Την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων του λοκντάουν στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς η έξαρση του ιού στη πόλη της Βορείου Ελλάδας είναι τέτοια που, το ΕΣΥ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί, με τα νοσοκομεία της πόλης να δηλώνουν αδυναμία να περιθάλψουν τους ολοένα και αυξανόμενους ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από πλήθος ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης, η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί:

  • σε παύση λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων, για περαιτέρω μείωση των επαφών και των μετακινήσεων
  • σε κατάργηση της δυνατότητας αποστολής sms (για σωματική άσκηση κ.ά.) στο διάστημα 9 μμ. – 5 π.μ. σε καθημερινή βάση

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το Γενικό Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 της Θεσσαλονίκης πρόκειται να μετατραπεί σε πτέρυγα για ασθενείς με κορονοϊό. Παράλληλα, φέρεται να τίθεται σε εφαρμογή και σχέδιο αεροδιακομιδών ασθενών που πρέπει να διασωληνωθούν σε ΜΕΘ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως τη Θεσσαλία και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μετατροπή τους σε μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Ακόμα ανοχύρωτο το ΕΣΥ

Ωστόσο παρά τα δυσοίωνα μηνύματα και τα συνεχή περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση της διασποράς του ιού, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει προβεί στην απαραίτητη στελέχωση του ΕΣΥ.

Την περασμένη εβδομάδα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής πριν την επιβολή του λοκνταουν ,η κυβέρνηση προσέλαβε 300 γιατρούς και θεσμοθέτησε την αναγκαστική διάθεση τομέων της ιδιωτικής Υγείας στο δημόσιο σε περιπτώσεις ανάγκης.

Ωστόσο οι 300 υγειονομικοί υπάλληλοι που ανακοινώθηκαν, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, έχουν ήδη κάποια εργασιακή σχέση με το ΕΣΥ, ενώ παράλληλα είναι τρίμηνης σύμβασης και όχι μόνιμοι, ενώ ο αριθμός τους μπροστά στις γιγαντιαίες ελλείψεις είναι μηδαμινός.

Υπενθυμίζεται ότι τη Τρίτη αλλά και τη Τετάρτη, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε τη βάρδιά του χωρίς κενές κλίνες ΜΕΘ. Το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Αθήνα 9,84», που επικαλούταν πληροφορίες της ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, υπήρχαν διαθέσιμες μόλις 3 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ στο συγκεκριμένα στο ΑΧΕΠΑ, που δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, η εφημερία ξεκίνησε και πάλι χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19.

Η Θεσσαλονίκη σε οριακή κατάσταση με ανοχύρωτο το Σύστημα Υγείας – Σύσκεψη υπό τον Κικίλια

Ευρισκόμενος τη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για αύξηση των ΜΕΘ κατά 50. Ωστόσο η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της τόνισε μεταξύ άλλων πως «όλες σχεδόν οι δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μετατράπηκαν σε ΜΕΘ νοσηλείας ασθενών με covid με διακομιδή των μη covid διασωληνωμένων ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, με χρέωση στο λαό μέσω ΕΟΠΥΥ και μάλιστα του διπλάσιου της ως τώρα χρέωσης».

Την ίδια ώρα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ζητά τη συνδρομή των ιδιωτών γιατρών και μάλιστα με το αζημίωτο.

Πιο συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στην ανακοίνωσή του σημειώνει, ότι «όλοι οι γιατροί ανεξάρτητα από ειδικότητά τους καλούνται να συμβάλουν στη νοσηλεία ασθενών με Covid-19», ενώ οι όροι και τα προνόμια για τη συγκλεκριμένη προσφορά είναι οι εξής:

  • Αμοιβή 2.000 ευρώ το μήνα ακατάσχετη και αφορολόγητη
  • Δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή
  • Σύμβαση 6+6 μήνες
  • Δικαίωμα άρνησης τηλεσυμβουλέυτικής και επισκέψεων κατ’οίκον με αμοιβή 30 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ

Μάλιστα, με έντονα γράμματα σημειώνεται ότι «δεν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου».

Ψάχνουν ιδιώτες γιατρούς με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη να είναι οριακή