή παραμένει η ευθεία αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά για τις επιλογές του πρωθυπουργού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.