Γράφει ο Βασίλης Βήττας

Τον μισό Ποινικό Κώδικα φόρτωσε η ελληνική αστυνομία στους 11 -κατά την ανακοίνωση της- προσαχθέντες στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, με τη δικογραφία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το TPP, να αποκαλύπτει εκ νέου ποιο είναι το αφήγημα των αρχών σχετικά με το τι έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή, χωρίς καμία απολύτως αναφορά στον ξυλοδαρμό και τους τραμπουκισμούς που δέχτηκε κόσμος μέρα μεσημέρι από την ΕΛΑΣ.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με τα αποκαλυπτικά βίντεο που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα και αποκάλυπταν το όργιο αστυνομικής βίας, με την ΕΛΑΣ σε σχετική της ανακοίνωση να αναφέρει μόνο ότι «έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα», ενώ την ίδια ώρα πλήθος από ανακρίβειες και έωλες αναφορές από την πλευρά των αρχών, κοσμούν την παρακάτω δικογραφία.

Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες κατηγορούνται για «βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων από κοινού», για «απλή σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού», για «εξύβριση κατά  συναυτουργία», και για «παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών», ενώ όσον αφορά το τελευταίο, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε όλους τους προσαχθέντες παρά το γεγονός ότι έδειξαν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης.

Για το ιστορικό, μετά τη δημοσίευση της αστυνομικής βίας που έλαβε χώρα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ακολούθησαν αστυνομικές διαρροές που δημοσίευσε η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, αναπαράγοντας ότι οι αστυνομικοί «δέχτηκαν επίθεση από 30 άτομα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης», ενώ μεταδίδονταν ακόμα και πληροφορίες για «μάχες σώμα με σώμα», παρά το πλήθος στοιχείων και βίντεο που αποδείκνυαν το ακριβώς αντίθετο και ξεσκέπαζαν ωμά τη στάση της αστυνομίας.

Οι μάχες «σώμα με σώμα» αναπαράγονται και εντός της δικογραφίας από τους μάρτυρες αστυνομικούς, η οποιοι μάλιστα δίνουν ο καθένας τη δική του εκδοχή σχετικά με το πλήθος των ατόμων που τους «επιτέθηκαν». Άλλοτε μιλούν για 20 άτομα που μετά έγιναν 30 και τους επιτέθηκαν, ή σε άλλη μαρτυρία διαβάζει κανείς ότι τα αρχικά 20 άτομα, έγιναν «50 άτομα και μας προσέγγισαν και μας επιτέθηκαν χτυπώντας μας με κλωτσιές και μπουνιές».

Μια παρένθεση: Η δικηγόρος των αστυνομικών, Εβίτα Βαρελά, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο OPEN δήλωσε ότι οι αστυνομικοί δέχτηκαν «επίθεση από 60 άτομα», ενώ ο γνωστός Σταύρος Μπαλάσκας έβαλε νωρίτερα στο κάδρο ότι οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση «από άτομα που βγήκαν από κατάληψη», πλαισιώνοντας με τη σειρά του την εκ των πραγμάτων διάτρητη επιχειρηματολογία της ΕΛΑΣ, ενώ κατάληψη στην περιοχή δεν υπάρχει.

Ένα νέο στοιχείο σχετικά με το διάτρητο αφήγημα της αστυνομίας, είναι -όπως παραδέχεται αστυνομικός στην κατάθεση του- ότι όλα ξεκίνησαν από μία ομάδα 7 ατόμων που «φώναζε και τους δημιουργούσε πρόβλημα», ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά για άλλη ομάδα ατόμων σε άλλο (κοντινό) σημείο της περιοχής που άρχισε να τους «εξυβρίζει και να προσπαθεί να τους αποσπάσει τα μπλοκ με τα πρόστιμα». Σε ένα παρόμοιο μοτίβο κινούνται και οι προσαγωγές που έκανε η αστυνομία στην περιοχή, οι οποίες διεξήχθησαν σε διαφορετικά σημεία τόσο γεωγραφικά όσο και χρονολογικά.

Επιπλέον, στις μαρτυρίες τους οι αστυνομικοί υποστηρίζουν για την «ομάδα ατόμων που τους επιτέθηκε» ότι όλοι φορούσαν κουκούλες και «σχεδόν όλοι μάσκες», ενώ άξιο σημασίας είναι ότι στη μαρτυρία ενός αστυνομικού αναφέρεται ότι «τα άτομα είχαν «προαποφασίσει να μας επιτεθούν», «πλησίασαν με οργανωμένες κινήσεις και χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια τους, επιχείρησαν να καταφέρουν χτυπήματα εναντίον μας…να αφαιρέσουν μπλοκάκια που υπήρχαν ήδη βεβαιωμένες παραβάσεις και να μας τραυματίσουν».

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με το αφήγημα της ΕΛΑΣ είναι οι κατηγορίες που τους προσάπτουν ότι «αντιστάθηκαν σθεναρά και προσπαθούσαν να τους χτυπήσουν κατά την ακινητοποίηση τους», καθώς αναφέρεται στη δικογραφία ότι «δεν κατάφεραν να ματαιώσουν τις ενέργειες μας, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης τους», χωρίς να δίνονται περαιτέρω στοιχεία.

Το μόνο που καταθέτουν είναι ότι δέχτηκαν επίθεση με μπουνιές και κλοτσιές πρώτα από μία ομάδα ατόμων, έπειτα από μία δεύτερη «που ήρθε από πίσω τους» και τέλος ότι δέχτηκαν χτυπήματα και «κατά τη σύλληψη των ατόμων». «Από την επίθεση τραυματίστηκα εγώ στη μέση και στο αριστερό μου χέρι, καθώς και ο υπαρχιφύλακας, στη μέση του», καταθέτει ένας αστυνομικός.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στο τέλος της μαρτυρίας του δεύτερου αστυνομικού αναφέρεται το εξής παράδοξο: «επιθυμώ την ποινική δίωξη των ανωτέρω ατόμων, αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν κάποιος από τους ανωτέρω είναι το άτομο που κατάφερε να με τραυματίσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι 11 έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ αναμένεται να οριστεί δικάσιμος.

Η δικογραφία που δημοσιεύει το TPP: