«Δεν μπορώ να περιγράψω πώς αισθάνομαι. Είναι απερίγραπτη η χαρά», είπε ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Αμπού αλ Χούμους μπαίνοντας στο σπίτι του στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου η μητέρα του τον πήρε στην αγκαλιά της. «Είναι το πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο να έχεις τα παιδιά σου γύρω σου, στο πλευρό σου», είπε η γυναίκα.

Όμως στην Μπεϊτούνια, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έφθασαν οι αποφυλακισθέντες με λευκό λεωφορείο, οι εορτασμοί δεν κράτησαν πολύ. Νεαρός Παλαιστίνιος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί, σκοτώθηκε «από σφαίρα» σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις σε μικρή απόσταση, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σήμερα το πρωί η κυβέρνηση του Ισραήλ έλαβε κατάλογο με τα ονόματα 10 ομήρων για τις σημερινές απελευθερώσεις. Λίγο πριν γίνει γνωστή η παράταση της εκεχειρίας, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε τη συμπερίληψη «50 φυλακισμένων», συμπεριλαμβανομένης της Αχέντ Ταμίμι, της νεαρής, που έχει γίνει σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων, στον κατάλογο των προς απελευθέρωση. Η Ταμίμι είχε περάσει οκτώ μήνες στη φυλακή, επειδή είχε χαστουκίσει το Ισραηλινό στρατιώτη 2017. Συνελήφθη ξανά εν μέσω του πολέμου στις 6 Νοεμβρίου, όταν ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται τον δικηγόρο της, Μαχμούντ Χασάν, η νεαρή αντιμετωπίζει φυλάκιση επ’ αόριστον, χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή τη διεξαγωγή δίκης, με βάση στοιχεία που δεν επιτρέπεται να δει ούτε η ίδια ούτε εκείνος της. «Δεν έχω καμία ελπίδα να την υπερασπιστώ», δήλωσε ο Χασάν.

Οι διαμεσολαβητές συνεχίζουν τις προσπάθειες στους διαδρόμους για να παραταθεί κι άλλο η ανακωχή, πέραν της Πέμπτης, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.