Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, καθώς και δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία. 

Η ΓΣΕΕ, που απέρριψε την πρόταση για κήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής απεργίας, κατέθεσε μαζί με τους άλλους κοινωνικούς φορείς τις ενστάσεις της για το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, που κυρίως αφορούν τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας, την εργασία σε διαδοχικούς εργοδότες και τις «συμβάσεις κατά παραγγελίαν».

Για την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί πολλές συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Χανιά κ.ά):

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30πμ.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί σε «απεργιακή ενωτική συγκέντρωση» στην Πλατεία Συντάγματος και ώρα 11 π.μ..

Η απεργιακή συγκέντρωση που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ, θα λάβει χώρα στο Σύνταγμα, στις 10.30 π.μ.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «μπροστά στο νέο αντιλαϊκό οδοστρωτήρα τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι όλης της χώρας να δυναμώσουν το αγωνιστικό και διεκδικητικό μέτωπο για άμεσα μέτρα:

  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • Να ξεπαγώσουν τώρα οι τριετίες για όλους τους εργαζόμενους και αναδρομικά από το 2012, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και τα καύσιμα.
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας και μαυραγοριτισμού που επέβαλε η κυβέρνηση με τα 2,50 € την εξάδα του 1,5lt νερού.
  • Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους.
  • Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.
  • Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.»

Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση». Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά:

• Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.
• Να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ.
• Να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν και να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους «εν εξελίξει» διαγωνισμούς που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.

Oλόκληρη η ανακοίνωση:

«Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις.

Στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι που επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει τις συνθήκες που εργάζονται οι οποίες θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων. Ζητάμε την εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης. Στα Νοσοκομεία εργάζονται 2.000 υπάλληλοι σε νευραλγικές υπηρεσίες (τραυματιοφορείς, τεχνική υπηρεσία, διοικητικοί υπάλληλοι κλπ) στη πρώτη γραμμή με τα προγράμματα της ΔΥΠΑ των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών με διετείς συμβάσεις. Λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά στα Νοσοκομεία και οι συνάδελφοι “για λίγο” είτε στο όριο ηλικίας είτε στον αριθμό των ενσήμων δεν έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σε συνάντησή μας με τον υπουργό Εργασίας, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης παράτασης των συμβάσεων για ένα έτος. Δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από τον Υπουργό εργασίας για την παράταση των εν λόγω συμβάσεων. Απολύονται σταδιακά παρότι μας είναι απολύτως απαραίτητοι αν και εκπαιδεύτηκαν και απέκτησαν εμπειρία.

-Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο
-Να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζόμενων στα Νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ
-Να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν και να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους «εν εξελίξει» διαγωνισμούς που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, κηρύσσοντας Παμπειραϊκή απεργία για την Πέμπτη, καταδίκασε «το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη». Το ΕΚΠ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «πρέπει τώρα να σημάνει ξεσηκωμός» και κάλεσε τα σωματεία-μέλη του να πάρουν απεργιακές αποφάσεις και να οργανώσουν την απάντηση των συνδικάτων απέναντι στη νέα επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Τι ζήτησε η ΓΣΕΕ

Πιο αναλυτικά, η ΓΣΕΕ ζητ΄σ να καταργηθούν οι διατάξεις για τη θέσπιση της 12μηνης δοκιμαστικής περιόδου και να καθοριστεί η διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου όπως προβλεπόταν αρχικά στους δύο μήνες και με ισχύ μόνο στις σχέσεις εργασίας αορίστου και όχι ορισμένου χρόνου.

Επίσης, ζητά να υπάρξει ρητή πρόβλεψη στον νόμο για την απαγόρευση παροχής εργασίας σε περισσότερους εργοδότες, που είναι, όπως και ο αρχικός εργοδότης, εταιρείες του ίδιου ομίλου. Ακόμα, θα πρέπει να διασφαλίζεται, μέσω εντατικών ελέγχων, ότι δεν παραβιάζεται το ανώτατο όριο όχι μόνο της ημερήσιας, αλλά και της εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των εργαζομένων, που δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών.

Τέλος, όσον αφορά τις συμβάσεις κατά παραγγελίαν, ζητά «οι συμβάσεις αυτές να μην υπερβαίνουν το 10% των απασχολουμένων της επιχείρησης».

Ακόμα αναφέρει:

– Να καθοριστεί στον νόμο ανώτατη χρονική διάρκεια της περιόδου αναφοράς το 15θήμερο.

– Οι ώρες εργασίας μέσα στην περίοδο αναφοράς να ανέρχονται κατ΄ ελάχιστον στις 24 εβδομαδιαίως, με δυνατότητα των μερών να καθορίσουν (μόνο) μεγαλύτερο αριθμό ωρών εργασίας.

– Από τις ελάχιστες ώρες εργασίας που θα καθορίζει ο νόμος ή τις τυχόν περισσότερες που θα καθορίζουν τα μέρη , το ½ να είναι αμειβόμενες, ακόμη και αν δεν παρασχεθεί η εργασία για λόγους που θα αφορούν τον εργοδότη, ο οποίος θα φέρει έτσι, έστω και εν μέρει, τις συνέπειες της υπερημερίας του.

– Σε περίπτωση που συμφωνηθεί μικρότερος αριθμός αμειβόμενων ωρών εργασίας από το ½ που ορίζει ο νόμος, ο όρος αυτός της συμφωνίας θα είναι ανίσχυρος και θα υπερισχύει ο νόμος. Δεν θα επέρχεται ως κύρωση η ακυρότητα της σύμβασης εργασίας (που βλάπτει τον εργαζόμενο , αφού αυτός θα μπορεί να αναζητήσει τον μισθό του με βάση τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, γεγονός που θα τον αποστερεί από σειρά μισθολογικών παροχών).

– Να καθοριστεί στον νόμο ότι εάν στην εργασία των εργαζομένων παρεμβάλλονται διακοπές, τότε αυτές θα αμείβονται με βάση τις εκάστοτε προβλέψεις περί διακοπής θέσης εργασίας.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Εύβοια, Βέροια και Ιωάννινα

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτέμβριου, στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10:30 έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10:00 στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10:30, στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο.

Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία

Στην 24ώρη πανελλαδική απεργία, με στάσεις εργασίας, του Εργατικού Κέντρου Αθηνών αναμένεται να συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα, σήμερα.

Οι εργαζόμενοι, όπως ανακοινώθηκε, θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας και διαμαρτύρονται για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ίδια ημέρα.

Τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου. Οι στάσεις εργασίας είναι προγραμματισμένες από την έναρξη της βάρδιας στις 05:00 το πρωί έως τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12:00 τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα, αναμένεται η απόφαση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Μέχρι αυτή την ώρα, έχει υπάρξει ανακοίνωση από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.