Ρεπορτάζ του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης έχει ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο ομόφωνα απάλλαξε τους αγωνιστές από την Τουρκία από όλες τις κατηγορίες, πλην ενός για απλή οπλοκατοχή, ο οποίος επίσης αποφυλακίστηκε, καθώς η ποινή του έχει ήδη υπερεκτιθεί. Μάλιστα, το Λαϊκό Μέτωπο έχει κάνει λόγο για παρέμβαση του ΝΑΤΟ, που ελήφθη στην συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στο Βίλνιους, ενώ έχει καταγγείλει την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος με συλλήψεις μελών του, ενόψει της αίτησης αναίρεσης.

Η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη, μέλος του Λαϊκού Μετώπου, που ήταν σε απεργία πείνας από τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη μέχρι την έναρξη της διαδικασίας στον Άρειο Πάγο στις 19 Μάρτη, απαιτώντας να μην γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης, ανέπτυξε το Σαββατοκύριακο στο TPP τον πολιτικό χαρακτήρα της δίωξης, κάνοντας λόγο για «νομική τρομοκρατία». Οι Τούρκοι αγωνιστές κινδυνεύουν με την επαναφορά της πρωτόδικης απόφασης με την εξοντωτική ποινή των 30 ετών έκαστος, καθώς και την επιστροφή τους στη φυλακή, ώσπου να επαναληφθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης – Οι συνήγοροι υπεράσπισης αποδομούν την πρόταση αναίρεσης

Η εξέταση της αίτησης αναίρεσης ξεκίνησε με τους δικαστές να εισέρχονται στην αίθουσα του Αρειού Πάγου. Η αίθουσα είναι κατάμεστη από αλληλέγγυους. Η έδρα διαβάζει τα ονόματα των Τούρκων αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία, οι οποίοι παρίστανται δια των συνηγόρων τους. Υπενθυμίζεται ότι οι 4 από τους 11 αγωνιστές έχουν συλληφθεί και κρατούνται στις φυλακές Χανίων, Τρικάλων και στις Γυναικείες Φυλακές Θήβας, για μια υπόθεση που καταδικάστηκαν, σε 3 και 9 μήνες χωρίς αναστολή για πλημμελήματα. Το Λαϊκό Μέτωπο έχει κάνει λόγο για μια υπόθεση, που στήθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έτσι ώστε οι κατηγορούμενοι να μην ειδοποιηθούν καν για να παραστούν στο δικαστήριο, αφαιρώντας τους το δικαίωμα στην υπεράσπιση.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης για τους αγωνιστές από την Τουρκία. Τον λόγο παίρνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Η Ιωάννα Κούρτοβικ αναφέρει πως η αίτηση αναίρεσης πλήττει την ανεξαρτησία του εφετείου. Εξηγεί πως η αιτίαση του αντεισαγγελέα, όπου βασίζει την αίτηση αναίρεσης, αφορά τη μη ανάγνωση τεχνικών εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης από το Εφετείο, η οποία αφορά τη λήψη γενετικού υλικού. Η συνήγορος αναφέρει πως το Εφετείο εξαίρεσε  την έκθεση από την ανάγνωση, αποδεχόμενο ότι είχαν παραβιαστεί όλα όσα ορίζει ο νόμος για την εγκυρότητα μιας τεχνικής έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, αφού η λήψη γενετικού υλικού θα έπρεπε να έχει διαταχθεί από εισαγγελέα ή ανακριτή, όχι από αστυνομικό στα πλαίσια της προανάκρισης. Μάλιστα, η γνώση των κατηγορουμένων για τις εκθέσεις έγινε αφού είχε παρέλθει ο προβλεπόμενος χρόνος. Επίσης σημειώνει πως η ένσταση μη ανάγνωσης έκθεσης δεν συνιστά ένσταση ακυρότητας.

Η κα. Κούρτοβικ σημειώνει πως ο αντεισαγγελέας επικαλείται ακόμα την αλλαγή του νόμου, με την οποία εξαιρέθηκαν από το νόμιμο τύπο οι περιπτώσεις του αυτοφώρου. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η εντολή για λήψη γενετικού υλικού πρέπει να γίνεται από τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή. Επιπλέον, επισημαίνει στο δικαστήριο πως κανένα από τα στοιχεία της αντικειμενικής και υποκειμενικής συγκρότησης του 187Α δεν συντρέχει στην υπόθεση, θυμίζοντας πως ποτέ στο παρελθόν η Ελλάδα δεν δέχθηκε να δικαιώσει τη ρητορική του τουρκικού κράτους, πως η χώρα μας περιθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, αναφέροντας πως το Εφετείο ξήλωσε την αρχή της συλλογής ευθύνης, η οποία συνέτρεχε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, η οποία επέβαλε την εξοντωτική ποινή των 30 ετών σε κάθε κατηγορούμενο. Ωστόσο, ο συνήγορος σημείωσε ότι η ίδια αρχή της συλλογικής ευθύνης έχει επανέλθει αυτή τη φορά στην πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, σημειώνει πως ο αντεισαγγελέας δεν αναφέρει πως οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν ομόφωνα από το Εφετείο. Αναφέρει ακόμα πως ο αντεισαγγελέας ισχυρίζεται ότι το Εφετείο δεν έλαβε υπόψη την μαρτυρία του μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού, κάτι που όπως αναφέρει δεν ισχύει, καθώς το Εφετείο έκρινε πως ο αστυνομικός δεν προσκόμισε στοιχεία, αλλά αποκλειστικά την άποψη του.

Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης τονίζει πως αν οι δικαστές δεχτούν την αίτηση αναίρεσης, όχι μόνο θα επιστρέψει η πρωτόδικη εξοντωτική ποινή και η έφεση θα δικαστεί ξανά από την αρχή, αλλά θα ακυρωθεί και η αναστολή της ποινής, την οποία οι αγωνιστές από την Τουρκίας κέρδισαν μετά από 96 ημέρες απεργίας πείνας απεργίας πείνας. Το τελευταίο θα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν στη φυλακή, κάτι που όπως ο συνήγορος αναφέρει είναι αδιανόητο. Υπενθυμίζει, ότι η απόφαση για αναστολή της ποινής από το Εφετείο κατά τη διάρκεια της δίκης δικαιώθηκε από τη στάση των κατηγορούμενων, που ήταν παρόντες σε κάθε δικάσιμο. Καταλήγει, ακόμα, ότι το Εφετείο δεν υπέκυψε στις απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν, πράγμα που περιμένει και από το δικαστήριο του Αρείου Πάγου.

Η αντίσταση για να μην περάσει η πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου συνεχίζεται

Η ακρόαση ολοκληρώθηκε και οι δικαστές του Αρείου Πάγου θα επανέλθουν εν καιρώ με την κοινοποίηση της απόφασής τους. Έξω από το δικαστήριο βρίσκονταν συγκεντρωμένα μέλη του Λαϊκού Μετώπου και της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Αγωνιστές από την Τουρκία.

Η Κωνσταντίνα Καρτσιώτη, απεργός πείνας και μέλος του Λαϊκού Μετώπου, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα όσα συνέβησαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει πολιτικό χαρακτήρα και απειλεί να στείλει τους Τούρκους αγωνιστές πίσω στις φυλακές. Υπενθύμισε πως η ίδια και Χουσεΐν Σουνγκιού έκαναν απεργία πείνας για 30 ημέρες, μπροστά από τον Άρειο Πάγο και τόνισε πως η αντίσταση συνεχίζεται, καθώς η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό και το σύστημα εκμετάλλευσης δεν είναι έγκλημα, αλλά καθήκον. Οι κρατούμενοι στις φυλακές Χανίων, Τρικάλων και στις Γυναικείες Φυλακές Θήβας συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Ο συνήγορος Θανάσης Καμπαγιάννης ανέφερε ότι η παρουσία των αλληλέγγυων στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι πολύ βοηθητική στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που διεξάγεται η διαδικασία στον Άρειο Πάγο. Ο ίδιος τονίζει πως επρόκειτο εξαρχής για μια πολιτική δίωξη, όπως καταδείχθηκε και στο Εφετείο, όπου αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι από την κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης και αποκατέστησε την υπόθεση σε αυτό που πραγματικά ήταν – μια απλή περίπτωση οπλοκατοχής. Προσθέτει πως ο αντεισαγγελέας θέλει να νεκραναστήσει την πρωτόδικη απόφαση και να οδηγήσει τους αγωνιστές ξανά στη φυλακή, κάτι που πρέπει να αποτραπεί.

Η συνήγορος Ιωάννα Κούρτοβικ τονίζει πως το σημερινό μήνυμα αλληλεγγύης δεν αφορά μόνο την υπόθεση των Τούρκων αγωνιστών, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Η ίδια προσθέτει ότι όλοι γνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών, πως η υπόθεση έχει και πολιτική διάσταση, η οποία είναι πολύ σημαντική, καθώς από τη μία είναι η εξουσία και από την άλλη όσοι παλεύουν ενάντια.