Νέες εξηγήσεις για την καταγγελλόμενη περιπέτεια του πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου, έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ποια είναι η νο1 προϋπόθεση για να δηλώσει κάποιος γιατρός έναν ασθενή στην πλατφόρμα από την οποία γίνεται στη συνέχεια ο καταμερισμός των περιστατικών στις ΜΕΘ.
«Για να πάρει κάποιος ασθενής κρεβάτι στη ΜΕΘ πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία που δεν έχει σχέση με υπουργό. Πρέπει ο θεράπων ιατρός να τον δηλώσει στην πλατφόρμα και από εκεί να ορίσει το σύστημα ποια είναι η πιο κοντινή ΜΕΘ. Γιατί δεν πήγε σε ΜΕΘ ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου; Δεν φτάνει να το πει ο γιατρός, που δεν το είπε εν προκειμένων, αλλά να υπάρχουν και κάποια διαφανή κριτήρια που υπάρχουν για να εξασφαλιστεί η ισονομία. Το νο 1 είναι να είναι διασωληνωμένος, και ο πατέρας τοτυ Γιάννη Καλλιάνου δεν ήταν διασωληνωμένος. Δεν βάζουμε σε ΜΕΘ μη διασωληνωμένους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
«Φαντάζεστε σε ένα σύστημα υγείας που δεν βάζουμε κανέναν μη διασωληνωμένο σε ΜΕΘ να βάζαμε με πολιτική παρέμβαση τον πατέρα ενός βουλευτή; Στο ΕΣΥ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη δεν υπάρχει διάκριση αν είσαι βουλευτής ή όχι. Το ΕΣΥ είναι σύστημα δικαιοσύνης και ισονομίας» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
«Στο ανθρώπινο πεδίο ο Γιάννης Καλλιάνος έχει τον σεβασμό μου για την αγάπη στον πατέρα του γι’ αυτό και ό,τι να πει τον συγχωρώ. Όσο όμως μιλάμε μιλάμε για το ΕΣΥ, το σύστημα λειτούργησε όπως έπρεπε να λειτουργήσει» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως είπε, μάλιστα, «το να μην διασωληνωθεί νωρίτερα ο πατέρας Καλλιάνος δεν ήταν κρίση ενός γιατρού, πολλοί γιατροί συνεδρίασαν και έφτασαν σε αυτή την απόφαση».
Το χρονικό
Αυτή ήταν η δεύτερη τοποθέτηση του υπουργού, καθώς νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Γιάννη Καλλιάνου. Αρχικά, ο Γιάννης Καλλιάνος προχώρησε σε ένα δημόσιο ξέσπασμα στο οποίο ανέφερε ότι παρακαλούσε τους γιατρούς να εισάγουν τον πατέρα του είτε σε ΜΕΘ είτε σε ΜΑΦ. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Τους παρακάλαγα να τον βάλουν σε μια ΜΑΦ. Τελικά, ο πατέρας μου έκανε ανακοπή σήμερα και τον διασωλήνωσαν. Επειδή αυτό που έπαθε ο πατέρας μου θα το έχουν πάθει πολλοί άνθρωποι, δεν μπορούν να φανταστούν τι έχουν να πάθουν από εμένα και τον αδερφό μου. Είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά ελπίζω να τα καταφέρει. Δεν είχε οξυγόνο καθόλου και πέρναγε μια νοσοκόμα κάθε 4 ώρες».
Ακολούθησε η πρώτη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη στην οποία ανέφερε ότι σέβεται τον πόνο του βουλευτή, ωστόσο οφείλει να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα σχετικά με τη διαδικασία εισόδου ενός ασθενή σε ΜΕΘ, η οποία γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια – μία κατάσταση η οποία έχει αναδειχθεί κατ’ εξακολούθηση από τον υγειονομικό κόσμο τονίζοντας την ανάγκη αύξησής τους για την ποιοτικότερη και έγκαιρη περίθαλψη των ασθενών – και κανείς δεν εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία καθώς η πρόσβαση σε ΜΕΘ μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή ή τον θάνατο κάποιου.
Άφησα να περάσουν λίγες ώρες από τη συγκινητική και ανθρώπινη ανάρτηση του συναδέλφου και @kallianos ,
πριν τοποθετηθώ. Δεν έχω συνηθίσει όμως να κρύβομαι και δεν θα το έκανα ούτε τώρα.Σέβομαι απολύτως τον πόνο κάθε συγγενούς για τον άνθρωπο του και κάθε γιου για τον πατέρα…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) April 24, 2024
Καλλιάνος: «Αγαπητέ φίλε Άδωνι, δεν φταις εσυ»
Ακολούθησε νέα ανάρτηση του κ. Καλλιάνου ο οποίος είπε: «Αγαπητέ φίλε μου Άδωνι, σε ευχαριστώ θερμά για το ανθρώπινο μήνυμά σου. Δεν τα βάζω μαζί σου. Τα πρωτόκολλα είναι συγκεκριμένα και δεν θελήσαμε να παραβούμε κανένα από αυτά».
«Ξέρουμε όμως και οι δυό μας, πολύ καλά το ξέρουμε φίλε Άδωνι, τι ήταν αυτό που δεν εφαρμόστηκε για 4-5 ολόκληρες μέρες. Και δεν φταίς εσύ για αυτό, φταίει η κλινική που ήταν ο πατεράς μου και οι γιατροί που τον “παρακολουθούσαν” και που έλεγαν ότι ο άνθρωπος πηγαίνει πολύ καλά ενώ καθημερινά το οξυγόνο του μειωνόταν. Έτσι δεν έλεγαν; Εσύ, σωστά λες, δεν μπορείς να παρέμβεις για το ποιός θα μπει στην ΜΕΘ. Κρίνουν όμως οι γιατροί».
«Έχω τα πάντα σε μηνύματα και σε κλήσεις (ηχητικά που έστελνα λόγω του ότι δεν είχα το κουράγιο ούτε να γράψω ένα μήνυμα) αλλά και όλα τα υπόλοιπα αποδεικτικά. Το τι θα κάνω από εδώ και πέρα αγαπητέ υπουργέ Άδωνι, με κάθε σεβασμό, θα σου πω ότι δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνο τον πατέρα μου και την τιμή του. Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι στο παρελθόν. Έχω όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα καταθέτω και δημόσια αν χρειαστεί. Όπως και τα ακριβή ονόματα των Ιατρών» καταλήγει στην ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος.
Νοσοκομείο Αττικόν: «Με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια η εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ στη χώρα»
Στην αυστηρότητα των κριτηρίων για την εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ στάθηκε και το νοσοκομείο Αττικόν στην δική του ανακοίνωση. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Διευκρινίζεται ότι η εισαγωγή των ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, κανένας μη διασωληνωμένος παθολογικός ασθενής δεν συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα τον τελευταίο μήνα.
Κατανοούμε τη συναισθηματική φόρτιση, συμπαραστεκόμαστε στον ανθρώπινο πόνο της οικογένειας και καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη αυτού του βαρύτατου και σύνθετου περιστατικού».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Αγαπητέ φίλε μου Άδωνι, σε ευχαριστώ θερμά για το ανθρώπινο μήνυμά σου. Δεν τα βάζω μαζί σου. Τα πρωτόκολλα είναι συγκεκριμένα και δεν θελήσαμε να παραβούμε κανένα από αυτά. Ξέρουμε όμως και οι δυό μας, πολύ καλά το ξέρουμε φίλε Άδωνι, τι ήταν αυτό που δεν εφαρμόστηκε για 4-5 ολόκληρες μέρες. Και δεν φταίς εσύ για αυτό, φταίει η κλινική που ήταν ο πατεράς μου και οι γιατροί που τον “παρακολουθούσαν” και που έλεγαν ότι ο άνθρωπος πηγαίνει πολύ καλά ενώ καθημερινά το οξυγόνο του μειωνόταν. Έτσι δεν έλεγαν; Εσύ, σωστά λες, δεν μπορείς να παρέμβεις για το ποιός θα μπει στην ΜΕΘ. Κρίνουν όμως οι γιατροί.
