της Νεκταρίας Ψαράκη

Η ανεξέλεγκτη διασπορά κρουσμάτων ανάμεσα σε μαθητές αποκαλύπτεται από τα self test που διενεργήθηκαν, τα οποία εντόπισαν περίπου 25.000 κρούσματα μέσα σε μόλις δύο ημέρες. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι οι 10.000 μαθητές που βρέθηκαν θετικοί την Τρίτη 11/01/2022, βρίσκονταν στις σχολικές αίθουσες τη Δευτέρα, με τον κίνδυνο να έχουν μεταδώσει τον ιό σε αρνητικούς συμμαθητές τους να καραδοκεί, δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει χαμηλή ευαισθησία στα rapid και τα self test.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που προβλέπει ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες και εκείνοι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί μόνο με την δεύτερη δόση και έχει παρέλθει το 6μηνο υποχρεούνται σε πενθήμερη καραντίνα σε περίπτωση που αποτελέσουν στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Η κυβέρνηση ωστόσο, εμμένει στο 50%+1, δεδομένου μάλιστα ότι μεγάλο ποσοστό των ανήλικων πολιτών δεν είναι εμβολιασμένοι, ή δεν έχουν ολοκληρώσει καν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, εξαιρώντας με αυτόν τον τρόπο, άτυπα, τους μαθητές από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τον γενικό πληθυσμό.

Το TPP, επικοινώνησε με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, με σκοπό να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις για το παραπάνω παράδοξο. Η κα. Παγώνη, διαβεβαίωσε ότι οι ανήλικοι πολίτες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε τρίτη δόση του εμβολίου έτσι κι αλλιώς, ενώ πρόσθεσε ότι το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ απευθύνεται μονάχα σε ενήλικες. «Δεν ισχύουν για τους ανήλικους μαθητές οι επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι ανήλικοι υπάγονται σε άλλο καθεστώς», δηλώνει.

Στο διαθέσιμο υλικό της επίσημης ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ, ωστόσο, δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι οδηγίες απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες και φυσικά, δεν υπάρχουν πουθενά συγκεκριμένες οδηγίες αποκλειστικά για ανηλίκους.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

«Οι συμμαθητές δεν είναι στενές επαφές»

Με γνώμονα ότι οι δηλώσεις της Ματίνας Παγώνη διαψεύδονται από την πραγματικότητα, το TPP επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος έδωσε μία διαφορετική ερμηνεία. Όπως εξηγεί ο ίδιος, έχει… «παρεξηγηθεί» ο ορισμός της στενής επαφής, γεγονός ανήκουστο, δεδομένου ότι διανύουμε τον τρίτο χρόνο της πανδημίας.

Ο κ. Εξαδάκτυλος αρχικά ανέφερε ότι «εμβολιασμένο παιδάκι σε εμβολιασμένο παιδάκι, είναι αμφίβολο αν μεταδίδει», πράγμα το οποίο διαψεύδεται από το ίδιο το CDC, το οποίο τονίζει ότι οποιοσδήποτε φέρει τη μετάλλαξη Όμικρον, μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους, χωρίς να έχει σημασία το αν είναι εμβολιασμένος ή όχι. Αναφέρεται δε, ότι ο εμβολιασμός είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο για τη δημόσια υγεία, καθώς εμποδίζει τα κρούσματα, ακόμη και της μετάλλαξης Όμικρον, από το να νοσήσουν βαριά, να νοσηλευτούν, να διασωληνωθούν ή να πεθάνουν.

Στη συνέχεια, ο ίδιος δήλωσε: «Στενή επαφή ενός κρούσματος θεωρούμαστε όταν δεν φοράμε τις μάσκες μας. Τα παιδιά στα σχολεία, φορούν όλα μάσκες, ή τουλάχιστον έτσι πρέπει. Ο ορισμός της στενής επαφής, δεν είναι όταν κάποιος θετικός πλησιάσει κάποιον αρνητικό με μάσκα και αποστάσεις, αλλά όταν παραδείγματος χάριν, έρθουν σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς μάσκα, αν γευματίσουν μαζί, ή αν βρίσκονταν στον ίδιο κλειστό χώρο χωρίς μέτρα προστασίας. Με την ίδια λογική, θα έπρεπε όλοι οι υγειονομικοί μετά την επαφή τους με κρούσμα, να μπαίνουν σε καραντίνα. Βέβαια, είναι άλλη η φύση της δουλειάς τους, αλλά αν έρθει ο γιατρός σε επαφή με κάποιο κρούσμα με όλα τα απαραίτητα μέτρα, τότε ο γιατρός δεν θεωρείται στενή επαφή».

Μία ανάρτηση του Bernie Sanders στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, δίνει την απάντηση στον κ. Εξαδάκτυλο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στα οπτικοποιημένα δεδομένα του Wall Street Journal, δεν είναι όλες οι μάσκες κατάλληλες για να εμποδίσουν την μετάδοση της Covid – 19. Συγκεκριμένα, αν ο θετικός και ο αρνητικός φορούν χειρουργική μάσκα, προστατεύονται για μόλις μία ώρα, ενώ μόνο αν φορούν και οι δύο μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας N95 μπορεί να αποφευχθεί η μετάδοση για 25 ώρες. Ακόμη, τα δεδομένα προϋποθέτουν η μάσκα να μην αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της συνύπαρξης των δύο στον ίδιο χώρο, πράγμα πρακτικά ανέφικτο σε σχολικό περιβάλλον, καθώς οι μαθητές τη βγάζουν προκειμένου να πιούν νερό, να φάνε κ.α.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ωστόσο εμμένει ότι το 50%+1 δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητηθεί στις συνεδριάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αναθεωρηθεί προς το παρόν: «Στην προηγούμενη φάση, το 50%+1 δούλευε. Μας έδειξε, ότι σε διάστημα 5 μηνών, μόλις 200 τμήματα σε όλη τη χώρα. Τα self test εντόπισαν 25.000 κρούσματα, και την Παρασκευή θα εντοπιστούν κι άλλα. Αν το μέτρο δεν ήταν επαρκές, δεν θα είχαμε μόνο 200 τμήματα κλειστά. Αν δούμε ότι τα παιδάκια νοσούν γρηγορότερα, θα το ξανασκεφτούμε. Προς το παρόν είμαστε καλυμμένοι με τα μέτρα. Μην συγκρίνετε με τις χώρες του εξωτερικού, διότι εκεί, δεν άνοιξαν με όσα τεστ κάνουμε εδώ», καταλήγει.