«Είμαστε στην αρχή μιας μακράς και δύσκολης συζήτησης. Το προτεινόμενο Σύμφωνο έχει τους σωστούς τίτλους, αλλά χρειάζεται τροποποιήσεις για να είναι δίκαιο για χώρες όπως η Ελλάδα», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Politico, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο της σχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προτείνεται μεταξύ άλλων -στην ουσία- να υπάρχει η επιλογή για τα κράτη-μέλη αν θα δεχθούν πρόσφυγες ή αν θα αναλάβουν την ευθύνη για επιστροφές στις χώρες καταγωγής τους όσων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η διττή προσέγγιση στοχεύει στο να «χρυσώσει το χάπι» για χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, οι οποίες είναι γνωστές για την αντι-μεταναστευτική τους ρητορεία και πολιτική.

Στη συνέντευξη, ο Μηταράκης ζήτησε να υπάρξει καταμερισμός λέγοντας ότι «εάν δεν ικανοποιηθεί η ανάγκη για δίκαιη κατανομή βάρους, τότε το πρόβλημα δεν επιλύεται. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη επιλογή».

Σχετικά με το πλήθος στοιχείων και καταγγελιών που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία από το ελληνικό λιμενικό, ο υπουργός Μετανάστευσης πάλι αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι σημειώνονται, προσθέτοντας ότι χάρη στην Ελληνική Ακτοφυλακή υπάρχει ένας ιδιαίτερα χαμηλός αριθμός ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν φέτος.

NYT: Παράνομα ελληνικά pushbacks και εγκατάλειψη προσφύγων στη θάλασσα – Διγλωσσία από το υπουργείο

«Η Ελλάδα φρουρεί τα σύνορά της με αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν γίνονται pushbacks. Καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές χάρη στη συνεχή παρουσία της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του ελληνικού Ναυτικού στη θάλασσα, δείχνοντας σαφώς ότι η χώρα έχει σύνορα», τόνισε χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω στις μαρτυρίες, το οπτικοακουστικό υλικό και τα στοιχεία που βαραίνουν τη πολιτική του υπουργείου αλλά και του ίδιου του υπουργού σχετικά με το προσφυγικό.

Τέλος, για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε μέλη ΜΚΟ ο ίδιος τόνισε ότι «οι ΜΚΟ που επικοινωνούν με την Τουρκία και συντονίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει ένα πλοίο στα ελληνικά νησιά, δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι προσφέρουν βοήθεια, αποτελούν ένα δακτύλιο εμπορίας ανθρώπων».

Ασάφειες και ερωτηματικά από την επιχείρηση ΕΛΑΣ και ΕΥΠ για τέσσερις ΜΚΟ

Προ ημερών 33 άτομα, μέλη τεσσάρων ΜΚΟ και δύο υπήκοοι τρίτων χωρών συνελήφθησαν με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα περί κατασκοπείας που εκτείνονταν από συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης έως και κατασκοπεία και όλα αυτά με σκοπό τη διευκόλυνση της διέλευσης προσφύγων από τη Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τις κατηγορίες αλλά και τις αντιφάσεις που κλυδωνίζουν την ευστάθειά τους.