του Θάνου Καμήλαλη

«Ήταν μια πολύ μαύρη μέρα για το ΑΠΘ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εγώ έχω ζήσει πολλά χρόνια της ζωής μου και ως φοιτητής και αργότερα ως Λέκτορας και Επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο. Έχω ζήσει περίπου 30 χρόνια στο Πανεπιστήμιο και πρώτη φορά ντράπηκα τόσο πολύ. Ένιωσα ντροπή, θλίψη και οργή με τα χθεσινά πρωτοφανή περιστατικά. Δηλαδή δεν έχει ξανασυμβεί να δούμε τόσες διμοιρίες των ΜΑΤ των ΟΠΚΕ, Ειδικών Δυνάμεων, να περικυκλωθεί όλο το campus, να μην μπορεί να υπάρχει πρόσβαση μέσα στο campus, στο ΑΠΘ και να είναι τα ΜΑΤ κάτω από την Πρυτανεία, εκεί δίπλα  στη Νομική Σχολή, δίπλα στην Φιλοσοφική Σχολή. Ήταν κάτι όχι μόνο θλιβερό αλλά και εξοργιστικό» δηλώνει ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, στο ραδιόφωνο του ThePressProject.

Στην πρωτοφανή εικόνα, επί Δημοκρατίας, με τις αστυνομικές δυνάμεις εντός του Πανεπιστημίου, για να καταστείλουν φοιτητική κινητοποίηση, αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του και ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτριος Κ.Μαυροσκούφης. «Η χθεσινή παρουσία εκατοντάδων αρματωμένων αστυνομικών κάθε κατηγορίας μέσα στο Πανεπιστήμιο (τόσο πολλούς μαζεμένους είχα να δω από την εποχή του Ευάγγελου Σδράκα, του πρύτανη των τανξ) και τα επεισόδια που ακολούθησαν δεν είναι δυνατόν να μας κάνουν υπερήφανους ως πανεπιστημιακούς δασκάλους και πολίτες» ανέφερε ο καθηγητής. «Ακριβώς», σχολιάζει ο κ.Στυλιανού. «Ελπίζω ο σημερινός Πρύτανης, ο κύριος Παπαϊωάννου δεν θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρύτανης των ΜΑΤ» προσθέτει.

«Όταν πληροφορήθηκα ότι έρχονται τα ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο, άφησα τις εξετάσεις μου και τις δουλειές μου, από το σπίτι εννοώ, γιατί κάνουμε δυστυχώς διαδικτυακά μαθήματα και εξετάσεις και πήγα αμέσως στο Πανεπιστήμιο. Τηλεφώνησα και στον Πρύτανη γιατί είμαι μέλος της Συγκλήτου για να δω τι γίνεται. Ο Πρύτανης μου είπε ότι είναι εκτός, έτσι μου είπε και ότι είχε απλώς ο ίδιος ειδοποιήσει τον εισαγγελέα το πρωί και ότι δεν ξέρει τι γίνεται».

Το «δεν ξέρω» του Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, καταγράφηκε με γλαφυρό τρόπο σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Μακεδονία». «Δεν ξέρω αν έγιναν φθορές» δήλωσε ο Πρύτανης. Αμέσως μετά τα άλλαξε: «Εγώ ξέρω πού υπήρξαν οι φθορές οι σοβαρές. Αλλά δεν είναι δικό μου θέμα να το πω. Δεν είπα ότι έγιναν. Πιθανόν και να γίνουν. Είναι θέμα του εισαγγελέα. Από ό,τι άκουσα υπάρχουν θέματα φθοράς δημόσιας περιουσίας». Σε ερώτηση της ιστοσελίδας για το πού έγιναν φθορές, ο Πρύτανης απάντησε «ε, τώρα τι να σας πω; πού να ξέρω; δεν μπήκα μέσα. Είμαι εκτός Πανεπιστημίου».

«Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε δεν υπήρξαν φθορές υλικές και ζημιές» απαντάει στο ίδιο ερώτημα ο Πρόεδρος στις Πολιτικές Επιστήμες και μέλος της Συγκλήτου. «Εγώ δεν έχω μπει στο κτίριο Διοίκησης για να δω, αλλά μπήκαν κάποιοι άνθρωποι και εχθές και σήμερα, διοικητικοί υπάλληλοι, άνθρωποι εμπιστοσύνης που μου μεταφέρθηκε προφορικά ότι δεν έχουν υπάρξει φθορές εκτός από μία σιδεριά στο κλιμακοστάσιο ας πούμε του κτιρίου. Μία σιδεριά που χωρίζει τον 7ο από τον 8ο όροφο. Και σήμερα έμαθα ότι υπάρχουν και δύο γκράφιτι»

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το omniatv.com, ξεκαθαρίζει το ζήτημα, εκθέτοντας τις πρυτανικές αρχές:

Η Πρυτανεία ωστόσο, δεν σταμάτησε στις φθορές που «μπορεί, δεν ξέρει, ίσως να υπήρχαν, δεν ήμουν εκεί». Την Τρίτη εξέδωσε μία, σχεδόν πανηγυρική ανακοίνωση, για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Αντί για το όργιο βίας από τους αστυνομικούς, που εκδηλώθηκε με το σύρσιμο στο τσιμέντο επί πολλή ώρα και τον βασανισμό φοιτητή, αποφάσισε να αναφερθεί στη «βία» κάποιον ομάδων, ένα «κλίμα φόβου επί πολλά χρόνια» που ήταν «επίθεση στο δημοκρατικό πανεπιστήμιο και το κράτος Δικαίου».

Φαίνεται ότι το «δημοκρατικό πανεπιστήμιο» λοιπόν προστατεύτηκε, κάπως έτσι:

Η Πρυτανεία υποστήριξε επίσης ότι από τους 31 συλληφθέντες, «οι 19 είναι εξωπανεπιστημιακοί» δίνοντας τη γραμμή για σχετικά δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. «Εγώ έχω άλλη πληροφόρηση απ’ ό,τι μας γράφει στις ανακοινώσεις της η Πρυτανεία και το πρυτανικό σχήμα και έχω την πληροφόρηση ότι οι 31 φοιτητές και φοιτήτριες που συνελήφθησαν, εχθές οι 31 συλληφθέντες είναι όλοι φοιτητές» απαντάει ο κ.Στυλιανού.

Πιο έντονη είναι η αντίδραση της Αρετής Σκουνάκη, εκ των συνηγόρων των συλληφθέντων, που χαρακτήρισε «ψευδέστατη την είδηση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόκειται να ασκηθούν μηνύσεις και αγωγές, διότι «όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, είναι φοιτητές».

«Νόμιζα ότι η Ελλάδα είναι μια φιλελεύθερη δημοκρατική χώρα και πολύ λυπάμαι, πραγματικά δεν περίμενα ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να μην κάνουμε την έρευνά μας. Να μην κάνουμε τις εξετάσεις μας, τα μαθήματά μας και να τρέχουμε να σώζουμε τους φοιτητές μας από τις κλούβες. Οι οποίοι δεν κάνανε και τίποτα. Ήμουν μπροστά. Οι φοιτήτριές μου οι δύο, η μία λιποθύμησε επειδή υπήρχε ένταση. Κλήθηκε ασθενοφόρο που ήρθε καθυστερημένα, την πήρε το ασθενοφόρο, μπήκε και η άλλη η φοιτήτρια να τη συνοδεύσει, πήγαν στο ΑΧΕΠΑ, που είναι μέσα στο Campus του ΑΠΘ, πολύ κοντά και από εκεί τους περίμεναν οι αστυνομικοί και τις πήραν και τις πήγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης» καταγγέλλει ο κ.Στυλιανού.

«Μάλιστα, η δική μου εντύπωση ήταν ότι εκτός από ορισμένους, καμιά δεκαριά πολύ επιθετικούς αστυνομικούς, ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων κ.τ.λ. που έβγαλαν το μένος τους πάνω στους φοιτητές, οι υπόλοιποι όλοι κοιτούσαν με κάποια απορία, σαν να τους είχαν καλέσει και νόμιζαν ότι θα βρούνε μπροστά τους τρομοκράτες ή θα αντιμετωπίσουν τον λήσταρχο Νταβέλη ξέρω και εγώ και είχαν δει απλώς κάτι κοριτσάκια και κάτι αγοράκια εικοσάχρονα τα οποία λέγαν τα συνθήματά τους. Αυτό.» προσθέτει στη συνέχεια.

«Κεντρική επιλογή του Πρωθυπουργού να πυροδοτήσει κλίμα έντασης»

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών εκτιμά μάλιστα «ότι η κυβέρνηση, από πολύ ψηλά φοβάμαι, θέλει να πυροδοτήσει κλίμα έντασης και στα Πανεπιστήμια και αλλού και να επιβάλλει στο ακροδεξιό ακροατήριο το δόγμα “Νόμος και Τάξη”. Κάνω την πολιτική εκτίμηση ότι είναι κεντρική επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού» σε άλλο σημείο σχολιάζει ότι «πιστεύω ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης, να οξύνει την κατάσταση, δηλαδή φοβάμαι ότι ο υπουργός Χρυσοχοΐδης, ή ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, θέλουν αίμα, να χυθεί αίμα στα Πανεπιστήμια. Αυτό βλέπω και φοβάμαι και απορώ αν είμαστε Τουρκία του Ερντογάν ή Ρωσία του Πούτιν ή κάτι τέτοιο».

Εξηγεί στη συνέχεια ότι «ήταν λοιπόν ένα λάθος των πρυτανικών αρχών, σοβαρό θεωρώ, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ενορχηστρωμένο σε πιο ψηλό επίπεδο, δηλαδή από την κυβέρνηση την ίδια, γιατί δεν νομίζω ότι μια τέτοια μεγάλη επιχείρηση μπορεί να στηθεί μέσα σε μισή ώρα, να περικυκλωθεί όλο το Campus του ΑΠΘ με αστυνομικούς σε όλες τις εισόδους. Είναι 300 στρέμματα ξέρετε το ΑΠΘ, δεν είναι μικρή έκταση».

Ενώ πηγαίνοντας σε μία πιο συνολική εκτίμηση, σε ερώτημα σχετικά με φωνές στα κοινωνικά μέσα περί «χούντας» τονίζει ότι «πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και πάντα προσέχω τα λόγια μου όσο μπορώ και πάντα δεν μου αρέσει το να απλουστεύουμε και το να γενικεύουμε, δηλαδή το να πω ότι ζούμε σε χούντα σήμερα. Δεν είναι ακριβές. Δεν έχουμε δικτατορία, δεν έχουμε χούντα, υπάρχει δημοκρατικά μια εκλεγμένη κυβέρνηση.  Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση ξεφεύγει με νομοθετήματα. Δηλαδή και μέσα στον κορωνοϊό βλέπουμε να αναστέλλονται άρθρα του Συντάγματος, να βγαίνουν γενικές διατάξεις “απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων για τόσες μέρες σε όλη την επικράτεια”. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Δεν μπορούμε να ζούμε σε μία μόνιμη κατάσταση εξαίρεσης, κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Τώρα και το διεθνές περιβάλλον είναι άσχημο» προσθέτει. «Ορμπανοποίηση, ο Ερντογάν, ο Τραμπ και ο Τραμπισμός. Στην Ευρώπη ο Λεπενισμός και άλλα τέτοια φαινόμενα. Στην Πολωνία, ακριβώς. Είναι όλα αυτά επικίνδυνα και φαλκιδεύουν και υπονομεύουν το Σύνταγμα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των πολιτών. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση από όλους. Ελπίζω ότι και στην Ελλάδα η κυβέρνηση – δημοκρατικά επαναλαμβάνω εκλεγμένη – θα μπορεί να δει τα πράγματα κάποια στιγμή πιο ψύχραιμα»

«Πάντως τα όσα συμβαίνουν στα Πανεπιστήμια και τα όσα συμβαίνουν στα εργασιακά και κυρίως όσα συμβάινουν στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, Ενημέρωσης, δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τη δημοκρατία μας και για τους δημοκρατικούς θεσμούς».