Εξώδικο απέστειλε στην εφημερίδα Documento η Μαρέβα Γκραμπόβσκι, επιχειρώντας έτσι να «απαντήσει» στα απανωτά δημοσιεύματα για «ανακριβές» πόθεν έσχες του συζύγου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαιτίας της εμπλοκής της σε οικογενειακή εταιρεία με έδρα τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται πως στα δημοσιεύματά της, η εφημερίδα επικαλείται παραθέτοντας σχετικά έγγραφα ότι από το 2016 και για τα επόμενα τρία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν δήλωσαν οικογενειακή εταιρεία με έδρα στη Γαλλία, ενώ, το 2020 την «έκρυψε» μέσα σε ελληνική εταιρεία για να παρακάμψει την ελληνική νομοθεσία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για την SCI Personal Ventures, η οποία ανήκε κατά 95% στην σύζυγο του πρωθυπουργού και κατά 5% στον αδερφό της. Το ποσοστό που κατείχε η σύζυγος του πρωθυπουργού στην εταιρεία αυτή φαίνεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργικού έτους για το 2016 να έχει μεταβιβαστεί δωρεάν, με την εφημερίδα να παρουσιάζει έγγραφα που καταγράφουν ότι η Γκραμπόφσκι παρέμενε κάτοχος του 95% έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Από το 2016 και μετά στα πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του η εταιρεία «εξαφανίζεται» και δεν δηλώνεται καθόλου. Στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 η εταιρεία εμφανίζεται να περνά στην MGPG Investment Consulting, της οποίος μέτοχοι είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο αδερφός της Γιώργος Παπαζήσης και η οποία ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020.

Στα ίδια δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι με την κίνηση αυτή το πρωθυπουργικό ζεύγος «καλύπτεται» από τροπολογία που έχει ενσωματωθεί στον ελληνικό νόμο 3213/2003, ο οποίος προβλέπει ότι οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές είναι ορισμένα από τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα». Ακόμα, την περασμένη Κυριακή, το πρωθυπουργικό ζεύγος προχώρησε σε μία όψιμη δημοσίευση εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο η ίδια έχει παραχωρήσει στον ετεροθαλή αδερφό της το μερίδιό της, παραθέτοντας ωστόσο ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο δεν συναντάται στα γαλλικά αρχεία.

Στο εξώδικό της, η Μαρέβα Γκραμπόβσκι υποστηρίζει πως τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα είναι ψευδή και ανήθικα. Όπως αναφέρει η σύζυγος του πρωθυπουργού, «με αμφότερα τα ως άνω δημοσιεύματα για πολλοστή φορά με στοχοποιείτε, κατηγορώντας με τώρα για δήθεν υποβολή ψευδούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»). Ειδικότερα, στο από 11 Ιουλίου 2021 δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με κατηγορείτε ότι δήθεν είχα στην κατοχή μου μετοχές αλλοδαπής (Γαλλικής) εταιρείας, για τις οποίες μάλιστα διατείνεστε ότι είχα υποχρέωση να τις συμπεριλάβω στη δήλωση περιουσιακής μου κατάστασης («πόθεν έσχες»). Προς δε επίρρωση των ψευδών αυτών ισχυρισμών σας επικαλείστε και μια πληθώρα εγγράφων, τα οποία, κατά τη γνώριμη πλέον πρακτική σας, ερμηνεύετε κατά το δοκούν».

Ακόμη, υποστηρίζει πως «βάλλετε κατά εμού διότι, δήθεν, παρέμεινα διαχειρίστρια της Γαλλικής εταιρείας στην οποία συμμετείχα, ενώ ταυτόχρονα με κατηγορείτε και για ψευδή δήλωση μεταβίβασης μετοχών. Ωστόσο όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το περιεχόμενο των ως άνω δημοσιευμάτων είναι καταφανώς ψευδές, ανήθικο και στοχεύει αποκλειστικά στο διασυρμό μου (τον οποίο πλέον επιδιώκετε σε καθημερινή βάση) και μέσω αυτού και στην πολιτική υποβάθμιση του συζύγου μου».

«Ειδικότερα, όσον αφορά τη δήθεν “ψευδή δήλωση μεταβίβασης” των μετοχών Γαλλικής εταιρείας στην οποία αναφέρεστε, σας επισημαίνω ότι ήδη από τις 3 Αυγούστου 2016, οι μετοχές που κατείχα στην εν λόγω Γαλλική Εταιρεία έχουν μεταβιβαστεί και μάλιστα με Συμφωνητικό Βεβαίας Χρονολογίας, το οποίο σας συγκοινοποιείται με το παρόν ως αναπόσπατο τμήμα αυτού. Είναι επομένως προφανές ότι ουδεμία ψευδή δήλωση πόθεν έσχες υπέβαλα διότι είχα αποξενωθεί από την κυριότητα των εν λόγω μετοχών, σε αντίθεση με τα όσα ψευδώς και συκοφαντικώς ισχυρίζεστε» αναφέρει ακόμα η Μ. Γκραμπόβσκι.

Μάλιστα, η ίδια υποστηρίζει πως «όσον αφορά τα στοιχεία που επικαλείστε από το Γαλλικό εμπορικό μητρώο, στο οποίο εμφανίζομαι διαχειρίστρια της Γαλλικής εταιρείας, επαναλαμβάνω ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2016 είχα πάψει να έχω οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία αυτή έχοντας πλήρως αποξενωθεί από τις μετοχές που κατείχα μέχρι της 3.8.2016. Επομένως, ουδεμία σχέση εκπροσώπησης ή διαχείρισης διατηρούσα με την ανωτέρω εταιρεία, ενώ αυτονόητα ουδεμία ανάμιξη είχα, ούτε και θα μπορούσα να έχω, με την επικαιροποίηση των στοιχείων του Γαλλικού εμπορικού μητρώου, υποχρέωση η οποία, αυτονόητα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το νομικό πρόσωπο…».

Στην απάντησή του, το Documento υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «στο ολιγοσέλιδο εξώδικο που απέστειλε, δεν κατορθώνει να εξηγήσει πως συκοφαντήθηκε», καθώς και πως ακόμα δεν έχει δώσει η ίδια απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως τα παρακάτω:

  • Υπέβαλε ως όφειλε το συγκεκριμένο ιδιωτικό συμφωνητικό περί δωρεάς στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο; Αν ναι, πότε;
  • Έχει κάποια σχετική έγγραφη απόδειξη περί τούτου;
  • Έχει λάβει κάποια ενημέρωση από το Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο γιατί αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν έχει δημοσιευθεί εδώ και πέντε χρόνια;
  • Μπορεί επίσης η κ. Γκραμπόφσκι να ενημερώσει την κοινή γνώμη αν αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό δωρεάς των μετοχών της, το υπέβαλε προηγουμένως ως όφειλε, σε οποιαδήποτε Εφορία, την γαλλική ή την ελληνική;

«Πρόκειται για ερωτήματα που φαντάζουν ρητορικά από τη στιγμή που απευθύνονται στην κ. Γκραμπόφσκι. Γιατί ακόμη και τώρα, δεν δίνει καμία πραγματική απάντηση σχετικά με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για την επίμαχη εταιρεία. Δεν είναι τυχαία αυτή η επιλογή της κ. Γκραμπόφσκι. Κι αυτό γιατί η “πληθώρα εγγράφων” που δημοσιοποίησε το Documento, δεν επιδέχονται καμίας διαφορετικής ερμηνείας, όπως υποστηρίζει η ίδια. Αντιθέτως, την εκθέτουν ανεπανόρθωτα» υπογραμμίζει στην απάντησή του το μέσο.