Τα νέα κέρδη ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ κερδών του πρώτου τριμήνου της προηγούμενης χρονιάς, που είχε φτάσει τα 9,1 δισ. δολάρια για την ίδια περίοδο, αλλά και τις προβλέψεις αναλυτών του κλάδου για κέρδη 7,96 δισ. δολάρια.

Η αγγλο-ολλανδική ενεργειακή εταιρεία ανέφερε ότι το ρεκόρ οφείλεται στις εμπορικές ομάδες της, που κατάφεραν να μετριάσουν την πτώση της τιμής στην αγορά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ουαέλ Σάουαν, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε «ισχυρά αποτελέσματα και ισχυρή επιχειρησιακή απόδοση, σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης αστάθειας».

Πριν λίγες μέρες η BP ανέφερε κέρδη 4,96 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, από 6,2 δισ. δολάρια το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, αλλά πολύ πάνω από τα 4,3 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Έρευνα της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid διαπίστωσε ότι σχεδόν τέσσερις στους πέντε ενήλικες στη Βρετανία θεωρούν λάθος τα κέρδη – ρεκόρ των ενεργειακών εταιρειών, χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους για το ρόλο τους στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης. Περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να φορολογήσει τα κέρδη από ορυκτά καύσιμα για να βοηθήσει στην καταβολή αποζημιώσεων στις κοινότητες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Τα κέρδη ρεκόρ από εταιρείες ορυκτών καυσίμων όπως η Shell και η BP θα πρέπει να είναι ένα σήμα αφύπνισης και να ωθήσουν την πραγματική ευθύνη για τη ζημιά που προκαλούν. Αυτή δεν είναι μόνο η άποψη της Christian Aid, είναι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του βρετανικού πληθυσμού. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μεγάλοι ρυπαίνων ανταποκρίνονται στην ηθική τους ευθύνη να επιδιορθώσουν τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στο κλίμα» σημείωσε ο Πάτρικ Γουάτ, διευθύνων σύμβουλος της Christian Aid.