του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Στις προηγούμενες δικασίμους ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 11 αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία, οι οποίοι έχουν κερδίσει την αναστολή της ποινής της πρωτόδικης απόφασης μετά από 96 ημέρες απεργίας πείνας. Όπως έχουν καταγγείλει στο ΤΡΡ, η πρωτόδικη απόφαση βασίστηκε σε ανύπαρκτα και παράλογα στοιχεία, ενώ πριν ξεκινήσει το δικαστήριο «η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει πως είμαστε τρομοκράτες» και «ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε σε ένα κανάλι ότι η Τουρκία ζήτησε να συλληφθούμε και να φυλακιστούμε και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, που το έπραξε». Ακόμα, έχουν καταγγείλει πως έχουν δεχθεί επανειλημμένα αστυνομικά βασανιστήρια.

Η εισαγγελέας απορρίπτει τις πλημμεληματικές κατηγορίες: «Τα πλημμελήματα εμπλούτισαν το κατηγορητήριο αυξάνοντας την ποινή»

Η εισαγγελέας ξεκίνησε την εισήγηση της, αμφισβητώντας τις αναφορές του μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού για αντίσταση κατά της αρχής και βία κατά των αστυνομικών. Θεωρεί αναληθή τον ισχυρισμό της αστυνομίας ότι προκλήθηκαν μόνο φθορές στην οικεία κατά την έφοδο, επικαλούμενη τη μαρτυρία του μάρτυρα ιδιοκτήτη του ακινητου ότι παρέλαβε ένα κατεστραμμένο οίκημα. Επισημαίνει πως οι κατηγορούμενοι δεν θα μπορούσαν να προβάλουν αντίσταση, λόγω του υπέρμετρου αριθμού και της σωματικής διάπλασης των αστυνομικών. Μάλιστα αναφέρει πως η υποτιθέμενη αντίσταση των κατηγουμένων τους αποδίδεται μετά τη χειροπεδιση τους, οπότε σίγουρα δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν τους αστυνομικούς ή να διαφύγουν. Ξεκαθαρίζει πως η εισαγγελία θεωρεί δεν υπήρχε βία ή απειλή βίας κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ θεωρεί ανεξήγητη της επιμονή του μάρτυρα αστυνομικού.

Στη συνέχεια, η εισαγγελέας αναφέρεται στη κατηγορία περί νόθευσης εγγράφων, αναφέροντας πως δεν βρέθηκε κανένα μηχάνημα πλαστογράφησης. Επίσης καταρρίπτει την κατηγορία της οπλοφορίας του δεύτερου κατηγορούμενου, επικαλούμενη την πραγματογνωμοσύνη. Εξηγεί μάλιστα πως τα πλημμελήματα εμπλούτισαν το κατηγορητήριο αυξάνοντας την ποινή.

« Αντιφατική και αντικρουόμενη η μαρτυρία του αστυνομικού» – «Δεν προσέφερε κανένα πραγματικό γεγονός, παρά μόνο την άποψη του»

Στη συνέχεια, η εισαγγελέας διαβάζει τα ευρήματα που βρέθηκαν στο τούνελ του ακινήτου. Θεωρεί σαφές πως ο οπλισμός τοποθετήθηκε στις 18/3/2020, άρα η καταγγελία στην αστυνομία για ύπαρξη όπλων από τις ήδη από τις 10/3 κρίνεται αναξιόπιστη. Δεν θεωρεί ότι υπάρχει συσχέτιση του σκοπού της διάνοιξης ενός τόσο μεγάλου τούνελ με την αποθήκευση οπλισμού, ο οποίος χωρούσε σε μια τσάντα. Αμφιβάλει αν ο ίδιος ο εξοπλισμός ήταν λειτουργικός. Θεωρεί βάσιμη την υπόθεση οτι το τούνελ είχε σκαφτεί ως καταφύγιο προσφύγων για να προστατευτούν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Επίσης καταρρίπτει ότι οι διαμένοντες στο οίκημα σχετίζονται με τον οπλισμό. Κάνει λόγο για αντιφατικές και αντικρουόμενες αναφορές του μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού. Σχετικά με τις κάμερες ασφαλείας, η εισαγγελέας θεωρεί σαφές πως δεν σχετίζονται με το τούνελ και τον οπλισμό, όπως αποδείχθηκε από το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι πιάστηκαν κυριολεκτικά να κοιμούνται.

