Αφιέρωμα στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ελληνικά ΑΕΙ έκανε το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARTE, παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας τον νόμο «Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη». Στο βίντεο εξηγείται αναλυτικά τι περιλαμβάνει ο νόμος, αναφέροντας μεταξύ άλλων την παρουσία 1000 εκπαιδευμένων αστυνομικών οπλισμένων με γκλομπς και αναισθησιογόνες βόμβες. Στο ρεπορτάζ παρουσιάζοντας όλες οι απόψεις αναφορικά με το νομοσχέδιο, τόσο των φοιτητών και πανεπιστημιακών που αντιδρούν με σύνθημα «Όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια», όσο κι εκείνων που τάσσονται υπέρ του.

Η δημοσιογράφος σημειώνει ότι αστυνομία στον χώρο του πανεπιστημίου υπό αυτές τις συνθήκες συναντάται σε «καθεστώς Ερντογάν», χαρακτηρίζοντας την παρούσα ελληνική κυβέρνηση «συντηρητική». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές «αναβιώνει μια τραυματική εμπειρία που παραμένει ακόμη ζωντανή στην Ελλάδα», συνδέοντας την με την περίοδο του Πολυτεχνείου. «Τον Νοέμβριο του 1973 στρατός και αστυνομία έπνιξαν στο αίμα την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου της Αθήνας ενάντια στη χούντα» σημειώνει η δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα εκείνης της περιόδου «σκοτεινά».

Μετά τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη άδραξε την ευκαιρία για να επιβάλλει την τάξη στα πανεπιστήμια» τονίζεται στο αφιέρωμα», το οποίο καταλήγει στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, και τις αυθαιρεσίες που σημειώθηκαν από πλευράς της αστυνομίας.

Το video με το ρεπορτάζ του ARTE μεταφράστηκε, υποτιτλίστηκε στα ελληνικά και δημοσιεύτηκε αρχικά από το «Παρατηρητήριο για την Παιδεία»: