Σύμφωνα με τη Dewtsche Welle, οι ηγέτες των τριών κομμάτων πρόκειται να συστήσουν στα κόμματά τους να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για συνασπισμό κυβέρνησης.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να συνάψουμε φιλόδοξη και βιώσιμη συμφωνία συνασπισμού», ανέφεραν τα κόμματα την Παρασκευή σε κοινό διερευνητικό έγγραφο 12 σελίδων. «Οι διερευνητικές συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν από εμπιστοσύνη, σεβασμό και αμοιβαία εκτίμηση. Θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι», συνεχίζει το έγγραφο. Η εφημερίδα σημειώνει πως «η απόφαση της Παρασκευής είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για μια νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία στη Γερμανία συχνά διαρκεί εβδομάδες ή μήνες».

Για «ευκαιρία να ενώσουμε τη χώρα μας» παρά τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων, είπε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, προσθέτοντας ότπροσφέρεται «μια ευκαιρία για πιθανό συνασπισμό που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα των μερών του». «Έχει περάσει πολύς καιρός», δήλωσε ο Λίντνερ, από τότε που η Γερμανία «είχε συγκρίσιμη ευκαιρία να εκσυγχρονίσει την κοινωνία, την οικονομία και το κράτος».

Ο Σολζ σημείωσε με τη σειρά του πως οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να δώσουν αφορμή για το «μεγαλύτερο πρόγραμμα βιομηχανικού εκσυγχρονισμού στη Γερμανία εδώ και έναν αιώνα».

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναφέρθηκε στα μέρη τα οποία μπορούν να «πυροδοτήσουν κοινωνικό εκσυγχρονισμό», ενώ ο επίσης συμπρόεδρος Μπάερμποκ, δήλωσε ότι η αρχική συμφωνία προαναγγέλλει «συνασπισμό προόδου»  που θα «χρησιμοποιήσει πραγματικά την επόμενη δεκαετία ως δεκαετία ανανέωσης».

Τα κόμματα διεξάγουν διερευνητικές συνομιλίες για το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης για περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν πρώτοι στις εκλογές της Γερμανίας στις 26 Σεπτεμβρίου με υποστήριξη 25,7% λίγο μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες που έλαβαν 24,1%. Η Μέρκελ, ηγέτης της Γερμανίας από το 2005, θα παραιτηθεί μόλις δημιουργηθεί η νέα κυβέρνηση.

Οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με ένα σύμφωνο ώστε  Γερμανία να εγκαταλέιψει από τη παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έως το 2030, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Παρασκευής. «Αυτό απαιτεί τη μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την κατασκευή σύγχρονων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη δεκαετία σε ανταγωνιστικές τιμές», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τα κόμματα συμφώνησαν επίσης να χρησιμοποιήσουν το 2% της γης για χερσαία αιολικά πάρκα, να εξοπλίσουν όλες τις κατάλληλες στέγες με ηλιακούς συλλέκτες και να μειώσουν το χρόνο για σχεδιασμό και αδειοδότηση τουλάχιστον κατά το ήμισυ, ανέφερε η δήλωση. Τα κόμματα δήλωσαν επίσης ότι θα τηρήσουν το χρέος της χώρας, ένα συνταγματικό μέτρο που περιορίζει τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού.