«Επιτεύχθηκε συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε συγκεκριμένα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την προηγούμενη εκεχειρία», ανέφερε επίσης αξιωματούχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν είπε νωρίτερα στο κανάλι Al-Arabi του Κατάρ ότι «ετοιμάζουμε νέες λίστες ομήρων για να διασφαλίσουμε ότι θα προωθηθεί η παράταση της εκεχειρίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει καλέσει για πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός αντί για μια προσωρινή εκεχειρία, λέγοντας ότι η «ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα». «Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, καταλήγοντας σε μια πλήρη ανθρωπιστική εκεχειρία, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής. Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρρίκ.