της Γεωργίας Κριεμπάρδη

«Έχουμε και λέμε. Υπάρχει ανάγκη για εμβολιαστικό και λένε πως μετατρέπουν για 6 εβδομάδες το Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό. Γιατί για 6 εβδομάδες; Επίσης, στο πλαίσιο εξορθολογισμού που έχει ανακοινώσει η ΝΔ, θέλουν να κλείσουν κάποια νοσοκομεία, το κρατάμε κι αυτό το στοιχείο. Τέλος, να σημειώσω πως το νοσοκομείο βρίσκεται σε περιοχή φιλέτο, αν αυτό σημαίνει κάτι…» αναφέρει γιατρός στο TPP.

Το νοσοκομείο βρίσκεται στην Πεντέλη κοντά στην πλατεία και είναι προσβάσιμο από τη Λεωφόρο Πεντέλης. Εξυπηρετεί τα Βόρεια Προάστια, τη Βοιωτία και την Εύβοια. Προτιμάται από τους γονείς των Βορείων, καθώς έχει έμπειρο προσωπικό, καλούς χώρους, εύκολη πρόσβαση και είναι δωρεάν. Στα βόρεια υπάρχουν 2 τουλάχιστον ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία/κλινικές που χρεώνουν υπέρογκα ποσά για τις ίδιες υπηρεσίες. Τα μεγαλύτερα είναι το παιδιατρικό της Ιασώ ΑΕ με βασικό ιδιοκτήτη τον Γεώργιο Σταματίου και το Metropolitan των Βασίλη Θεοχαράκη και Δημήτρη Σπυρίδη.

«Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που δε λέγεται είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα εισαγγελικά παιδιά, τα παιδιά δηλαδή που με εισαγγελική εντολή έχουν απομακρυνθεί από τους οικείους τους και φιλοξενούνται ουσιαστικά σε νοσοκομεία από δω κι από κει. Πέρυσι λοιπόν έγινε μια εκδήλωση με θέμα την πρόβλεψη υλικοτεχνικής υποδομής για τη φιλοξενία αυτών των παιδιών. Η εκδήλωση έγινε από τον όμιλο Rotary, με συμμετοχή Κικίλια, Ραπτη και Μαρίζας Οικονόμου» προσθέτει ο ίδιος γιατρός και αρκεί μια μικρή έρευνα για να προκύψουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

Και κάπου εδώ εμπλέκεται η Rotary (Ροταριανός Όμιλος). Πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό δημόσιο πρόσωπο ομάδας «εμπνευσμένων ατόμων που μετατρέπουν το πάθος τους σε κοινωφελείς δράσεις για να αλλάξουν την ζωή στις ανθρώπινες κοινότητες» όπως αναφέρεται στην κεντρική σελίδα τους. Τα μέλη των Ροταριανών Ομίλων αντιπροσωπεύουν τους ηγέτες των επαγγελμάτων και των επιχειρήσεων διεθνώς. H 2470 είναι ας πούμε η “τοπική” της Rotary, η οποία πρόσφατα απέκτησε ως διοικήτρια την Υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής του Υπ.Υγείας, Μαρίζα Οικονόμου διορισμένη τον 10/2019 στη θέση αυτή από την Νέα Δημοκρατία. Αρκεί το βιογραφικό της για να οδηγηθεί κάποιος σε συμπεράσματα. CV_ΜΑΡΙΑ_ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Στην 1η ΥΠΕ υπάγεται και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Η κα. Οικονόμου ξεκίνησε μια καμπάνια ως Rotary για να μαζέψει χρήματα ώστε να μετατραπεί μέρος του χώρου του Νοσοκομείου σε ξενώνα φιλοξενίας ανηλίκων που απομακρύνονται με εισαγγελική εντολή από τις οικογένειες τους, αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής τον Νοέμβριο του 2021.

«Είναι χρόνια η προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου και σε προσωπικό και σε υποδομές. Γίνονται χορηγίες και δεν προχωράνε. Τώρα ξέρουμε ότι μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο επ’ αόριστον. Για ποιον λόγο; Έχουμε τα ιδιωτικά που είναι συγκεντρωμένα στα Βόρεια, τα οποία έχουν ήδη πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας. Και υπάρχουν σχέδια εκμετάλλευσης του κτηρίου ως χώρος για τα εισαγγελικά παιδιά. Και σήμερα η διοικήτρια περιεργαζόταν χώρους εδώ. Εμείς το έχουμε καταγγείλει αυτό, δεν είναι η θέση των παιδιών στο νοσοκομείο. Το σχέδιο προετοιμάζεται για τον Μάρτιο» δηλώνει ακόμα μία γιατρός του νοσοκομείου στο TPP.

«Απέναντι υπάρχει το ΠΙΚΠΑ, όπου υπάρχει άπλετος χώρος για να φιλοξενήσει αυτά τα παιδιά. Επίσης, ένας άλλος προβληματισμός είναι ότι ο χώρος του νοσοκομείου που πλασαριζόταν ως άδειος, δεν ήταν άδειος αλλά είχε μετατραπεί σε Μονάδα Covid» αναφέρει η γιατρός, που τονίζει ότι «τους άφησαν μέχρι και χωρίς επαρκές πετρέλαιο θέρμανσης στη καρδιά του χειμώνα και μόνο μετά τις συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες αναπλήρωσαν τη δεξαμενή».

Οι δύο γιατροί κάνουν σαφές πως το υπουργείο Υγείας φαίνεται να έχει πίσω κείμενο στην απόφαση μετατροπής του νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο. Αφήνουν σαφείς αιχμές για μια απόφαση που θα ωφελήσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής ή/και θα μετατραπεί σε χώρος φιλοξενίας παιδιών, μέσω χρηματοδότησης.