1. Τον Αγγειοχειρουργό που χειρούργησε τον πατέρα μου (ακρωτηριασμό δαχτύλου) τον εκλιπαρούσε ο αδερφός μου (ως καρδιολόγος – ηλεκτροφυσιολόγος Ιατρός) ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί στην απλή κλίνη της αγγειοχειρουργικής όπως πρέπει, ήθελε υποστήριξη αερομετρικά και αιμοδυναμικά σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ χωρίς διασωλήνωση. Ο Αγγειοχειρουργός όμως έλεγε ότι πάει υπέροχα ο πατέρας μου.
2. Δεν μίλησε ποτέ στον αδερφο μου σαν συνάδελφος. Σε μένα έλεγε ότι πάει υπέροχα ο πατέρας μου και ότι οι εξετάσεις του είναι καταπληκτικές. Τα έχω όλα καταγεγραμμένα και σε μηνύματα και σε κλήσεις.
3. Ο πατέρας μου δεν εκτιμήθηκε ποτέ από επιμελητή άλλης ειδικότητας παρά μόνο απο ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων. Πολλοί από αυτούς ήταν απλοί φοιτητές.
4. Μιλήσαμε με εντατικολόγους άλλων νοσοκομείων και δεν τον βάζανε σε ΜΕΘ γιατί έψαχναν με τις ώρες (όσο ο πατέρας μου έσβηνε) να βρουν αν πληρεί τα κριτήρια. Άραγε ποια είναι αυτά τα κριτήρια; Υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια ή μπαίνουν σε ΜΕΘ μόνο αυτοί που είναι υγιείς;
5. Βιώσαμε την “αρτιότητα” του επιστημονικού προσωπικού της συγκεκριμένης κλινικής, που ένας άνθρωπος που ήταν αιμοδυναμικά ασταθής, σηπτικός, με πτώση επιπέδου συνειδήσεως και με κορεσμό στο 60-65% κρίθηκε απο τον καθηγητή οτι δεν συντρέχει κανένας λόγος να μπεί στην πλατφόρμα για ΜΕΘ.
6. Καθηγητής, διοικητής και υποδιοικητής, μου έλεγαν ότι οι εξετάσεις του πατέρα μου ήταν καταπληκτικές, τέλειες, κάτι παραπάνω από καλές δηλαδή. Και μου έλεγαν ότι οι Ιατροί της κλινικής αποφάσισαν ότι ο πατέρας μου πάει καλά. Εδώ αμφισβήτησαν ότι έχει και πνευμονική ίνωση κατά τα λεγόμενα του Καθηγητή, κάτι από το οποίο υποφέρει χρόνια. Τόσο καλές και αναλυτικές εκτιμήσεις έκαναν.
7. Πήρα τηλέφωνο πάνω από 10 φορές τον Καθηγητή και μου είπε ότι δεν τον βάζει σε πλατφόρμα γιατί θα γίνει καλά. Δεν συντρέχει κανένας λόγος. Όταν είδε, μετά από 5 μέρες που τον παρακαλούσαμε γονυπετείς ότι πια είναι ένα βήμα πριν τον θάνατο, έδειξε ένα μικρό ενδιαφέρον και με το πάσο του τον έβαλε σε πλατφόρμα να μπει σε ΜΕΘ.
8. Τελικά ο πατέρας μου έπαθε ανακοπή και τον έβαλαν σε ΜΕΘ στο ίδιο νοσοκομείο, στο Αττικό, τον οποίον διασωλήνωσαν.
Έχω τα πάντα σε μηνύματα και σε κλήσεις (ηχητικά που έστελνα λόγω του ότι δεν είχα το κουράγιο ούτε να γράψω ένα μήνυμα) αλλά και όλα τα υπόλοιπα αποδεικτικά. Το τι θα κάνω από εδώ και πέρα αγαπητέ Υπουργέ Άδωνι, με κάθε σεβασμό, θα σου πω ότι δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνο τον πατέρα μου και την τιμή του.
Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι στο παρελθόν. Έχω όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα καταθέτω και δημόσια αν χρειαστεί. Όπως και τα ακριβή ονόματα των Ιατρών».