Παρά τις όποιες πιέσεις ασκούσαν τις τελευταίες εβδομάδες οι χώρες του νότου και η Γαλλία, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του Eurogroup της Πέμπτης φαίνεται να εγκαταλείφθηκε οριστικά το σχέδιο για την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η χθεσινή απόφαση αφορά μέτρα συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ. Τα 240 δισ. αφορούν τον ESM και θα είναι διαθέσιμα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ. Από τα χρήματα αυτά θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι δράσεις στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς μνημονιακούς όρους.
Ωστόσο, η δημοσιονομική στήριξη των χωρών θα συνοδεύεται από τους όρους της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, όπως προβλέπει ο κανονισμός του, δηλαδή αυστηρή εποπτεία και επιβολή μέτρων σε ενδεχόμενη αδυναμία των χωρών να τηρήσουν τους όρους που επιβάλλονται.
Τα 100 δισ. θα δοθούν από την Κομισιόν για τη στήριξη της μερικής απασχόλησης και το «Σχέδιο Μάρσαλ» της ΕΕ σε βάθος επταετίας και τα άλλα 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ξεκαθαρίσει πως τα χρήματα που θα δαπανηθούν για την καταπολέμηση της πανδημίας θα δεσμεύσουν πολλές γενιές ευρωπαίων πολιτών.
Με «Σχέδιο Μάρσαλ» και υποχώρηση στη γερμανική γραμμή πορεύεται η ΕΕ στην κρίση του κορονοϊού
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Τρίτης, η Ολλανδία που ακολουθεί πιστά τη γραμμή του Βερολίνου, είχε υπογραμμίσει μέσω του υπουργού Οικονομικών της ότι θα πρέπει η όποια χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας να ακολουθηθεί από μνημονιακούς στόχους, με αποτέλεσμα Ιταλία και Ισπανία να διαφωνήσουν και να μην υπάρξει συμφωνία.
Τελικά στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης βρέθηκε η «συμβιβαστική» λύση για πιστωτική γραμμή που θα παρέχει χαμηλότοκο δάνειο στην Ιταλία (και όποια άλλη χώρα το ζητήσει), με τον όρο να μπορεί να αποδείξει ότι το δάνειο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για «λογική και δίκαιη λύση», καθώς θα παραμείνουν οι κόκκινες γραμμές του ESM.
3/6 The #ESM can provide financial help to countries without conditions for medical expenses. It will also available for economic support, but with conditions. That’s fair and reasonable.
— Wopke Hoekstra (@WBHoekstra) April 9, 2020
Πηγές του Euro2day.gr, αναφέρουν ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν συμφωνήσει για δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης που θα στηρίζεται όμως στη λογική του «Σχεδίου Μάρσαλ». Η πρόταση αυτή αναμένεται να επανέλθει άμεσα στο προσκήνιο, καθώς την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για το αν θα επικυρωθούν οι προτάσεις που τέθηκαν στο Eurogroup.
«Δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρεών»
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε γαλλικό ραδιόφωνο πριν την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά πολλές χώρες της ΕΕ, δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής των χρεών τους.
«Επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει γενική διαγραφή των χρεών. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί ένα τέτοιο θέμα. Τώρα πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομία σε λειτουργία. Αργότερα θα εξετάσουμε πώς θα εξοφληθούν τα χρέη και πώς θα διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά πιο αποτελεσματικά».