Η σκανδαλώδης συμπεριφορά των αρχών των ΗΠΑ εις βάρος του έλληνα πολίτη, ακαδημαϊκού δασκάλου και κοσμήτορα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάκη Πολίτη, που του απαγόρευσαν – σε συνεργασία με τις Τουρκικές Αερογραμμές – να επιβιβαστεί σε πτήση για το Καράκας της Βενεζουέλας, προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, παρότι δεν έτυχε προβολής από τα συστημικά μέσα. Κι αυτό γιατί το αεροσκάφος που θα τον μετέφερε, με απευθείας πτήση, θα περνούσε ξυστά από το FIR της Νέας Υόρκης και τον εναέριο χώρο του Πουέρτο Ρίκο. Κι αυτό, γιατί κρίνεται «επικίνδυνος» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ειδικά καθώς έχει δώσει το παρόν στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, και τώρα, και του λαού της Βενεζουέλας. Μιας χώρας που υφίσταται τις παράνομες και μονομερείς κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε όποιον τους αρνείται το δικαίωμα στον εξεπσιοναλισμό.
Για το θέμα είχαμε τη χαρά να δεχθεί να μας μιλήσει ο πρέσβυς της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, διανοούμενος και ποιητής, Φρέντυ Φερνάντες, που σήμερα συνεργάζεται με τον κο Πολίτη, αναζητώντας τρόπο να φτάσει ο τελευταίος στη Βενεζουέλα, για να διδάξει στο Μπολιβαριανό Πανεπιστήμιο.
Γιατί πιστεύετε ότι έτυχε αυτής της αντιμετώπισης ο κος Πολίτης;
Αν οι συνέπειες των ενεργειών δολιοφθοράς, κατασκοπείας και δίωξης που πραγματοποιούνται από τις πολλές παρααστυνομικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν τόσο σοβαρές, θα μπορούσε κανείς να αισθανθεί στη σαφή σύνθεσή τους τον απολύτως γελοίο χαρακτήρα αυτού του είδους μέτρου. Πιστεύω ότι ο μεγάλος φόβος των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι από τον ουρανό, από εκείνα τα χιλιάδες πόδια ψηλά, κάτι από τη σκέψη του καθηγητή Παναγιώτη Πολίτη θα μπορούσε να φτάσει στα μυαλά του Πουέρτο Ρίκο.
Λαμβάνει αυτή τη μεταχείριση επειδή είναι ένα γενναία ελευθεριακό άτομο. Λαμβάνει αυτή τη μεταχείριση επειδή ζούμε σε έναν κόσμο που μόλις τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ο πλανήτης κυβερνάται από μια ελίτ που καθοδηγείται από την ψυχοπάθειά της. Το ισοζύγιο τους είναι πάντα δεκάδες χιλιάδες θάνατοι σε άχρηστους πολέμους, που τροφοδοτούνται από αυτούς τους καταλόγους ηθικής εξόντωσης που συντάσσουν στα γραφεία των υπηρεσιών τους και που έχουν τη συνενοχή ενός συστήματος που επιτρέπει στον εαυτό του να επιβληθεί με αυτές τις αξίες ψυχοπάθειας και παράνοιας.
Είναι υπό διωγμόν από τη δύση η οποιαδήποτε φιλική επαφή με τη Βενεζουέλα;
Υπάρχει ένα μέρος του κόσμου που υπακούει, με ενθουσιασμό ή όχι, υπάρχει ένα άλλο μέρος που απλά δεν κάνει τίποτα, και υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που έχει την αξιοπρέπεια να δει τη χώρα μου όπως είναι στην πραγματικότητα. Η Βενεζουέλα απολαμβάνει τη φιλία και τη στοργή του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς κοινότητας και σήμερα, που είναι πια φανερό ότι το πείραμα με τις μαριονέτες δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας, ο αριθμός των χωρών που εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τη χώρα μου αυξάνεται.
Έχετε άλλες τέτοιες περιπτώσεις διανοουμένων, ακαδημαϊκών, πολιτών άλλων κρατών που να έχουν τύχει ανάλογης μεταχείρισης; Αν ναι, μπορείτε να μας δώσετε παραδείγματα;
Υπάρχουν διάφορες προσωπικότητες που αποτελούν αντικείμενο μέτρων των Ηνωμένων Πολιτειών για την παρεμπόδιση ή την αποτροπή της κινητικότητάς τους, την ικανότητά τους να έχουν φυσική παρουσία σε διάφορες πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα, μεταφερόμενο σε άλλο επίπεδο, του εγκληματικού χαρακτήρα αυτών των πολιτικών των ΗΠΑ. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι στον κόσμο που υποβάλλονται σε αυτού του είδους τα εγκληματικά μέτρα για λόγους τόσο απλούς όπως η έκφραση συμπάθειας για την υπόθεση του Παλαιστινιακού λαού, για την Κουβανική Επανάσταση, για την υποστήριξη της Νικαράγουας ή για την αλληλεγγύη τους στη Βενεζουέλα. Ας θυμηθούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν τον Νέλσον Μαντέλα τρομοκράτη και ότι ένας τέτοιος χαρακτηρισμός αναθεωρήθηκε μόνο όταν ήταν ήδη πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.
Υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με ακαδημαϊκούς φορείς; Πώς έχουν επηρεάσει οι μονομερείς και παράνομες κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές;
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών αρχών στην Ελλάδα και τη Βενεζουέλα. Μακάρι να μπορούσαμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να επανεξεταστούν οι δυνατότητες κατάρτισης για Έλληνες και Βενεζουελανούς φοιτητές σε τομείς ενδιαφέροντος και για τις δύο χώρες, καθώς και η συνεργασία σε διάφορους τομείς επιστημονικής και ανθρωπιστικής έρευνας. Δικαίως, ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει ο καθηγητής Πολίτης μπορεί να ανοίξει χώρο για υψηλότερα επίπεδα συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς.
Παρά τα εγκληματικά μονομερή μέτρα που επιβλήθηκαν από τον Ομπάμα, τον Τραμπ και τον Μπάιντεν, είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια προόδου σε αυτόν τον τομέα.
Γιατί πιστεύετε ότι οι κυρώσεις προχωρούν σε τέτοιο βάθος σχέσεων, ακόμη και μεταξύ ακαδημαϊκών, φοιτητών, ακόμη και απλών ανθρώπων, ζευγαριών διαφορετικής υπηκοότητας;
Η νοοτροπία που οδηγεί σε τέτοιου είδους πολιτικές είναι εγκληματική. Ο τρόπος δράσης είναι εγκληματικός. Οι συνέπειες είναι εγκληματικές. Όλοι εμείς οι λαοί που τους έχουν υποστεί το ξέρουμε πολύ καλά.
Από αυτές τις παρακρατικές υπηρεσίες, εάν γνωρίζουν ότι ένας λαός που υποβάλλεται σε αυτά τα εγκληματικά μέτρα είναι επιτυχής στη θεραπεία μιας ασθένειας που πλήττει παιδιά, θα αναζητήσουν τις παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν τα φάρμακα ή παρέχουν τις εισροές για την παρασκευή τους και μέσω απειλών θα αποτρέψουν την πώληση της παραγωγής τους στη χώρα που υπόκειται σε τέτοια μέτρα. Ο θάνατος και η καταστροφή είναι τα στατιστικά στοιχεία που επιδιώκουν για να αισθάνονται ότι το έγκλημά τους είναι επιτυχές.
Η περίπτωση Σάαμπ εντάσσεται στην ίδια παράνομη και βάρβαρη αντιμετώπιση της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ;
Η περίπτωση του Άλεξ Σάαμπ, διαπιστευμένου διπλωμάτη της Βενεζουέλας, Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, εκτός από μια βάρβαρη πράξη, μια κλιμάκωση του επιπέδου εγκληματικότητας στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι επίσης ένα χαστούκι στους ελάχιστους κανόνες συνύπαρξης του πλανήτη μας. Αποτελεί έγκλημα που διαπράττεται ενάντια στους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών.
Ο Άλεξ Σάαμπ έπεσε αρχικά θύμα απαγωγής από τις αρχές του Πράσινου Ακρωτηρίου, ενώ κυβερνούσε μια φατρία υπάκουη στις εντολές των Ηνωμένων Πολιτειών. Κρατήθηκε χωρίς κανένα νομικό έγγραφο που να ζητούσε τέτοια ενέργεια και χωρίς να του αναγνωρίζουν τα διπλωματικά διαπιστευτήρια που έφερε. Στη συνέχεια απήχθη από μια ομάδα Αμερικανών αστυνομικών, με τη συνενοχή στρατιωτικών του Πράσινου Ακρωτηρίου, την ίδια ημέρα που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές σε αυτήν την αφρικανική χώρα, τις οποίες κέρδισε ο υποψήφιος που είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι σκόπευε να σεβαστεί τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων που είχαν αποφανθεί ότι δεν υπήρχε νομικός λόγος να βρίσκεται υπό κράτηση ο Βενεζουελανός διπλωμάτης.
Γιατί όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες διέπραξαν αυτή τη διπλή απαγωγή εναντίον του Άλεξ Σάαμπ; γιατί έχει ως αποστολή να βρει τρόπους να σπάσει την εγκληματική πολιορκία που διαπράττεται κατά του λαού της Βενεζουέλας, επειδή η διαχείρισή του επέτρεψε να φτάσουν τρόφιμα, φάρμακα και βενζίνη στη Βενεζουέλα, επειδή η γενναία στάση του απέτρεψε την επιβολή της πείνας, της παράλυσης και των θανάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προγραμματίσει για εμάς.