Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου έξω από την τουρκική πρεσβεία, με αίτημα την απελευθέρωση και θεραπεία του άρρωστου επαναστάτη κρατουμένου Αλί Οσμάν Κιοσέ στην Τουρκία. Ο Αλί Οσμάν Κιοσέ, κρατούμενος για 37 χρόνια στις τουρκικές φυλακές της Τουρκίας, 22 χρόνια σε απομόνωση σε κελί τύπου F, γεγονος που σύμφωνα με το Λαϊκό Μέτωπο του έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα υγείας, στην ακοή, στη βάδιση καθώς και δεν μπορεί να φάει και να κάνει μπάνιο μόνος του. Έχει διαγνωστεί με καρκίνο και του αφαιρέθηκε το ένα νεφρό ύστερα από πίεση του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης. Ωστόσο, οι τούρκικες αρχές συνεχίζουν την κράτησή του, στερώντας του την αναγκαία θεραπεία. Περιμένουν ο καρκίνος να εξαπλωθεί και να πεθάνει.

Αγριότητα και αντικομμουνισμός των δυνάμεων καταστολής

Όπως μας ενημέρωσε η Κωνσταντίνα, «φτάνοντας στην Τουρκική Πρεσβεία, από το κτίριο κατέβηκε πιθανόν ο επικεφαλής της ασφάλειας της πρεσβείας, τον οποίο ενημερώσαμε για τη διαμαρτυρία μας. Αφού η διαμαρτυρία έληξε, μαζέψαμε το πανό μας και αποχωρούσαμε από το σημείο, έφτασε η ομάδα ΔΡΑΣΗ». «Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται στις καταθέσεις τους ότι βρίσκονταν κάπου στο Σύνταγμα», ωστόσο η συνομιλήτριά μας καταγγέλλει ότι έλαβαν σήμα «Πάτε για προσαγωγές Ρηγίλλης και Βασιλίσσης Σοφίας», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήρθαν απευθείας για προσαγωγές.

«Ήταν τρελαμένοι. Κατέβηκαν από τα μηχανάκια, σπρώχνανε και φώναζαν “Έλα, πάμε, τελειώνετε”. Φωνάξανε και την ΟΠΚΕ που ήταν εκεί. Και πέφτει ξύλο πολύ, ξύλο για να μπούμε στα βαν, ξύλο μέσα στα βαν», περιγράφει τις στιγμές της βίαιης προσαγωγής. Η αγριότητα των δυνάμεων καταστολής είναι φανερή στα βίντεο που δημοσίευσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους, το ίδιο και το πολιτικό-αντικομμουνιστικό κίνητρο της επίθεσης, όπου μεταξύ άλλων ακούγεται η αστυνομική κραυγή «Γαμώ το ΚΚΕ».

Στο τμήμα προσήχθησαν 11 άτομα, ανάμεσα στα οποία και η Κωνσταντίνα, ενώ 5 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. «Μεταξύ τον προσαχθέντων υπάρχουν αγωνιστές χτυπημένοι, με τον ένα σύντροφο που αφέθηκε ελεύθερος να έχει ράγισμα στα πλευρά από κλωτσιά των σκυλιών της ΔΡΑΣΗΣ», αναφέρει η καταγγελία του Λαϊκού Μετώπου. Ο τραυματίας με το ραγισμένο πλευρό είναι ο δικηγόρος του Λαού Γκιουνάι Νταγ, ο οποίος μετά το πέρας της προσαγωγής επισκέφτηκε το νοσοκομείο.

Στημένες κατηγορίες

Στη συνέχεια τους οδηγούν στο ΑΤ Συντάγματος, όπου η συνομιλήτριά μας μας ενημερώνει ότι, καθώς ο χώρος είναι μικρός, έχουν χωρίσει τους προσαχθέντες στα γραφεία και τις συλλήψεις στα κρατητήρια. «Οι σύντροφοι κατηγορούνται για αντίσταση, απείθεια, βια κατά αστυνομικών υπαλλήλων κλπ, κατηγορίες οι οποίες αποδόθηκαν από τις ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ, μέσω στημένων αναγνωρίσεων», αναφέρει η ανακοίνωση του Λαϊκού Μετώπου. Η Κωνσταντίνα εξηγεί: «Καλούσαν εντελώς στην τύχη αστυνομικούς να καταθέσουν εναντίον μας. Στόχους τους είναι να δικαιολογήσουν το ξύλο. Ο ένας σύντροφος έχει ραγισμένα πλευρά, του άλλου συντρόφου έχει μελανιάσει το πρόσωπο, θέλοντας να πουν ότι υπήρξε αντίσταση».

«Όταν μας έκλεισαν και μας είπαν να πάμε για στο τμήμα, τους ρωτήσαμε το λόγο και μας είπανε για εξακρίβωση στοιχείων. Όταν τους ζητήσαμε το λόγο της εξακρίβωσης, καθώς η διαμαρτυρία είχε ολοκληρωθεί, μας είπαν “αυτές είναι οι εντολές”. Τους είπαμε γιατί δεν τη κάνετε εδώ. αφού θέλετε τόσο πολύ», συμπλήρωσε, διερωτώμενη «γιατί να πάμε οικειοθελώς στο τμήμα, όταν δεν έχουμε κάνει κάτι». Μάλιστα μας ενημέρωσε πως το ίδιο σκηνικό βίαιων προσαγωγών είχε επαναληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η διαμαρτυρία τους για τον Αλί Οσμάν Κιοσέ λαμβάνει χώρα σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση.

Η δίκη των συλληφθέντων αναβλήθηκε για την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στα δικαστήρια της Ευελπίδων.