Στραμμένα στη Κορσική είναι τα ευρωπαϊκά βλέμματα και όχι μόνο, καθώς αναμένεται στις 5:30 μ.μ. τη Πέμπτη, να ξεκινήσει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) στην οποία συμμετέχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδη και της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.

Η Αθήνα, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται το κυπριακό πρακτορείο, αναμένει ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς περιλαμβάνει σαφείς αναφορές στην τουρκική παραβατικότητα.

Αγορά εξοπλισμών κόστους 10 δισ. και ελληνοτουρκικά στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Στο περιθώριο της Διάσκεψης και συγκεκριμένα στις 4 μ.μ. έχει προγραμματιστεί συνάντηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γάλλο πρόεδρο στην ατζέντα της οποίας εντάσσεται τόσο η τουρκική προκλητικότητα όσο και η συμφωνία για αγορά γαλλικών αμυντικών εξοπλισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικοί εξοπλισμοί κόστους 10 δισ. που πρόκειται να αγοράσει η Ελλάδα, αφορά πολεμικά αεροσκάφη Rafale αλλά και άλλου γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού, ενώ κυβερνητικά στελέχη, ήδη έχουν αναφερθεί σε αυτή την επικείμενη συμφωνία. Παρόλα αυτά στη συνάντηση δεν αναμένεται να πέσουν υπογραφές.

«Η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος» στην Αν. Μεσόγειο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ, Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάλεσε την Ευρώπη να έχει μια «πιο ενιαία και ξεκάθαρη» φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία όπως είπε, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα ο Εμ. Μακρόν σημείωσε πως «εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές» και πρέπει «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της».

Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του για επανέναρξη ενός γόνιμου διαλόγου με τη Τουρκία. Ωστόσο τόνισε ότι, «υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης», που αφορούσαν μια υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή.

Επιπλέον σύμφωνα με τον Μακρόν, «η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας. Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή».

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Μακρόν για αποικιακή πολιτική

Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρας, καθώς σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο για αποικιοκρατική πολιτική της Γαλλίας. «Ο Μακρόν συνεχίζει να υπερασπίζεται την αποικιοκρατική πολιτική, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των καταπιεσμένων ανθρώπων και να αντιτίθεται στην αποικιοκρατική πολιτική. Πρόκειται για ένα συνηθισμένη τακτική των αποικιοκρατών το να επιδίδονται σε ψευδείς εκδηλώσεις αγάπης για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα στοχεύουν τους πραγματικούς πατριώτες. Ο Μακρόν είναι υπεύθυνος για τις μαζικές δολοφονίες του Χαφτάρ στη Λιβύη.Ο Μακρόν συνεχίζει να προωθεί αυτή την ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα».

Έγγραφη μυστική συμφωνία με τη Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης σε άρθρο το οποίο υπογράφει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και δημοσιεύτηκε σε ξένα μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται σε κάποια έγγραφη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με τη τουρκική πλευρά στη τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, από την οποία υπαναχώρησε η Τουρκία.

«Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε “έγγραφη συμφωνία”», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο επίμαχο άρθρο, με την αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική για αυτή τη «μυστική διπλωματία» την οποία φέρεται να διεξήγαγε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη Τουρκία.

Ξεκινά ο «τεχνικός διάλογος» Ελλάδας – Τουρκίας υπό την επιτήρηση του ΝΑΤΟ (UPD)