
Η απόφαση για την απομάκρυνση των έργων ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη και έγινε με γνώμονα «την ασφάλεια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, των έργων τέχνης, των εργαζομένων και των επισκεπτών, καθώς και την αποκατάσταση της εύρυθμης θεσμικής λειτουργίας», αναφέρει η Εθνική Πινακοθήκη στην ανακοίνωσή της.
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του κόμματος Νίκη εισέβαλε τη Δευτέρα (10/3), μαζί με ένα άλλο άτομο που διέφυγε, στην Εθνική Πινακοθήκη και προκάλεσε φθορές σε έργα της έκθεσης «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου». Ο βουλευτής βρισκόταν στον εσωτερικό χώρο της Πινακοθήκης και σε αίθουσες με έργα τέχνης, όταν άρχισε να σπάει την προστατευτική τζαμαρία και να προκαλεί φθορές στον χώρο και σε έργα, φωνάζοντας πως «προσβάλλουν τη θρησκεία». Ο βουλευτής είχε στείλει και επιστολή προς την διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης ζητώντας την απόσυρση εκθεμάτων, ενώ είχε καταθέσει σχετική ερώτηση και στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων και έργο Έλληνα καλλιτέχνη «το οποίο προδήλως θίγει την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, προσβάλλοντας ευθέως τα ιερά πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού, τα οποία απεικονίζονται παραμορφωμένα».
Το βίντεο της καταστροφής από την Εθνική Πινακοθήκη, από τον βανδαλισμό του βουλευτή της Νίκης pic.twitter.com/AAPWkdNoLk
— e-tetRadio.gr (@tetRadio) March 13, 2025
Ο Νίκος Παπαδόπουλος, μετά την επίθεση, προσήχθη και τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση στο υπόγειο τη Εθνικής Πινακοθήκης ώσπου αφέθηκε ελεύθερος κάνοντας χρήση της βουλευτικής ιδιότητας που απαγορεύει τη σύλληψη.
Αντιδράσεις
Οι βανδαλισμοί που προκάλεσε ο βουλευτής του κόμματος «Νίκη» στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).
Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΑ χαρακτήρισε την επίθεση του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης «πράξη βάναυση, αποτρόπαιη και απολίτιστη», επισημαίνοντας πως θα πρέπει «η καλλιτεχνική ελευθερία στη χώρα μας είναι και οφείλει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτη».
Την Τετάρτη, 12/3, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση υπέρ της ελευθερίας στην Τέχνη έξω από την Εθνική Πινακοθήκη, από το Σωματείο εργαζομένων στη Σύγχρονη Τέχνη. «Στη σημερινή πολιτική συγκυρία, όπου παρατηρείται άνοδος του αυταρχισμού και εντεινόμενες προσπάθειες φίμωσης της ελεύθερης σκέψης, είναι κρίσιμο να προστατεύσουμε τις τέχνες από οποιαδήποτε απόπειρα εκφοβισμού και καταστολής. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η δημόσια σφαίρα να μετατραπεί σε πεδίο επιθέσεων ενάντια στον πολιτισμό, ούτε να υποκύψουμε σε φαινόμενα που θυμίζουν σκοταδιστικές εποχές», ανέφερε χαρακτηριστικά το σωματείο.
Όταν οι διαδηλωτές ξετύλιξαν πανό που έγραφε «Η Ελευθερία της Τέχνης είναι Αδιαπραγμάτευτη» μπροστά από το χώρο που είχε βανδαλίσει ο βουλευτής, ομάδα φανατικών που δήλωσαν Ορθόδοξοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους φωνάζοντας: «Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία».
Από την επαναλειτουργία στην απομάκρυνση
Κατά την επαναλειτουργία της Πινακοθήκης, τα βανδαλισμένα έργα «Εικόνισμα 1ο», «Εικόνισμα 16ο», «Εικόνισμα 17ο» και «Άγιος Χριστόφορος», είχαν παραμείνει σκόπιμα στο δάπεδο με σπασμένα τα τζάμια της κορνίζας. Επιγραφή με τίτλο «To σύμπτωμα», εξηγούσε τον λόγο για τον οποίο διατηρήθηκε ο χώρος ανέγγιχτος μετά το συμβάν: «Η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης [σσ. η ιστορικός της τέχνης Συραγώ Τσιάρα] με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη αποφάσισε να διατηρήσει ορατά τα ίχνη της βίας και του βανδαλισμού ως σύμπτωμα».
Σήμερα ωστόσο η Εθνική Πινακοθήκη ανακοίνωσε την απομάκρυνση των έργων:
Σας ενημερώνουμε ότι με γνώμονα την ασφάλεια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, των έργων τέχνης, των εργαζομένων και των επισκεπτών, καθώς και την αποκατάσταση της εύρυθμης θεσμικής λειτουργίας, τα έργα τέχνης του Χριστόφορου Κατσαδιώτη τα οποία παρουσιάζονταν στην έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» απομακρύνθηκαν από το δάπεδο με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη.