Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με απόλυτη συνέπεια έναντι του νόμου και των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους δημιουργούς, αμέσως μετά την κατάθεσή της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», την αξιολόγησή της από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και την σχετική εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΙ προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, χορηγεί την άδεια λειτουργίας στο νεοσύστατο οργανισμό».

«Είναι προφανές», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «ότι η αδειοδότηση θα είχε ολοκληρωθεί συντομότερα, εάν οι κατά νόμο υπεύθυνοι, αντί να αποβλέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, είχαν τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, σχετικά με τη βιωσιμότητα του νέου φορέα. Είναι αυτονόητο ότι οι υποχρεώσεις των ΟΣΔ δεν εξαντλούνται στο στάδιο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση άδειας, αλλά αφορούν πρωτίστως στην ανάγκη διαφανούς διαχείρισης και πλήρους λογοδοσίας έναντι των δημιουργών, των οποίων τα δικαιώματα καλούνται να διαχειριστούν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, οι δημιουργοί κατέθεσαν στο υπουργείο Πολιτισμού την έκθεση βιωσιμότητας που ζητούσε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη, για τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

«Σήμερα το μεσημέρι, η ΕΔΕΜ προσκόμισε την μελέτη βιωσιμότητας. Θα την ελέγξει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και, με βάση τις διατάξεις του νόμου, θα εισηγηθεί πως θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Εφόσον όλα είναι καλά θα ακολουθηθεί η διαδικασία για την έκδοση ΚΥΑ» απάντησε τη Δευτέρα η υπουργός, στις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατηγορούν, όπως και το σύνολο των καλλιτεχνών, το Υπουργείο για κωλυσιεργία και μεθοδεύσεις υπέρ ιδιωτών.

Διαβάστε περισσότερα για την ΕΔΕΜ:

Το ελληνικό τραγούδι ενωμένο απαιτεί την ΕΔΕΜ του