Ο διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Γιώργος Γκριτζέλας, μίλησε στο TPP και όπως περιέγραψε, «είναι σα να λειτουργεί με όρους πολιτικού γραφείου, αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο. Μία προοπτική είναι να χρησιμοποιηθούν χώροι -επειδή υπήρχε δωρεά από το Rotary- για τα εισαγγελικά παιδιά. Να βάλουν δηλαδή μια μονάδα πρόνοιας μέσα σε μια μονάδα υγείας. Αυτό είναι παράτυπο, πρόχειρο.. Η παιδοψυχιατρική εταιρεία το είχε θέσει το ζήτημα αυτό όταν είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες φήμες».

Ο ίδιος τονίζει πως «έκλεισαν μονάδες για να δημιουργηθεί μονάδα Covid και παίρνονται αποφάσεις με αντιεπιστημονικές, παράτυπες πρακτικές. Έχουν υποβαθμίσει τελείως τον ρόλο του νοσοκομείου, από 280 κρεβάτια, έχουν μείνει 50. Ουσιαστικά, τώρα που κόπηκαν οι 24ωρες εφημερίες λειτουργούμε σαν Κέντρο Υγείας».

Κάτοικος της περιοχής βρέθηκε στην πρόσφατη διαμαρτυρία των εργαζομένων του νοσοκομείου και μέσω ανάρτησής του παραθέτει όσα είδε. «Στην πύλη του νοσοκομείου πετυχαίνω μια κυρία -με κάτι παρατρεχάμενους- που φώναζε στον σεκιουριτά “δεν πιστεύω να παρεμπόδισε κανείς την προσέλευση στο εμβολιαστικό κέντρο”. Κάθομαι και κοντοστέκομαι και μου λέει “ποιος είσαι εσύ;”, της λέω το όνομα μου και “κάτοικος της περιοχής” και ρωτώ “εσείς ποια είστε;”. Γελάει αλαζονικά και μου λέει “πρέπει να απαντήσω τώρα εγώ σε αυτό;” και της λέω “ξέρω γω ότι θέλετε”. Κουνάει απαξιωτικά το χέρι και συνεχίζει εξηγώντας στους παρατρεχάμενους που είχε που θα μπει η πινακίδα Mega Εμβολιαστικό Κέντρο. Εκ των υστέρων μιλώντας πάλι με τους εργαζόμενους, αντιλήφθηκα ότι η κυρία ήταν η διοικήτρια του νοσοκομείου κα. Κατοίκου, ιατρική επισκέπτρια στο επάγγελμα και πρώην δημοτική σύμβουλος Πεντέλης με παράταξη προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία, την οποία έψαχναν μέσα στο νοσοκομείο επί ώρα οι εργαζόμενοι μαζί με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, της ΑΔΕΔΥ και της ΟΕΝΓΕ και εκείνη τους αγνοούσε όλους και κανόνιζε που θα μπει η πινακίδα».

Εμείς επικοινωνήσαμε με το γραφείο της Αναπληρώτριας Διοικήτριας του Παίδων Πεντέλης, Τούλας Κατοίκου, και μιλώντας με την γραμματέα της, μιας και η ίδια «ήταν απασχολημένη» -όπως μας ενημέρωσε, σημείωσε πως «δε γίνονται έτσι οι συνεντεύξεις, θα έπρεπε να το ξέρετε», με συνοδεία ειρωνικού γέλιου. Ασφαλώς ανέφερα πως θα επιθυμούσα απάντηση εκ μέρους της κας Κατοίκου, για να πάρω και πάλι την απάντηση πως «δε δίνονται έτσι οι δηλώσεις, εδώ είναι δημόσιο».

Για την ιστορία, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις με κάποιον τρόπο τη Rotary από κάτω. Στον όμιλο ανήκει και ο διοικητής του «Αγία Όλγα», για την υπόθεση που ερεύνησε το TPP της κυβερνητικής κάλυψης πίσω απ΄την αυταρχική διοίκηση που απειλεί και κακομεταχειρίζεται προσωπικό και ασθενείς.

Ιστορικό

Το Υπ.Υγείας επέλεξε να σταματήσει τη λειτουργία του νοσοκομείου ως τέτοιου (επί της ουσίας να καταργήσει τις εφημερίες) για να το μετατρέψει σε mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά. Η επιμονή του υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει στο νοσοκομείο εμβολιαστικό κέντρο έχει οδηγήσει σε πλήρη αποδιοργάνωση και τους εργαζομένους, ενώ έγγραφο βεβαιώνει πως με υπογραφή Θάνου Πλεύρη και Μίνας Γκάγκα επικυρώθηκε η απόσυρση του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης» από την 24ωρη γενική εφημερία.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με έντονες διαμαρτυρίες και έτσι απέσπασαν τη δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού, Μίνας Γκάγκα, ότι το νοσοκομείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Την Τετάρτη 12/1 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αποφασίζει τελικά ότι οι εφημερίες ακυρώνονται ξεκινώντας από την εφημερία της Πέμπτη 13/1. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με 24ωρη απεργία με μόνο αίτημα την συνέχιση των εφημεριών και επί της ουσίας αυτοοργανώνουν την εφημερία της Πέμπτης. Ο Θ. Πλεύρης σπεύδει να κηρύξει παράνομη την απεργία και το πετυχαίνει το απόγευμα της Πέμπτης με την απόφαση 33/2022 του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Αυτή η μερική απόσυρση του Παίδων Πεντέλης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αναμονής στα άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία (Αγία Σοφία, Αγ.Κυριακού).

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.