Μπορεί το αίτημα για τα δωρεάν τεστ να επισύρεται από υγειονομικούς και αντιπολίτευση επί σχεδόν έναν χρόνο, όμως μετά την καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης για τα self tests, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία προχώρησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «επείγουσα προμήθεια έως και 10 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία self-testing», με διαδικασίες fast track, καταληκτική ημερομηνία προσφορών τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 27 Μαρτίου και απαίτηση παράδοσης της ποσότητας εντός επτά ημερών, γεγονός που αφήνει ελάχιστες μεγάλες εταιρείες εντός διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στη διαδικασία της προμήθειας των τεστ, για κάποιον λόγο επιστρατεύτηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία, και όχι το υπουργείο Υγείας, με την παρούσα σημείωση ωστόσο να είναι αυτή που προκαλεί την μικρότερη έκπληξη.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος διαβάσει την προκήρυξη που εκδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά προσφορές «με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής» για την προμήθεια 10.000.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing, σε μία διαδικασία όπου η διορία υποβολής προσφορών λήγει μόλις τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, και ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών την επόμενη το πρωί. Εάν κανείς εξαιρέσει τη σημερινή αργία, τότε οι ενδιαφερόμενοι έχουν δύο ημέρες στη διάθεσή τους για την υποβολή προτάσεων.

Διαβάστε την προκήρυξη του υπουργείου ΠΡΟΠΟ και της Πολιτικής Προστασίας:

Στη συνέχεια, στην προκήρυξη αναφέρεται πως η υποχρέωση παράδοσης της ποσότητας των 10 εκατομμυρίων τεστ προβλέπεται εντός επτά ημερών. Με απλά λόγια, καλούνται όσες εταιρείες είναι σε θέση να υποβάλλουν προσφορά εντός δύο ημερών και να παραδώσουν 10 εκατ. τεστ μέσα σε μία εβδομάδα, γεγονός που προφανώς αφήνει ελάχιστους -αν όχι πολύ συγκεκριμένους διεκδικητές- εντός του «διαγωνισμού».

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το σημείο των τεχνικών προδιαγραφών που σημειώνει πως «το προς προμήθεια είδος απαιτείται να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ΄ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ». Έκπληξη, και θυμηδία, καθώς μόλις την Τετάρτη έγινε γνωστό πως η Siemens έλαβε τη σχετική έγκριση.

Το παζλ της νυχτερινής προκήρυξης μίας τόσο σπουδαίας -κατά την κυβέρνηση- πρωτοβουλίας συμπληρώνεται από την «Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης» που δημοσιεύτηκε επίσης μέσα στη νύχτα στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Προμηθεύς), με την οποία ανακοινώνεται πως εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ύψους 40.000.000 ευρώ για την πληρωμή των 10.000.000 τεστ, γεγονός που σημαίνει πως το τεμάχιο εκτιμάται σε τιμή 4 ευρώ.

Διαβάστε την Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης των 40 εκατ. ευρώ: