Έντονες αντιδράσεις σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προκάλεσε η επιστολή του Α. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος,  Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Ευ. Στυλιανίδη , να ενσωματώσει ρήτρα που αφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος σχετικά με την ποινική ευθύνη των Υπουργών, την οποία χαρακτηρίζει «αυτονόητη». Επισήμανε ότι «η άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει την αυτονόητη αυτή ρήτρα στο συνταγματικό κείμενο θα αποτελέσει, με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης, βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας».

Αναβολή στην προανακριτική για Παπαγγελόπουλο και καρφιά από Πολάκη – Τζανακόπουλο

«Συζητήθηκε εξαντλητικά»

Ο πρόεδρος της επιτροπής  χαρακτήρισε περαιωμένη τη συζήτηση στο σημείο αυτό, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό έχει ήδη εξαντληθεί κατά την επεξεργασία της συγκεκριμένης διάταξης ενώ θα υπάρχει η ευχέρεια να ξανασυζητηθεί στην Ολομέλεια.

«Δεν θα μπορούσε να γίνει συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση για τα θέματα που θίγεται διότι ήδη είχαν συζητηθεί εξαντλητικά, ενώ το θέμα της σημερινής ημερήσιας διάταξης ήταν η ψηφοφορία επί των προτάσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τη διατύπωση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

Η επί της ουσίας συζήτηση για τα θέματα που θίγετε διεξήχθη προηγουμένως διεξοδικά στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής στις 17.10.2019 όπου όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες υποστήριξαν τις θέσεις τους.

Παρά ταύτα, το Προεδρείο της Επιτροπής αποφάσισε τη διανομή της επιστολής σας σε όλα τα μέλη του και έδωσε κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα στους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να τοποθετηθούν πολιτικά. Σε κάθε περίπτωση, η Ολομέλεια που ακολουθεί δίνει τη δυνατότητα για τοποθετήσεις επί της ουσίας».

Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου καταθέτουμε την Έκθεση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος που προέκυψε μετά από ένα γόνιμο, δημοκρατικό και υψηλού επιπέδου διάλογο, ο οποίος ευχόμαστε να διεξαχθεί και στην Ολομέλεια».

Απασφάλισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, χαρακτήρισε «απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό» το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η επιστολή υπονομεύει και δυναμιτίζει τον ποιοτικό κοινοβουλευτικό λόγο.

«Ο κ. Τσίπρας ενώ είχε όλο το περιθώριο και το δικαίωμα -που κανείς δεν του το στέρησε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής- να έρθει και να πει την άποψή του, δεν το έκανε. Και έρχεται εκ των υστέρων, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση, και προσπαθεί να ιδρύσει σχέση πατρωνίας.

Είναι απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό .Δεν επιτρέπω ως εισηγητής της πλειοψηφίας να προσβάλει αυτή την κορυφαία διαδικασία και να μας λέει ο κ. Τσίπρας, “κύριοι δεν είσαστε στο ύψος των περιστάσεων για σοβαρά θέματα της επικαιρότητας”. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει καμία σοβαρή πρόταση ο κ. Τσίπρας και συνεισφέρει μόνο σε ένα επικοινωνιακό συμβάν. Αυτό δεν είναι συμπεριφορά δημοκράτη προέδρου. Λυπάμαι γιατί αυτή η επιστολή υπονομεύει και δυναμιτίζει τον ποιοτικό κοινοβουλευτικό λόγο που όλες οι πλευρές εδώ στην Επιτροπή υπηρετήσαμε».

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρές Λοβέρδος, χαρακτήρισε «μπαχαλάκια» τον Α. Τσίπρα και ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, προσθέτοντας πως «πρώτη φορά αρχηγός κόμματος θέλει να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της Επιτροπής Αναθεώρησης», θέλοντας να μετατρέψει σε «αρένα» την όλη διαδικασία.

«Πρώτη φορά αρχηγός κόμματος θέλει να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της Επιτροπής Αναθεώρησης. Τον καταγγέλλουμε. Θέλει να μας χρησιμοποιήσει, και αντί μιας ήρεμης διαδικασίας να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει καλά, σε αρένα. Υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι θέλει να προστατεύσει το κύρος του πολιτικού κόσμου και είναι ο ίδιος που δεν επέτρεψε ακόμα και για παράνομη ηχογράφηση να πάει στη δικαιοσύνη η υπόθεση.

Θέλει να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα. Έχω τη δημοκρατική νομιμοποίηση να τον καταγγείλω. Αυτό που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ερμηνευτική δήλωση είναι μόνο την αλλαγή της δικονομικής διάταξης για την αποσβεστική διαδικασία, την παραγραφή, αντιφάσκει όμως με το Σύνταγμα. Πρέπει να σέβονται τις διαδικασίες. Δεν το κάνουν, υπονομεύουν και επιχειρούν να κάνουν ντρίπλα στην ερμηνευτική δήλωση να βάλουμε να προβλέπεται αναδρομικότητα».