Γερμανικά σχέδια (με τις ευλογίες της ΕΕ) για συνοπτικές διαδικασίες και αποδόμηση της παροχής ασύλου
Στο Μόναχο συναντήθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας, προκειμένου να συζητήσουν τα σχέδια «νέας φιλοσοφίας» που τους παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός, Χορστ Ζέεχοφερ για τη διαχείριση του προσφυγικού. Σημειώνεται πως, για ακόμα μία φορά σε συνάντηση «κορυφής» για το ζήτημα, στο τραπέζι των συζητήσεων δεν βρισκόταν η Ελλάδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ο Γερμανός ανέπτυξε ένα σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού «που έρχεται σε αντίθεση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου», για το οποίο τονίζεται πως «εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργεί πλέον και για αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια μελλοντική πολιτική ασύλου της ΕΕ».
Συγκεκριμένα, τα γερμανικά σχέδια προβλέπουν πως οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινούν στα «εξωτερικά σύνορα» της ΕΕ, δηλαδή στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ, από εκείνα που είναι πρόθυμα να δεχθούν πρόσφυγες.
«Η πρότασή μας: Αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, όπου θα ελέγχεται εάν κάποιος έχει ανάγκη προστασίας ή πρέπει να επιστραφεί αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα ενοποιημένο σύνολο κανόνων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ζεεχόφερ. Όπως διαμηνύει ο Γερμανός, μόνο οι αιτούντες άσυλο με προοπτικές λήψης προστασίας στην Ευρώπη θα πρέπει να διανέμονται «μεταξύ μιας ομάδας χωρών της ΕΕ που επιθυμούν».
Κατά τους σχεδιασμούς, στα εξωτερικά σύνορα, που δεν είναι ακόμα γνωστό εάν πρόκειται για εδάφη εντός της ΕΕ ή εκτός, θα γίνεται μόνο προκαταρκτική εξέταση του δικαιώματος παροχής ασύλου, και ανάλογα με το «προσφυγικό προφίλ» (που εισάγει το ελληνικό νομοσχέδιο), οι αιτούντες θα προωθούνται στα ευρωπαϊκά κράτη που είναι πρόθυμα να τους δεχθούν, ή θα απελαύνονται πίσω στις χώρες προέλευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως στα σχετικά δημοσιεύματα για τα γερμανικά σχέδια αναφέρονται οι χώρες προέλευσης και όχι η Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι κρίνονται αρνητικά στην προκαταρκτική εξέταση του δικαιώματος παροχής ασύλου θα επαναπροωθούνται από την Frontex στις χώρες προέλευσης, ενώ για εκείνους που θα προχωρούν σε ευρωπαϊκές χώρες, προβλέπεται εξέταση σε δεύτερο στάδιο, ώστε να αποφασιστεί οριστικά το αίτημα ασύλου.
Σημειώνεται πως οι εν λόγω σχεδιασμοί, παρότι παραβιάζουν τον Κανονισμό του Δουβλίνου αλλά και ευρωπαϊκές συνθήκες και ανθρώπινα δικαιώματα, απολαμβάνουν της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε με κολακευτικά σχόλια για τον εμπνευστή του, χαρακτηρίζοντας τον Ζεεχόφερ έναν «πρακτικό πολιτικό».
Την ίδια ώρα, εντός Γερμανίας περιγράφεται εξίσου υποστηρικτική στάση των Σοσιαλδημοκρατών, που κατά τον εκπρόσωπο της ΚΟ για θέματα μετανάστευσης, Λαρς Καστελούτσι, το κόμμα του τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα, σημειώνοντας πως έτσι θα γίνεται τόσο η κατανομή των προσφύγων στα κράτη – μέλη της ΕΕ, όσο και η απέλαση εκείνων που θα απορρίπτεται το αίτημά τους για παροχή ασύλου.
Ωστόσο, οι σχεδιασμοί αυτοί αντιμετωπίζουν και έντονη κριτική, με την γερμανική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Pro Asyl, να κάνει λόγο για σχέδια που «αναιρούν το κράτος δικαίου». Όπως τόνισε η διευύντριας, Γκύντερ Μπούργκχαρντ, ακόμα πως οι αιτούντες άσυλο στα σύνορα θα διατρέχουν τον κίνδυνο να μην έχουν νομική εκπροσώπηση και να μην μπορούν να προσφύγουν μετά από αρνητικές διοικητικές αποφάσεις σε δικαστηρια, όπως θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα. Όπως αναφέρεται, στόχος των σχεδίων του Ζεεχόφερ είναι να καθιερωθούν «συνοπτικές διαδικασίες» με τους πρόσφυγες «στο περιθώριο».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο Ζεεχόφερ επιχειρεί ταυτόχρονα να ενισχύσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, τη Frontex, με τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν μόλις την Τετάρτη τα σχέδια για την αποστολή 10.000 νέων συνοριοφυλάκων και αξιωματικών σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2027.