Τραγικές είναι οι συνέπειες της έκρηξης στο λιμάνι της πολύπαθης Βηρυττού. Πάνω από εβδομήντα νεκροί και πάνω από 2.500 τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός – κρατικές πηγές κάνουν λόγο και για πάνω από 3.000 τραυματίες και οι αριθμοί συνεχώς μεγαλώνουν. Και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, καθώς ήδη οι αρχές του Λιβάνου εκφράζουν ανησυχία για τον αριθμό όσων έχουν καταπλακωθεί κάτω από τα συντρίμμια.

Ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυττό – επιβεβαιώνονται οι φόβοι για νεκρούς (UPD)

Τεράστιες είναι και οι υλικές ζημιές, που απειλούν και το οικονομικό μέλλον του Λιβάνου, καθώς το λιμάνι της Βηρυττού είναι κύριος πνεύμονας του εμπορίου για τη χώρα. Ακόμη όμως και οι παράπλευρες υλικές απώλειες, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δευτερεύουσες μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας, είναι επίσης συγκλονιστικές. Χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το αλ-Μανάρ, καταστράφηκε σχεδόν πλήρως η κρατική αποθήκη φαρμάκων που βρισκόταν στην περιοχή καραντίνας του λιμανιού. Το ιατρικό σύστημα της χώρας έχει φτάσει στα όριά του, όλα τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, πολλά υποχρεούνται να δουλέψουν χωρίς ρεύμα και νερό, λόγω των ζημιών, ενώ διαρκώς γίνονται εκκλήσεις για αίμα από όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Εθνικό πένθος σήμερα, Τετάρτη, κήρυξε η κυβέρνηση, μετά έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ, με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Μεγάλη είναι και η ανταπόκριση διεθνώς, με δεκάδες χώρες και κυβερνήσεις να προσφέρουν βοήθεια στο Λίβανο, ώστε να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση.  Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για βοήθεια και από τον Ερυθρό Σταυρό.

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η επίσημη κρατική εκδοχή είναι ότι πρόκειται για δυστύχημα σε αποθήκες όπου φυλάσσονταν από χρόνια ύλες που μπορεί να εκραγούν εύκολα (νιτρικό άλας) – κάτι που, ωστόσο, δείχνει μεγάλη κρατική αμέλεια, εάν επιβεβαιωθεί. Λόγω της γεωπολιτικής ευαισθησίας της περιοχής, σενάρια που κάνουν λόγο για Ισραηλινή επίθεση σε οπλοστάσιο της Χεσμπολάχ, όπως αυτό που διακινεί το δίκτυο Αλ-Αραμπίγια του Ντουμπάι, ή, ακόμη πιο ακραία, όπως περί Ισραηλινής επίθεσης στην αποθήκη όπου η Χεσμπολάχ φύλαττε πυραύλους που της έχει διαθέσει το Ιράν, όπως μεταδίδει το αδελφό του Αλ-Αραμπίγια, Αλ-Χανταθ, ήδη έχουν αρχίσει να γράφονται. Πάντως, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με πρώτο το Ρώυτερς – που αναφέρει ότι «δεν είναι άμεσα σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη»-, εμφανίζονται επιφυλακτικά έναντι όλων των απόψεων και σεναρίων. Άλλωστε, οι Λιβανέζικες αρχές απαγόρευσαν από την πρώτη στιγμή την είσοδο στην πληγείσα περιοχή σε όλους τους εκπροσώπους του Τύπου. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, επίσης εμφανίστηκε επιφυλακτικός δηλώνοντας ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς συνέβη, τι προκάλεσε όλο αυτό, αν ήταν ατύχημα ή ανθρώπινη ενέργεια».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένυ Γκαντζ, πάντως, προσέφερε ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στο Λίβανο, εκ μέρους του Ισραήλ, κίνηση που μπορεί να ερμηνευτεί πολλαπλά. Το Ισραήλ έσπευσε να διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή του στην έκρηξη, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού του κοινοβουλίου του, της Κνεσέτ. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες πριν την τραγωδία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν  Νετανιάχου είχε επιδοθεί σε νέο γύρο απειλών κατά της Χεσμπολάχ, την οποία από δεκαημέρου στοχοποιεί διαρκώς. Η κίνηση Γκαντζ, την οποία ακολούθησαν ανάλογες δηλώσεις της Ελληνικής και Κυπριακής ηγεσίας, είναι πιθανόν προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Μπορεί μια αψιμαχία με το Λίβανο να είναι χρήσιμη σήμερα στον πολλαπλά βαλλόμενο εσωτερικά Νετανιάχου, αλλά από ότι φαίνεται το Τελ Αβίβ δεν είναι έτοιμο για περισσότερα. Ούτε και ο Λίβανος, που βρίσκεται σε φρικτή οικονομική κατάσταση, αντέχει να μπει σε μια τέτοια διαμάχη σήμερα. Οσο για τη Χεσμπολάχ, η πλήρης διάψευση των υποθέσεων περί πλήγματος σε αποθήκες όπλων της, και μάλιστα Ιρανικής προέλευσης, ήταν τουλάχιστον αναμενόμενη. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλλα, ανέβαλε το διάγγελμά του, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το βράδυ, επικαλούμενος τις έκτακτες συνθήκες.