Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή το απόγευμα αναμένεται να αποδειχθεί καταλυτικό για τα εσωκομματικά της (συγ)κυβερνώσας παράταξης, σε μια συγκυρία στην οποία αφενός έχει διαρραγεί η σχέση εκπροσώπησης του κόμματος με ευρύτατα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και αφετέρου η χρεοκοπία της χώρας κάθε άλλο παρά μακρινό ενδεχόμενο φαντάζει.
Όλες οι ενδείξεις συντείνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου φέρεται έτοιμος να εισηγηθεί αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος, ακόμη και πριν από τις εκλογές, αποσύροντας την πρόταση για δυαρχία. Κατά πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει η εκλογή νέου προέδρου να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το PSI+ και της νέας δανειακής σύμβασης, πιθανότατα στις 11 Μαρτίου.
Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται διατεθειμένος να εξετάσει και εναλλακτικά σενάρια, στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από τα ηγετικά στελέχη τα οποία φιλοδοξούν να τον διαδεχθούν. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου το Σαββατοκύριακο είναι εκρηκτικό.
Μάλιστα, χθες, είκοσι βουλευτές όλων των εσωκομματικών «αποχρώσεων», με προεξάρχοντες τους κ. Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαπα, ζήτησαν να υπάρξει νέα ηγεσία με εκλογή από τη βάση, ώστε το ΠΑΣΟΚ «να πιστοποιήσει ότι διατηρεί πάντα τα χαρακτηριστικά του Κινήματος και όχι του φθίνοντος κόμματος-μηχανισμού». Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Στην απόφαση να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠαΣοΚ πριν από τις εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, οδηγείται σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου
Αυτοσυγκράτηση
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έχουν ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης έλθει σε επικοινωνία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και με κάποιους από τους κορυφαίους και επίδοξους διεκδικητές της ηγεσίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών, τις τελευταίες ώρες έσπευσαν να προτάξουν με κάθε τρόπο την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και υποχώρησης των προσωπικών φιλοδοξιών μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις για την τύχη της χώρας και της οικονομίας.
Και πρόεδρος και ΥΠΟΙΚ;