«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το ζήτημα που προέκυψε για την περιοχή φερόμενου ελληνικού εδάφους «16 στρεμμάτων» στη θέση Μελισσοκομείου στις Φέρες, που αλλάζει ανάλογα με την ροή του ποταμού Έβρου, βρέθηκε στο κέντρο της αντιπαράθεσης την Παρασκευή, μετά από δημοσίευμα του ξένου Τύπου, παρότι αφορά προ ημερών επιθετική κίνηση της Τουρκίας. Μετά τη σιωπή ημερών της κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε την Παρασκευή πως προέβη σε διάβημα στην Τουρκία για την προκλητική της στάση.

Τουρκική στρατιωτική παρουσία σε ευαίσθητο σημείο τριβής στον Έβρο – Διάβημα ΥΠΕΞ

«Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε. Στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ταυτίζοντας την ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΜέΡΑ25, με τις ακροδεξιές κορώνες του Βελόπουλου.

«Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση (σ.σ. με την Τουρκία). Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…) Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα» δήλωνε την ίδια ημέρα στο κρατικό ραδιόφωνο, υποβαθμίζοντας στην πράξη το ζήτημα.

Αντιπολιτευτικά πυρά για την υποβάθμιση των τουρκικών παρεμβάσεων στον Έβρο – «Πορευόμαστε χωρίς υστερικές κραυγές» απαντά η κυβέρνηση

Λίγη ώρα πριν την ανάρτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, ήταν το υπουργείο Εξωτερικών που με ανακοίνωσή του υποβάθμιζε το ζήτημα, τονίζοντας πως «καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος». Στην ανακοίνωση γινόνταν και πάλι λόγος για «διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα». Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την θέση της κυβέρνησης, καθώς μόλις την Παρασκευή, διπλωματικές πηγές του υπουργείου ενημέρωναν τον Τύπο πως έχει αποστείλει διάβημα στην Τουρκία για το ζήτημα της επίμαχης περιοχής στον Έβρο, η οποία μάλιστα κατά πληροφορίες φέρεται μεγαλύτερη των 16 στρεμμάτων.

Θέση για το ζήτημα έσπευσε μετά την αναλγησία που επέδειξε η κυβέρνηση, τουλάχιστον σε επίπεδο ενημέρωσης πολιτών και κομμάτων, να πάρει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως «τα εθνικά ζητήματα και ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία, όπως αυτό των ελληνικών εδαφών, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και σοβαρότητα, δεν μπορούν να γίνονται σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου και ανακοινώσεων Τύπου. Θα υπάρξει, προφανώς, ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών σε όλα τα κόμματα για να έχουν εικόνα των πραγμάτων, ούτως ή άλλως υπάρχει τακτική, περιοδική ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών προς τους εκπροσώπους των κομμάτων. Βασική μας πολιτική», τόνισε με έμφαση, «είναι: καμία εθνική υπαναχώρηση, απόλυτο σθένος σε οποιαδήποτε πρόκληση, αλλά και καταλλαγή όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες. Θα πράξουμε το χρέος μας χωρίς καμία απολύτως εθνική υστέρηση».

Ακόμα, δήλωσε πως «έχει να κάνει με την εθνική άμυνα και κυριαρχία, έχει από μόνο του ένα στοιχείο σοβαρότητας, δεν υποτιμάται ποτέ. Το παρακολουθούμε από πολύ κοντά, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, τα διαβήματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα. Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε σε ο,τιδήποτε χρειαστεί και θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει μια σοβαρή καταλλαγή στα πράγματα, έτσι ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση. Καλό είναι το ζήτημα να μην τροφοδοτείται πολιτικά, αλλά να υπάρξει πολιτική σύνεση στο εσωτερικό και εθνική ομοψυχία προς το εξωτερικό».