Μιλάμε προφανώς για την ίδια Ε.Ε. που χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια τους φράχτες (μπροστά στους οποίους ποζάρει η ΠτΔ μας) και τα νέα κλειστά κέντρα – φυλακές που ξεκίνησαν από τη Σάμο και θα συνεχιστούν σε ακόμα 5 νησιά.

Αλλά ακόμα κι από αυτήν την Ε.Ε., η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται ακροδεξιότερα, αρνούμενη ακόμα και να διατάξει μία έρευνα (έστω για το θεαθήναι) για όσα καταγγέλλονται επανειλημμένα από τον διεθνή Τύπο, όσους ασχολούνται στην Ελλάδα και σε πολυσέλιδες έρευνες μεγάλων οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Απέναντι σε όλα αυτά, εδώ και χρόνια πλέον, η απάντηση είναι η γνωστή και τραμπική: «Είναι όλα fake news». Αυτό γενικά περνάει αν σε ρωτάει ο Πορτοσάλτε στο πρωινό του ΣΚΑΙ, αλλά όταν το λες λίγο παραέξω, κάπως γίνεσαι ρεζίλι και αντιμετωπίζεσαι σιγά σιγά όπως ο Σαλβίνι και ο Ορμπάν. H Κροατία για παράδειγμα, που επίσης καταγγέλλεται στην έρευνα, είχε την ενσυναίσθηση μέσω του αρμόδιου υπουργού να δηλώσει «σοκαρισμένη» και να υποσχεθεί έρευνα μέσω ανεξάρτητου μηχανισμού.

Το χειρότερο είναι ότι λέμε μονίμως για παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις, αλλά δεν έχει γίνει εντελώς σαφές τι σημαίνουν ακριβώς, στην πράξη. Συνοπτικά και ενώνοντας κομμάτια του παζλ που έχουν καταγγελθεί και αποκαλυφθεί με στοιχεία ξανά και ξανά, μιλάμε για οργανωμένες ομάδες ενστόλων, χωρίς διακριτικά αλλά (σύμφωνα με το Lighthouse Report) υπό τις οδηγίες του ελληνικού λιμενικού, που «απαγάγει» και «εξαφανίζει» πρόσφυγες που φτάνουν σε νησιά, τους μεταφέρουν σε άγνωστες τοποθεσίες, χρησιμοποιούν βία και παρενοχλούν γυναίκες, τους ληστεύουν από τα προσωπικά τους αντικείμενα και τους βάζουν σε πλωτές βάρκες, ακόμα και χωρίς σωσίβια όπως έχει καταγγελθεί σε μήνυση στη Σάμο, ρυμουλκώντας τους και στέλνοντας τους προς τα τούρκικά παράλια.

Όλο αυτό το modus operandi που καταγγέλλεται με πλήθος τεκμηρίων δεν είναι «προστασία των συνόρων». Προσομοιάζει, όπως έγραψαν τα 10 ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχο, με «εγκληματικές ενέργειες»