Χωρίς να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για το θέμα της τηλεκπαίδευσης, αλλά και επιμένοντας στο ότι το πρωτόκολλο 50%+1 ήταν πρόταση της επιτροπής παρόλο που έχουν βγει διάφοροι επιστήμονες και το έχουν αρνηθεί, τοποθετήθηκε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, με θέμα την τηλεκπαίδευση στα σχολεία.

Η υπουργός σχολίασε ότι η τηλεκπαίδευση έχει κριθεί νόμιμη και ότι η Αρχή έχει επισημάνει ορισμένα τεχνικά σημεία, για τα οποία υπάρχει στενή συνεργασία της με το υπουργείο. «Η πλατφόρμα είναι η ίδια που χρησιμοποιούμε εδώ στη Βουλή, είναι η ίδια που είναι το επίσημο εργαλείο της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, είναι η ίδια που χρησιμοποιείτε εσείς στο κόμμα σας στις συνεδριάσεις σας», είπε η υπουργός Παιδείας απευθυνόμενη στον Ν. Φίλη.

Επιπλέον, απάντησε με επίθεση για τα περί θεσμικής απρέπειας του υπουργείου Παιδείας απέναντι στην Αρχή, υποστηρίζοντας ότι αυτά λέγονται από το κόμμα που «τα έβαλε και με τον Άρειο Πάγο, διότι κάλεσε σε απολογία με βαρύτατες κατηγορίες κάποιο πρόσωπο φιλικά προσκείμενό σας».
Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων η υπουργός επέμεινε στο αφήγημα ότι ο πρόσφατος μαζικός έλεγχος μαθητών και εκπαιδευτικών βοήθησε στην αποτροπή της μεγαλύτερης διασποράς του κορονοϊού από μαθητές στην κοινωνία.

Όπως είπε η κα. Κεραμέως, αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο μαζικότερος έλεγχος στα σχολεία, με τρεις αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους σε 1,6 εκατομμύρια μαθητές. Εάν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ανοίξουν τα σχολεία, αυτά τα 31.000 εν δυνάμει κρούσματα θα «κυκλοφορούσαν ανέμελα, χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι εν δυνάμει φορείς». Θα είχαν δει τουλάχιστον 10 άτομα το καθένα, και έτσι θα είχαμε 310.000 εν δυνάμει κρούσματα, όπως σημείωσε η κα. Κεραμέως, σύμφωνα με την οποία, μόλις δύο σχολικά τμήματα, σε σύνολο άνω των 80.000, είναι κλειστά λόγω κορονοϊού.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Φίλη ότι είναι αυθαίρετη και πολιτική η απόφαση για το κλείσιμο των τμημάτων με το «50%+1», η κα. Κεραμέως είπε ότι δεν είναι αλήθεια. «Το πρωτόκολλο αυτό συζητήθηκε και τον Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο και ακόμα και τώρα δεν ζητήθηκε από την επιστημονική επιτροπή να αλλάξει» είπε.

Επίσης, πρόσθεσε πως η επιδημιολογική επιτήρηση εντάθηκε ακόμα περισσότερο και ότι, με εισήγηση της επιτροπής, ελέγχονται όχι μόνο οι μη εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, αλλά και οι εμβολιασμένοι, καθώς και ότι, σε περίπτωση κρούσματος γίνεται τεστ, κάθε μέρα, επί πενθήμερο.