Σε κοινό τους άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), οι Μπρετόν και Τζεντιλόνι επιμένουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Ζητούν τη δημιουργία  ενός ευρωπαϊκού ταμείου με μοναδική αποστολή  την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων για να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα που θα επιτρέψει στις οικονομίες των χωρών να ανακάμψουν και επισημαίνουν πως είναι επιτακτική μια «άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των κρατών-μελών και της ΕΕ σε ό,τι αφορά την πολιτική διακυβέρνηση, την αποφασιστικότητα και τους πόρους».

Οι Επίτροποι τονίζουν πως είναι κρίσιμο «να μην αποκλειστεί καμία χώρα, να μην εξελιχθεί καμία οικονομία σε απομονωμένο θύμα της πανδημίας και όλα τα κράτη-μέλη να έχουν υπό ανάλογους όρους δίκαιη πρόσβαση στο χρέος που απαιτείται για τη χρηματοδότηση των σχεδίων τους».

Δεδομένη η στάση Γερμανίας – Κομισιόν – ESM

Οι εννέα χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που ζητούν την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να ξαναθέσουν το ζήτημα στο Eurogroup της Τρίτης, ωστόσο το αίτημα τους δεν προβλέπεται να εισακουστεί, καθώς έχουν δεδομένα απέναντι τους το «μέτωπο» της Γερμανίας με την Κομισιόν και τον ESM.

Σε προ ημερών δημοσίευμα του το γερμανικό  περιοδικό Spiegel ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, θα απορρίψει την έκδοση ομολόγων και θα ταχθεί υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, εκτιμώντας πως «θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της πρόσβασης των μεμονωμένων κρατών μελών της Ευρωζώνης στην αγορά, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης».

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει ξεκαθαρίσει με τη σειρά του ότι ο Μηχανισμός δεν συμφωνεί με την έκδοση των ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι τα «νέα εργαλεία θέλουν χρόνο που δεν έχουμε» και είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, τις «πιστωτικές γραμμές» του ESM, που συνοδεύονται από μνημονιακές δεσμεύσεις.

Την «ώρα της αλληλεγγύης» αλλά με μνημονιακού τύπου δάνεια ζητάει ο Ρένγκλινγκ

Με τη στάση του Βερολίνου και του ESM έχει ταχθεί και η Κομισιόν, προσπαθώντας όμως να θέσει διακριτικά το ζήτημα. Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει τονίσει ότι καταλαβαίνει τις ανησυχίες της Γερμανίας και των συμμαχικών της χωρών για τη μη έκδοση ευρωομολόγων, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στα πλάνα της Κομισιόν.

Σε γραμμή Βερολίνου με έμμεσο τρόπο το SPD

Ο Βάλτερ Μπόργιανς, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού SPD, συμφώνησε έμμεσα με την λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία του ESM, αλλά χωρίς τις πολύ αυστηρές δεσμεύσεις, κάτι που ο Ρέγκλινγκ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να συμβεί.

«Υποστηρίζω τα ευρωομόλογα, αλλά η κρίση δεν αφήνει χρόνο για συζητήσεις επί της αρχής. Επομένως πρέπει να ακολουθήσουμε δυο δρόμους.  Εάν η αντίσταση στα ευρωομόλογα δεν μπορεί να καμφθεί γρήγορα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία. Επομένως είμαι υπέρ μιας πραγματιστικής λύσης.  Πρώτα να ενεργοποιήσουμε και να ενδυναμώσουμε τον ESM χωρίς τις ταπεινωτικές προϋποθέσεις του παρελθόντος. Ετσι θα υπάρξει γρήγορα ρευστότητα και μετά θα έχουμε τον χρόνο να διασφαλίσουμε ότι τα κορονο-ομόλογα θα έχουν την απαραίτητη διάρκεια, θα είναι δίκαια και επαρκή. Φαίνεται ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την χρήση του ESM χωρίς τους μη δημοφιλής όρους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας.