«Η ΕΙΝΚΥΝΚ έχει δώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως και μέσα σε ολόκληρη την περίοδο της πανδημίας, αλλεπάλληλους αγώνες για το δικαίωμα του λαού στην υγεία, όπως και για όλα τα επαγγελματικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των συναδέλφων μας και όλων των εργαζομένων.Καταγγέλλουμε τη σημερινή κλήση του προέδρου και του γραμματέα της Ένωσής μας από τον εισαγγελέα για να «δώσουν εξηγήσεις» σχετικά με την ανακοίνωσή μας στις 10 Νοεμβρίου. Σε μία ανακοίνωση της Ένωσης που αναδείκνυε τις τραγικές ελλείψεις των δομών υγείας στο νομό, εκείνοι στάθηκαν στην αναφορά για συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το γιορτασμό της ηρωικής εξέγερσης του πολυτεχνείου» αναφέρουν σε ανακοίνωσή του οι νοσοκομειακοί Γιατροί της Καρδίτσας και προσθέτουν:

«Τους τελευταίους οκτώ μήνες της πανδημίας, η Ένωσή μας αναδείκνυε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό στο νοσοκομείο Καρδίτσας και στα Κέντρα Υγείας του Νομού. Αναδείξαμε και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την υπάρχουσα αποσαθρωμένη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Αναδείξαμε και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση, ενώ έχει αφήσει απροετοίμαστο το σύστημα υγείας εδώ και 8 μήνες, συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια τακτική ανακύκλωσης των ελλείψεων και των τεράστιων προβλημάτων. Ζητούσαμε επίμονα και αποδεικτικά και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού και των υγειονομικών.

Δεν ίδρωσε, όμως, το αυτί κανενός για όλα αυτά. Οι ανακοινώσεις μας είναι όλες δημοσιευμένες σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα. Τα γνωρίζουν καιρό όλα αυτά. Γιατί δεν αντιδρούν σε όλα αυτά; Γιατί δεν υλοποιούν όλα αυτά τα μέτρα που προτείνουμε;

Άλλος είναι ο σκοπός τους. Με αφορμή την πανδημία, θέλουν να επιβάλλουν σιωπητήριο στις διεκδικήσεις μας.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν. Έχουν απαγορευτεί οι εκδηλώσεις; Έχουν απαγορευτεί οι διεκδικήσεις;

ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το δικαίωμα του λαού στην υγεία. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όλα τα δικαιώματα του λαού. Κάθε τρόπος δράσης και αγώνα μας τηρεί και θα τηρεί πάντα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, για την οποία αφιερώνουμε νυχθημερόν όλες μας τις δυνάμεις στη δουλειά και στον αγώνα.»

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ανάλογη κλήση έλαβε και η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, αμέσως μετά την εμφάνισή της σε εκπομπή του ΣΚΑΙ. Το πρωί της Τετάρτης η Δάφνη Κατσίμπα ήταν προσκεκλημένη σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, για πρώτη φορά, με παρουσιαστές τον Δ.Οικονόμου την Π.Αναστασοπούλου αλλά στην «παρέα» και τον Άρη Πορτοσάλτε. Το βασικό θέμα δεν ήταν τα νοσοκομεία της πόλης, αλλά το Πολυτεχνείο και το κάλεσμα των νοσοκομειακών γιατρών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, που ήταν απλά ένα μικρό μέρος της ανακοίνωσής τους. Το βίντεο μπορεί να βρεθεί εδώ, μετά το 50:00.

Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη της κ.Κατσίμπα με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης παρήγγειλε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή.

Την «αήθη επίθεση των δημοσιογράφων», αλλά και την στοχοποίηση κατήγγειλε το πρωί της Παρασκευής και η Ομοσπονδια Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδς (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της. «Μάταια πασχίζουν να συγκαλύψουν τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη, για την οποία οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούσαν εδώ και 20 ημέρες» τονίζει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει ότι «δεν θα τα καταφέρουν να μας φιμώσουν. Η φωνή κάτω από τις μάσκες ακούγεται κάθε μέρα πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, πιο απαιτητικά».

