Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΟ) του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος φοιτητών & αποφοίτων του μεταπτυχιακού ΠΣ “Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία” του ΕΑΠ, η KALOMATHE: Εκπαιδευτική Πλατφόρμα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, η P2P Lab Διεπιστημονική Ερευνητική Κολεκτίβα με εστίαση στα Κοινά (Commons), η Οργάνωση ΗΛΕΚΤΡΑ energy, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξία και Ανάπτυξης, Co-Space: Εργαστήριο Μελετών για τις Συλλογικές Πρακτικές και τον Χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.).

Υποστηρίζουν περιφερειακές Ενώσεις Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, κατά αλφαβητική σειρά, Αττικής – Δυναμική, Αττικής – Συντονισμός, Βορείου Αιγαίου – Συνέργεια, Δυτικής Ελλάδας – ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, Ηπείρου – Κοινό ΚΑΛΟ, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΝ ΚΑΛΟ ΚΕΜ, Κρήτης – CretanSCENT, Νοτίου Αιγαίου – Αρχιπέλαγος, Στερεάς Ελλάδος – ΔΕΣΜΟΣ, ενώ η λίστα παραμένει ανοικτή.

«Οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν την ουσιαστική απάντηση στην ενεργειακή κρίση και είναι μία απάντηση μέσα από την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία που εξασφαλίζει ότι η ενέργεια είναι κοινό αγαθό» αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας «παρακολουθήστε την εκδήλωση, δείτε κάποια από τα επιτυχημένα παραδείγματα που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας και εκφράστε τα ερωτήματά σας, για να πάρετε απαντήσεις. Στη συνέχεια κάντε το βήμα που θα ωφεληθούμε όλοι οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά».

«Η ενέργεια μπορεί να παραχθεί από τους πολίτες, να είναι από ανανεώσιμες πηγές και να είναι για όλους/ες. Αρκεί να την πάρουμε στα χέρια μας» καταλήγε η εκδήλωση.

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

18:15 – 18:30

Καλωσόρισμα (Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης)

18:30 – 18:45

Οι ενεργειακές κοινότητες και τα οφέλη τους (Δημήτρης Κιτσικόπουλος, Οργάνωση ΗΛΕΚΤΡΑ energy, uπ. Δρ. TMXA, ΑΠΘ)

18:45 – 18.55

Το παράδειγμα της ενεργειακής κοινότητας Αττικής (Μάγια Ανδρέου, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΟΙΝ Αττικής)

18.55 – 19.05

Το παράδειγμα της ενεργειακής κοινότητας Μινώα (Ερμιόνη Γιαλύτη, μέλος Δ.Σ. ΕΚΟΙΝ Μινώα)

19:05 – 19:45

Συζήτηση

19:45 – 20.00

Συμπεράσματα (Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης)