Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση είχε αποκαλύψει, πρώτα μέσω του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη ότι εξετάζει την επιβολή rapid test και σε εμβολιασμένους πολίτες, ενόψει των εορτών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αποκάλυψε ότι αν το μέτρο τελικά εφαρμοστεί, το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες.

Πληροφορίες του TPP από τη Δευτέρα, ανέφεραν πως το εν λόγω μέτρο δεν έχει προταθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ούτε έχει συζητηθεί μεταξύ των λοιμωξιολόγων, καθώς η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη «Από τον Οικονόμου το ακούσαμε», ανέφερε η πηγή του TPP, γεννώντας ξανά ερωτηματικά για το ποιος εν τέλει εισηγείται – καθώς για το ποιος αποφασίζει δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες. Ακόμη, δεν έχει κριθεί υγειονομικά απαραίτητο το μαζικό testing των εμβολιασμένων πολιτών την εορταστική περίοδο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για μέτρο μεσοπρόθεσμο, χωρίς ουσία, δεδομένου ότι με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, τα επίπεδα συνωστισμού στους χώρους εστίασης είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα υψηλά.

Την Τρίτη, τα μέλη της Επιτροπής. Εξαδάκτυλος και Βατόπουλος, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, αδειάζοντας την κυβέρνηση. . «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών» σημείωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Τελικά, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να ενισχύσει το προφίλ του μετά την αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, για την οποία «ουδέποτε ενημερώθηκε το Μαξίμου, αλλά η κυβέρνηση», εμφάνισε τη μη επιβολή του μέτρου ως προσωπική του απόφαση. «Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους. Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.