«Ευεργετήματα» και όχι προνόμια βλέπει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τους εμβολιασμένους και δήλωσε πως οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι.

«Χαίρομαι για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας» είπε σχετικά με αυτό και πρόσθεσε πως έγινε πολλή συζήτηση για καίρια επαγγέλματα σε χώρους που πρέπει να προασπιστεί η δημόσια υγεία, όπως οίκοι ευγηρίας, νοσοκομειακές μονάδες που βρίσκονται άνθρωποι σε ανοσοκαταστολή και λοιπές δομές. Παράλληλα, τόνισε πως η επιτροπή ειδικών θα εισηγηθεί δημοσίως στον Πρωθυπουργό και θα πρέπει εξασφαλιστεί πως θα είναι συνταγματικό.

Όσον αφορά τα self test, επιβεβαίωσε πως σε Αττική και Αχαΐα θα παρέχονται από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και δήλωσε πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πειθώ για να παρακινηθούν όσοι αρνούνται να το κάνουν, ενώ κατέληξε «θέλω να ξαναδώ το χαμόγελο στα πρόσωπα των συμπολιτών μας και τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα».

Ο υπουργός που τα βλέπει όλα με δύο μέτρα και δύο σταθμά, έκανε λόγο για περισσότερους από 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς, εμμένοντας στο αφήγημα της κυβέρνησης που λαμβάνει υπόψιν τις μεμονωμένες δόσεις και όχι τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και μίλησε για «επικοινωνιακό χαμό» για τα όσα ακούστηκαν για το AstraZeneca. Πάνω από το 93% όσων είχαν προγραμματίσει ραντεβού για τη δεύτερη δόση το έκαναν, είπε, και τόνισε πως το ποσοστό αυτό είναι ίσο με όσους έκανα τη δεύτερη δόση της Pfizer.

Οι ειδικοί προσπαθούν να μαζέψουν το αλαλούμ με το Astra Zeneca

Παρόλο τον «επικοινωνιακό χαμό» ο Βασίλης Κικίλιας, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως ήταν ενημερωμένος για την απόφαση της επιτροπής να μην συστήνει το AstraZeneca στους κάτω των 60 και είπε πως «εάν περνώντας από αυτή τη λαίλαπα του κορονοϊού η κριτική που έχουμε να δεχτούμε είναι πως δεν υπάρχει κάποιος επικοινωνιολόγος στην επιτροπή το δέχομαι» κάνοντας φανερό πως για τον ίδιο η διαχείριση της κρίσης ήταν επιτυχής και το ΕΣΥ ένας θεσμός που άντεξε και «στάθηκε όρθιος».