Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με ομόφωνη απόφαση, ζητά με τη μορφή γνωμοδότησης από τα αρμόδια υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου να ασκήσουν αγωγές κατά της Novartis προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που προξένησε στο Ελληνικό Δημόσιο και να εξεταστεί η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρείας από τη σύναψη συμβάσεων, κάτι που εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους «σκευωρία» λαμβάνοντας υπόψιν ότι με τη γνωμοδότηση ανοίγει παράθυρο το ελληνικό Δημόσιο να μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από την εταιρεία.

Στην ουσία το ΝΣΚ παραδέχεται ότι υπήρξε ζημία του ελληνικού Δημοσίου, ενώ η γνωμοδότηση βασίζεται στον συμβιβασμό της εταιρείας στις ΗΠΑ, αλλά και στα ευρήματα των ερευνών της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας με βάση τα οποία έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, όπως μεταδίδει το Documentonews.gr. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι «κατόπιν τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών και τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία, σε στενή συνεργασία, θα προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων».

Εξωδικαστικός συμβιβασμός 300 εκατ. δολ. της Novartis στις ΗΠΑ για τη δράση της στην Ελλάδα σε φόντο εγχώριας συγκάλυψης

Συγκεκριμένα τα υπουργία Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης είχαν ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, «την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχουν υποστεί οι ως άνω φορείς από μη νόμιμες ενέργειες της ανωτέρω εταιρείας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. Από εκεί και πέρα, η ομάδα αναζήτησε στοιχεία από Ανεξάρτητες Αρχές και Υπηρεσίες όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (η διάδοχη αρχή των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης), η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΣΔΟΕ, ο ΕΟΠΥΥ κτλ, από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Γραμματεία Οικονομικού Εγκλήματος) και την Εισαγγελία Διαφθοράς. Όπως αναφέρεται «αφού τα αξιολογησε συνέταξε και διαβίβασε προς το ΣΚ την εισήγησή της».

Σύμφωνα με το ΝΣΚ το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προβεί σε μία σειρά από δικαστικές, διοικητικές και εξώδικες ενέργειες. Στην «άσκηση αγωγής κατά της Novartis Hellas AEBE, για προσβολή της προσωπικότητας του Δημοσίου και των λοιπών νομικών προσώπων με αίτημα τη μη επανάληψη της προσβολής αυτής στο μέλλον και τη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από τη συμπεριφορά των οργάνων και προστηθέντων της..».

Σημειώνεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου συνολικά 21 πολίτες ανάμεσά τους δικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφοι έστειλαν εξώδικο προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με το οποίο τον καλούσαν να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, βάσει τον όσων παράνομων ενεργειών ομολόγησε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ, ότι διέπραξε στην Ελλάδα. Μεταξύ των μέτρων που καλούσαν τον υπουργό να λάβει εναντίον της φαρμακευτικής, συμπεριλαμβάνονται χρηματικές κυρώσεις καθώς και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Εξώδικο 21 πολιτών κατά Σταϊκούρα για τη Novartis

Το πρακτικό της σχετικής Συνεδρίασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Πλήρους Ολομέλειας):

«Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ εκθέτει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο της Novartis»

Ο τομεάρχης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, σχολίασε: Με την γνωμοδότησή του σχετικά με το σκάνδαλο Νovartis και τις αναγκαίες ενέργειες του ελληνικού δημοσίου για διεκδίκηση αποζημίωσης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καταρρίπτει οριστικά το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας. Kαι ταυτόχρονα θέτει την κυβέρνηση προ των μεγάλων και σοβαρών ευθυνών της, όσον αφορά τους έως τώρα χειρισμούς της στην υπόθεση αυτή.

Βαρύνουσα σημασία στην γνωμοδότηση του ΝΣΚ έχει η Συμφωνία αναστολής δίωξης που υπέγραψε η Novartis με τις αρχές των ΗΠΑ στις 25 Ιουνίου 2020, για τις παράνομες δραστηριότητες της στην Ελλάδα, με την οποία κατέβαλε ποσό άνω των 300 εκ. δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ομόφωνα εισηγείται, μεταξύ άλλων, την υποβολή αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την αποστολή όλων των στοιχείων που αφορούν την ομολογημένη, στην παραπάνω συμφωνία, παραβατική συμπεριφορά της εταιρείας στην Ελλάδα,

Για τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ελήφθησαν άλλωστε υπόψη και τα στοιχεία από διάφορες ελληνικές αρχές, ανάμεσά τους και της εισαγγελίας διαφθοράς που ερευνούσε το σκάνδαλο και η οποία καταργήθηκε πρόσφατα με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Τώρα λοιπόν, που, και με τη βούλα του ΝΣΚ, ενεργοποιείται ένας μεγάλος κύκλος διεκδικήσεων του ελληνικού δημοσίου για την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστη από τις παράνομες δραστηριότητες της Novartis στη χώρα μας, επιμένει ακόμη η κυβέρνηση στις θεωρίες συνωμοσίας και μη ύπαρξης σκανδάλου;