«Ή είναι παντελώς άσχετοι ή είναι ψεύτες χωρίς κανένα χαλινάρι» ανέφερε στα πρώτα λεπτά της τηλεοπτικής του παρουσίας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο υπουργός εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει εγείρει το νομοσχέδιο, επικαλούμενος τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ, όπως υποστήριξε, «ακόμα και να ήθελε μια κυβέρνηση να καταργήσει το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, δεν μπορεί να το κάνει».

«Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδικό άρθρο το οποίο θα κατοχυρώνει ακόμη μια φορά το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα» υποστήριξε ο Κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει «παρόλο που δεν χρειάζεται, δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να γραφτεί».

«Όλη η συζήτηση γίνεται για το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που είναι ένας νόμος ο οποίος ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον άγγιξε»

Εγκάλεσε στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι απαίτησε να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία προβλέπει διευθέτηση εργασίας, με αίτημα που κατατέθηκε την Πέμπτη από την τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και τους βουλευτές Σωκράτη Βαρδάκη και Κατερίνα Νοτοπούλου. «Διερωτώμαι, αν αυτό δεν είναι ακραίο παράδειγμα πολιτικής υποκρισίας, τι άλλο είναι; Μας καταγγέλουν ότι δήθεν επιχειρούμε να καταργήσουμε το 8ωρο μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και την ίδια στιγμή που με καταγγέλλουν και κάνουν διαμαρτυρία εδώ στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ίδια στιγμή μου ζητάνε να κηρύξω υποχρεωτική μία σύμβαση η οποία προβλέπει ακριβώς που καταγγέλλουν» υποστήριξε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε και με επίσημη ανακοίνωσή του σχετικά με το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με το ένα χέρι ξιφουλκεί κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, επειδή δήθεν καταργεί το 8ωρο και με το άλλο μας πιέζει για την εφαρμογή της. Από τη μια συμφωνεί με την εργασία τις Κυριακές και αργίες και από την άλλη κόπτεται για εξάντληση των εργαζόμενων που δήθεν θα επιφέρει το νομοσχέδιο. Όλο αυτό δεν είναι πολιτική υποκρισία, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι άνθρωποι έχουν κάνει το ψέμα επάγγελμα και την πολιτική εξαπάτηση δεύτερη φύση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά ή υπέρ της διευθέτησης εργασίας;

Λίγο μετά τη χθεσινή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς έβγαλαν ανακοίνωση υπέρ της διευθέτησης εργασίας!

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δεν πέρασαν ούτε 2 ώρες από τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά όπου ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση για δήθεν κατάργηση του 8ώρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση υπέρ της διευθέτησης του χρόνου εργασίας!

Δεν είναι αστείο! Η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Ξενογιαννακοπούλου μαζί με τους βουλευτές Σωκράτη Βαρδάκη και Κατερίνα Νοτοπούλου  με κοινοβουλευτική αναφορά ζητούν από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να κηρύξει ως υποχρεωτική την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία προβλέπει διευθέτηση εργασίας.

Συγκεκριμένα:

  • Το άρθρο 4 παράγραφος 1 της εν λόγω Σύμβασης, η οποία είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ (https://www.omed.gr/sites/default/files/RythmiseisEtosKeimeno/ΠΚ2-2021.pdf) προβλέπει ότι κατά τη θερινή και τη χειμερινή τουριστική περίοδο (1η Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου), εφόσον η πληρότητα του ξενοδοχείου υπερβαίνει το 70 %, οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του 5θήμερου και κατά τις ημέρες ανάπαυσής τους, τις Κυριακές και τις αργίες.
  • Το άρθρο 4 παράγραφος 2 της ίδιας Σύμβασης επαναλαμβάνει τη ρύθμιση της ΣΣΕ του 2013 (βρίσκεται επίσης στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ https://www.omed.gr/sites/default/files/RythmiseisEtosKeimeno/ΠΚ-14-13x.pdf) σύμφωνα με την οποία:

«Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι μία (1) ώρα ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξ αιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας υπολογιζόμενος επί περιόδου οκτώ (8) το πολύ εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας». Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα εφαρμογής του συστήματος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπως ισχύει από το 1990 και επεκτείνεται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο στις περιπτώσεις που θα το ζητήσει ο εργαζόμενος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ένα χέρι ξιφουλκεί κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, επειδή δήθεν καταργεί το 8ωρο και με το άλλο μας πιέζει για την εφαρμογή της. Από τη μια συμφωνεί με την εργασία τις Κυριακές και αργίες και από την άλλη κόπτεται για εξάντληση των εργαζόμενων που δήθεν θα επιφέρει το νομοσχέδιο.

Όλο αυτό δεν είναι πολιτική υποκρισία, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι άνθρωποι έχουν κάνει το ψέμα επάγγελμα και την πολιτική εξαπάτηση δεύτερη φύση.

Τα παραπάνω εξήγειραν την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την Μ. Ξενογιαννακοπούλου να απαντά πως «Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο κ.Χατζηδάκης αδυνατεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση, είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί. Εάν ισχύει το πρώτο να βγει σήμερα και να δηλώσει ότι παίρνει πίσω την πρόθεση του να θεσπίσει τις ατομικές συμβάσεις για τον χρόνο εργασίας. Εάν δεν το πράξει, είναι σαφές ότι παραπληροφορεί και διαστρέφει την πραγματικότητα, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης της ΝΔ».

Καλεί επίσης τον υπουργό να απαντήσει «γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και τώρα ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του οκταώρου και τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας; Γιατί αρνείται την αναγκαία παράταση της ισχύος όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Ιουνίου 2021; Γιατί δεν καθιστά υποχρεωτικές όλες τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα;».

