Τον λένε Σαϊντού. Ήρθε από τη Γουινέα, πήγε στη Σενεγάλη, την Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές και έφτασε τελικά στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε μια αγκαλιά κι μια θερμή υποδοχή από το 1ο Γελ Αγίου Δημητρίου. Πήγε στο σχολείο, εντάχθηκε στον κοινωνικό ιστό. Και τώρα που ενηλικιώθηκε, που έγινε 18 ετών, εκκρεμεί η απέλασή του. Ο τοπικός δήμος, η γειτονιά, το σχολείο, η πόλη, ολόκληρη η χώρα κινητοποιήθηκε στο άκουσμα της είδησης. Οι αντιδράσεις υπέρ του μαθητή και ο σάλος ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει θέση, με την υπουργό Παιδείας να δηλώνει πως ενισχύει τον φάκελό του, με την «απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον». Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα της Τρίτης με τον μαθητή.

Καλώς ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος υπέρ του μαθητή. Καλώς επενέβη η πολιτική ηγεσία. Όμως είναι η ίδια ηγεσία που οδήγησε τον μαθητή σε (πιθανή) απέλαση. Κι όχι μόνο αυτόν. Είναι πολλοί σαν τον Σαϊντού, θύματα δηλαδή της κατάργησης της δυνατότητας νόμιμης παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στη χώρα, από την κυβέρνηση. Είναι πολλοί οι ασυνόδευτοι ανήλικες που έχουν το όνομα του Σαϊντού, όμως δε βρίσκουν την ίδια «ευαισθησία» από την κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επικεφαλής ο Νότης Μηταράκης. Σεπτέμβριο του 2021 η ΝΔ ψήφισε αλλαγές στη διαδικασία ασύλου. Οι αλλαγές στη διαδικασία ασύλου εντάσσονται στην γενικότερη ακραία ρητορική της κυβέρνησης που επενδύει σε κλειστά σύνορα, με τον αρμόδιο υπουργό,  να προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση του ήδη αυστηρού νομικού πλαισίου στη σκιά πιθανών νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν κατά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Μεταξύ των αλλαγών είναι το παράβολο στην τέταρτη αίτηση για άσυλο, η σιωπηρή απόρριψη σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα για οικειοθελή αναχώρηση από τη διοίκηση, η κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας για άσυλο για εξαιρετικούς λόγους, καθώς και η στελέχωση του υπουργείου Μετανάστευσης με ένστολους. Επισημαίνεται πως η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθότι δεν προβλέπει με τις ελάχιστες εγγυήσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου για τους πρόσφυγες.

Κι είναι κι άλλες οι αντιπροσφυγικές ενέργειες. Είναι και το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων. Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι η κυβέρνηση κρυφό καμάρι. Κι αυτός ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός εκνευρίστηκε με την Ολλανδή δημοσιογράφο όταν ρώτησε για το ζήτημα. Στα τέλη Ιουνίου, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μία αναλυτική έκθεση με στοιχεία για 21 επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων και θύματα περίπου 1.000 πρόσφυγες, κατά την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020.

Τον Ιούλιο του 2021, τις σκηνές τρόμου που εκτυλίσσονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποκάλυψε η ανατριχιαστική μαρτυρία της διακεκριμένης συγγραφέα κουρδικής καταγωγής, Meral Şimşek, που όπως αναδεικνύουν με δημοσιεύματά τους το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bianet, καθώς και το gazeteduvar.com, κατήγγειλε πως ξυλοκοπήθηκε, παρενοχλήθηκε και βασανίστηκε σε ακραίο βαθμό όταν έπεσε στα χέρια των ελληνικών αρχών, στην προσπάθειά της να αποδράσει από την Τουρκία. Κι είναι κι ο διερμηνέας που κατήγγειλε βίαιη επίθεση και pushback. Κι αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές αναφορές της κατάστασης. «Απόλυτη ατιμωρησία για φρικαλέα εγκλήματα»: έτσι αναπαράγονται στον διεθνή Τύπο ειδήσεις σχετικές με παράνομες επαναπροωθήσεις στη χώρα. Και μάλιστα …με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Τον Οκτώβριο του 2021, το πράσινο φως στις παράνομες επαναπροωθήσεις έδωσε με τον δικό του τρόπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας από τη Σάμο ότι αυτές συμβαίνουν στη θάλασσα και αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης αλλά και της Ε.Ε.

Κι είναι κι άλλα «εγκλήματα». Αυτά που έχουν τη μορφή των δομών «φιλοξενίας». Φιλοξενούν πολλούς Σαϊντού. Κλείνουν δομές, ανοίγουν νέες, κάνουν εγκαίνια και κόβουν κορδέλες σε φυλακές ψυχών. «Είναι μία ντροπιαστική εξέλιξη, η κορύφωση του εγκλωβισμού και της αποτροπής».

Είναι κι η Λέσβος, και η Μαλακάσα, και τα Διαβατά και ο Ελαιώνας και και και…

Επιλεκτική «ευαισθησία»

Κι όλα τα ονόματα των αδικοχαμένων και των βασανισμένων έχουν το πρόσωπο του Σαϊντού.

«Ευαισθησία» από την κυβέρνηση για τα αδέρφια Αντετοκούνμπο. «Περηφάνια» για τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, που αφιερώθηκε στο προσφυγικό. «Πραγματικοί πρόσφυγες» οι Ουκρανοί, οι λευκοί που …μας μοιάζουν.