Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Σ. Μισέλ αναμένεται να προτείνει το απόγευμα της Παρασκευής  μικρότερο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27 σε σχέση με αυτόν που είχε ανακοινωθεί, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, σε μία προσπάθεια να στηρίξει το σχέδιο του «Ταμείου Ανάκαμψης».

Με παγίδες νέων όρων λιτότητας το «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισ. της Κομισιόν

Το σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο προβλέπει ότι θα υπάρξει ένα ποσό της τάξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσα από επιχορηγήσεις και δάνεια μνημονιακού χαρακτήρα, που θα ελέγχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Βαθαίνουν οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης» για τον κορονοϊό

Η πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ που αναμένεται να  παρουσιάσει ο Μισέλ αφορά δαπάνες σε τομείς από τη στήριξη της γεωργίας έως την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα. Από την πλευρά των Βρυξελλών δεν έχει γίνει ξεκάθαρο τα κριτήρια με τα οποία θα δοθούν τα χρήματα για τις δαπάνες των συστημάτων σχετικά με τα συστήματα υγείας που πρέπει να υποστηρίξουν τις ανάγκες του πληθυσμού, καθώς δεν προσδιορίζεται το αν θα στηριχθούν κοινωνικές ομάδες και δομές υγείας που έχουν πληγεί άμεσα από την πανδημία τους τελευταίους μήνες.