«Εξαρχάρχης» και εκκένωση καταλήψεων στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Μπακογιάννη
Από την περασμένη εβδομάδα και αμέσως μετά την υπερψήφιση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, οι διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον συμπολιτευόμενο Τύπο κάνουν λόγο για τα σχέδια «επέμβασης και ειρηνικών εκκενώσεων». Στις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αναφέρονται τα πρώτα σχέδια της αστυνομίας, που αφορούν το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με την ΕΛ.ΑΣ. να σχεδιάζει τη «χαρτογράφηση» των σημείων εισόδων και εξόδων των χώρων αυτών, για την καλύτερη προετοιμασία των αστυνομικών για την επιχείρηση εκκένωσης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει ήδη σχεδιασμός για συγκρότηση ομάδων κρούσης με τη συμμετοχή αστυνομικών των ΜΑΤ, των ΟΠΚΕ, της ομάδας ΔΙΑΣ και της Ασφάλειας κατά περίπτωση. Όπως περιγράφεται, «θα υπάρχει ένα εγχειρίδιο ενεργειών που έχει σχηματιστεί ανάλογα με το αδίκημα». Αντίστοιχα εγχειρίδια ενεργειών περιλαμβάνει ο σχεδιασμός και ανάλογα με το αδίκημα και τον αριθμό των δραστών. Ακόμα, οι εν λόγω σχεδιασμοί αναφέρονται σε καταγραφή προσαχθέντων, με το δημοσίευμα να εξηγεί πως πρόκειται για μια «πιο δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας», δημιουργώντας «τράπεζα δεδομένων» των δραστών για μελλοντική χρήση.
Δύο ημέρες μετά τις παραπάνω διαρροές, η Καθημερινή περιγράφει σε δημοσίευμά της τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για «ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο με, κατ’ αρχάς, ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις για την ανάπλαση – ανασυγκρότηση της περιοχής των Εξαρχείων», με στόχο «την αποκατάσταση της τάξης και την εφαρμογή του νόμου». Κατά το δημοσίευμα, οι πληροφορίες προέρχονται από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τη συμμετοχή έξι υφυπουργών και του νέου δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα σχέδια αυτά εκτείνονται στην επόμενη πενταετία, ενώ ο προϋπολογισμός τους φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα αναφέρεται σε σχέδιο για την εκκένωση 23 καταλήψεων, στο οποίο «δεν υπάρχουν αναφορές στις αστυνομικού χαρακτήρα ενέργειες που ενδεχομένως χρειαστούν για την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων», όπως σημειώνει. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε δώδεκα καταλήψεις που φέρονται να φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, και ακόμα έντεκα «από ομάδες αναρχικών». Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει πως η χρονική διάρκεια των «παρεμβάσεων» υπολογίζεται να μην ξεπεράσει τις δεκαπέντε ημέρες, ενώ όπως αναφέρεται, το σχέδιο κυβέρνηση και δήμου περιλαμβάνει περιπολίες στα Εξάρχεια από ομάδες μεικτών κλιμακίων ελληνικής και δημοτικής αστυνομίας, καθώς και τη δημιουργία Ενιαίου Συντονιστικού Οργάνου μεταξύ των παραπάνω.
Ακόμα ένα ενδιαφέρον σημείο στους σχεδιασμούς, είναι αυτό της δημιουργίας θέσης «εντεταλμένου συμβούλου Εξαρχείων», με αποστολή, όπως αναφέρεται, να καταγράφει τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, ενώ στο στόχαστρο της κυβέρνησης φέρεται να βρίσκεται και το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο της πλατείας Ναυαρίνου, το οποίο «θα περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου».
«Το σχέδιο για την ανάπλαση των Εξαρχείων»
Εκτός από τις περιγραφόμενες επιχειρήσεις καταστολής και εκκένωσης των καταλήψεων, οι σχετικές πληροφορίες περιλαμβάνουν και σχεδιασμούς για παρεμβάσεις «άμεσης εφαρμογής», από μία «ιδιότυπη task force» με στόχο «την επαναφορά της λειτουργικότητας» στη γειτονιά. Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις αυτές φέρονται να περιλαμβάνουν το βάψιμο τοίχων, την αποκατάσταση της λειτουργίας του δημοτικού φωτισμού, την αποκατάσταση φθορών σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ ειδική μνεία γίνεται στο σφράγισμα «όσων κτιρίων εκκενώνονται από καταληψίες».
Επιπλέον, στους σχεδιασμούς περιγράφονται και «παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα», με αναφορές σε «μικρής διάρκειας και κόστους έργα», όπως διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και «συμμετοχή των κατοικων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων». Επίσης, δράσεις για το πράσινο, δενδροφυτεύσεις, κλαδέματα δένδρων σε συγκεκριμένες περιοχές όπως στην οδό Νοταρά όπου υπάρχει κατάληψη στέγασης προσφύγων, αθλητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες στα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, καθώς και οι εντυπωσιακής ονομασίας «κινητές μονάδες πρασίνου».
Παρακάτω, περιγράφονται ακόμα παρεμβάσεις, τόσο μεσοπρόθεσμου, όσο και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Στις πρώτες, αναφέρονται η ενίσχυση του φωτισμού στον λόφο του Στρέφη, χάραξη μονοπατιών, επισκευή παιδικής χαράς, βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων, καθώς και το σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου. Επίσης, στις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα παρεμβάσεις αναφέρονται και οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής, με στόχο κυρίων «γηρασμένα κτίρια».
Στα μακροπρόθεσμα σχέδια, που αναμένεται να λάβουν χώρα εντός δύο με πέντε ετών, προβλέπεται η ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η εφαρμογή θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων όπως μερικά από τα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη, και τέλος, η κατασκευή και έναρξη λειτουργίας του μετρό, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αναμένεται να κατασκευαστεί στην πλατεία των Εξαρχείων.
Διαβάστε ακόμα:
Αστυνομικά σχέδια «ειρηνικής εκκένωσης» πανεπιστημίων διαρρέουν στον Τύπο