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ 

Ο κ.Χατζηδάκης, προφανώς θορυβημένος από τη χθεσινή μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων για την Εργατική Πρωτομαγιά και την δυναμική αντίθεσή τους στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, με τις σημερινές τηλεοπτικές δηλώσεις του, ξεπέρασε κάθε όριο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης. Ο Υπουργός Εργασίας και η κυρία Πελώνη, όλες τις προηγούμενες μέρες, κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά την αντιπολίτευση ότι διαδίδουν fakenews σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Μόνο που τις προθέσεις αυτές ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης με ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ τις ανέπτυξε με σαφήνεια, και ο ίδιος ο κ.Χατζηδάκης τις επαναλαμβάνει στους συνεχείς τηλεοπτικούς μονολόγους του, προβάλλοντας την ανάγκη θέσπισης ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους. Σήμερα μάλιστα έφτασε στο σημείο να μας κατηγορήσει επειδή τον έχουμε εγκαλέσει να καταστήσει υποχρεωτικές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί, μεταξύ των οποίων και την ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ανέφερε.

Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο κ.Χατζηδάκης αδυνατεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση, είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί. Εάν ισχύει το πρώτο να βγει σήμερα και να δηλώσει ότι παίρνει πίσω την πρόθεση του να θεσπίσει τις ατομικές συμβάσεις για τον χρόνο εργασίας. Εάν δεν το πράξει, είναι σαφές ότι παραπληροφορεί και διαστρέφει την πραγματικότητα, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, ο κ.Χατζηδάκης οφείλει να απαντήσει:

-Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και τώρα ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του οκταώρου και τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας;

-Γιατί αρνείται την αναγκαία παράταση της ισχύος όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Ιουνίου 2021;

-Γιατί δεν καθιστά υποχρεωτικές όλες τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα;

Οι δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη και του κ.Χατζηδάκη αποτελούν κοινωνική πρόκληση και εμπαιγμό των εργαζομένων. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν ισχυρίζονται ότι η κατάργηση του οκταώρου και ο καθορισμός του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελος τους. Προφανώς στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής σύμβασης είναι περιττή, και η οπισθοδρόμηση στην εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνία του 21ου αιώνα! Την απάντηση την έδωσαν χθες οι χιλιάδες εργαζόμενοι, που με τη μαζική τους παρουσία έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στον εργασιακό μεσαίωνα που επιδιώκει να επιβάλλει!»

«Προστατευτικό» το νομοσχέδιο κατά Τσακλόγλου γιατί «τα συνδικάτα δεν γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των εργαζομένων»

Ως ευεργετική ρύθμιση για τους εργαζομένους παρουσίασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση προτείνει «μόνο την ρύθμιση του χρόνου εργασίας σε ατομικό επίπεδο, πάντα με την συμφωνία και την πρόταση του εργαζόμενου». Παράλληλα επέμεινε να αγνοεί την αξία των συλλογικών συμβάσεων επαναλαμβάνοντας την ερώτηση «γνωρίζει το συνδικάτο μου τις ανάγκες που έχω εγώ σε ατομικό επίπεδο;»

«Χρειαζόταν μέχρι τώρα συμφωνία σε συλλογικό επίπεδο μεταξύ επιχειρήσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πολλές τέτοιες συμφωνίες έγιναν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προτείναμε είναι να μπορεί να γίνει και σε ατομικό επίπεδο αυτό, πάντα με την συμφωνία και την πρόταση του εργαζόμενου» υποστήριξε ο υφυπουργός ισχυριζόμενος ότι «θέλουμε ένα συνδυασμό προστασίας των εργαζομένων με ταυτόχρονα ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Χωρίς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα έχουμε ανεργία».

«Υπάρχουν πολλές μορφές εργασίας, ή τηλεργασία, ή θέματα όπως η άδεια πατρότητας που πρέπει να ρυθμιστούν», συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ότι όλα θα διευθετηθούν μέσω της πολυδιαφημισμένης ψηφιακής κάρτας εργασίας που επιχειρεί να θεσπίσει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ  επέμεινε να απορρίπτει τις συλλογικές συμβάσεις λέγοντας «Αν το συνδικάτο σας για οποιονδήποτε λόγο πει “αυτό δεν θέλουμε να γίνει”, γνωρίζει καλύτερα από τον εργαζόμενο τις ανάγκες του;».

 

«Ο κ. Χατζηδάκης, μία μέρα μετά τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ομολόγησε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα όρθιο στην ζωή των εργατικών-λαϊκών οικογενειών και να κάνει πράξη την παραγγελιά των ενώσεων της μεγάλης εργοδοσίας για 10ωρη δουλειά. Τα περί “ελευθερίας του εργαζόμενου” στους χώρους δουλειάς είναι ανέκδοτα. Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι θα προστατεύεται από απόλυση ο εργαζόμενος που δεν θα δεχθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, είναι εξίσου προκλητικός. Όλοι οι εργαζόμενοι ξέρουν τι συμβαίνει στους χώρους που δουλεύουν, με πιο ηχηρά παραδείγματα τις περιόδους καταβολής των δώρων. Αν και για τους εργοδότες, σύμφωνα με τον νόμο, ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου, αυτό δεν εμποδίζει την εργοδοσία να κλέβει το δώρο, πηγαίνοντας ακόμα και στο ΑΤΜ μαζί με τον εργαζόμενο» ανέφερε το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας.

«Χτες δόθηκε η πρώτη απάντηση των εργαζόμενων διεκδικώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει το ΚΚΕ.