«Αυτό ήταν σχεδιασμένο σίγουρα, γιατί άκουσα συνομιλίες καταλάθος από μέσα, του Οικονόμου με την παραγωγό και είπανε “πρώτα βγάζουμε τον Εξαδάκτυλο και μετα βγάζουμε το Πολυτεχνείο. Εμένα δηλαδή, εγώ είμαι το Πολυτεχνείο ολόκληρο. Και βάλε”» σχολιάζει ειρωνικά η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, στη συνέντευξή της στο ThePressProject και προσθέτει:

«Ήταν σίγουρα προσχεδιασμένο, γιατί δεν ήταν σύμπτωση ότι αμέσως μετά την εκπομπή, να βγει ο εισαγγελέας και να δώσει εντολή για διερεύνηση. Εγώ και ο Τσε Γκεβάρα, δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι, όλα τα πλήθη ας πούμε τα καλούμε σε επανάσταση. Μ’ έβγαλε ο Πορτοσάλτε από τα ρούχα μου, με είπε ψεύτρα, ότι δεν λέω τα σωστά στοιχεία, μου φωναζαν ότι είναι ψέματα, ήρθε και προετοιμασμένος ο Πορτοσάλτε. Τόσο καιρό δεν μας καλούσαν, μας κάλεσαν χθες. Από την ανακοίνωση της ΕΝΙΘ δεν βγάλανε τιποτα, βγάλανε μόνο το σημείο για τη συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο κι ένα απόσπασμα από συνέντευξή μου που υπερασπιζόμουν το δικαίωμα του εργαζόμενου να διαδηλώσει για τη ζωή του. Μετά κατάλαβα ότι ήταν στημένη ιστορία, δεν πτοήθηκα βέβαια αν και ήμουν αρκετά εκνευρισμένη, μέχρι που αποχώρησα. Δόθηκε εντολή δηλαδή να διερευνηθεί το περιεχόμενο της εκπομπής και όλες τις δηλώσεις μου και το facebook και δεν ξέρω εγώ τι και να με καλέσει σε απολογία»

Καταλήγει μιλώντας για «ενορχηστρωμένη στόχευση των γιατρών του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη και υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά έγιναν γιατί «τους χαλάμε την επικοινωνιακή μαγιονέζα»:

«Όλο αυτό είναι ενορχηστρωμένη στόχευση των γιατρών του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης, γιατί οι γιατροί άνοιξαν το στόμα τους, αποκάλυψαν αλήθειες και άρχισαν να προκαλούν ρωγμές σε όλο αυτό το επικοινωνιακό οικοδόμημα που είναι πάρα πολύ κακοστημένο. Τους χαλάσαμε την επικοινωνιακή… μαγιονέζα, έναν μήνα. Έπρεπε να μας σταματήσουν. Άρχισαν με τον Θανάση Σιούλη, που ήταν ο πρώτος που μίλησε. Όντως φοβόμαστε ότι θα φτάσουμε στο σημέιο που θα φοβόμαστε ότι θα διαλέγουμε ασθενείς και ό,τι είπε ο Σιούλης το επιβεβαίωσαν κι άλλοι μετά. Δεν μπορούσαν να στοχεύσουν στον Θανάση λοιπόν και την έστησαν σε εμένα. Επειδη η ΕΝΙΘ με πραγματικά στοιχεία, τους χάλασε τη σούπα. Είναι ενορχηστρωμένη η επίθεση. Και πιστεύουμε ότι αυτή η επίθεση θα δυναμώσει, έχουμε να αντιμετωπίσουμε άγρια πράγματα. Τώρα θα φανεί το πραγματικό πρόσωπό τους».

«Στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτεται η εγκληματική πολιτική του “βλέποντας και κάνοντας”»