Η εισαγγελέας καταρρίπτει την ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση: «Ψευδή και μη σοβαρή έρευνα από τον μάρτυρα αστυνομικό»

Η εισαγγελέας επισημαίνει πως δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για εφοδιασμό τρομοκρατικών ομάδων. Ακόμα αναφέρει πως της προκαλεί έκπληξη η παραδοχή του μάρτυρα αστυνομικού πως έκανε έρευνα για την οργάνωση DHKP-C μέσω Google και αναρωτιέται αν αυτό αποτελεί σοβαρή αστυνομική μέθοδο. Προσθέτει πως ο αστυνομικός κατέθεσε ψευδώς, πως είδε φωτογραφία του πρώτου κατηγορούμενου με στρατιωτική στολή, η οποία δεν υπάρχει στα ευρήματα. Μάλιστα αναφέρει πως ο αστυνομικός δεν ήξερε ούτε καν ποτέ ιδρύθηκε το DHKP-C, αλλά και ούτε ποτέ εντάχθηκε στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ.

Η εισαγγελέας αμφισβητεί στη συνέχεια τον ισχυρισμό του αστυνομικού ότι ο πρώτος κατηγορούμενος προέβη σε κινήσεις αντιπαρακολούθησης, εξηγώντας ότι αν είχε τέτοια εμπειρία θα είχε ακυρώσει το ραντεβού του. Αναφέρει πως δεν τεκμηριώνεται η κατηγορία πως οι κατηγορούμενοι σχεδίαζαν τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, ούτε η ένταξη τους στο DHKP-C. Επίσης η εισαγγελέας αναφέρει ότι ο αστυνομικός δεν προσέφερε κανένα στοιχείο για τον υποτιθέμενο ηγετικό ρόλο του πρώτου κατηγορούμενου.

«Μένος των αρχών» κατά πολιτικών προσφύγων, που έχουν υποστεί βασανιστήρια στην Τουρκία: «Η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων δεν πρέπει να γίνεται για εξυπηρέτηση εξωθεσμικών σκοπών»

Συνεχίζοντας, η εισαγγελέας επισημαίνει πως θεωρεί ότι κατηγορούμενοι στοιχοποιηθηκαν λόγω προηγούμενης υπόθεσης, στην οποία όμως έχουν αθωωθει. Κάνει λόγο για μένος των αρχών, που προκύπτει από το γεγονός ότι μερικοί από τους κατηγορουμένους ήταν στη φυλακή για την υπόθεση στην οποία αθωώθηκαν, κατά την υποτιθέμενη τέλεση των αδικημάτων που τους αποδόθηκαν. Μάλιστα η αναφέρει πως οι κατηγορούμενοι ζουν χρόνια στην Ελλάδα, όπου έχουν εργασία και δημόσια κοινωνική παρουσία, που δεν συνάδει με τρομοκρατική δραστηριότητα.

Μάλιστα, αναφέρει δύο από τους κατηγορουμένους είναι Ολλανδοί πολίτες, θεωρώντας βάσιμο τον ισχυρισμό τους ότι ήρθαν στην Ελλάδα για διακοπές και απλώς φιλοξενήθηκαν από φίλους και συγγενείς. Οι υπόλοιποι βρίσκονται ως πρόσφυγες στη χώρα μας, όπου κατέφυγαν ως διωκόμενοι από την Τουρκία. Αναφέρει ότι από πουθενά δεν προκύπτει η ηγεσία διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης για τον πρώτο κατηγορούμενο, καθώς φαίνεται πως το μοναδικό κριτήριο για τις αρχές ήταν η μεγαλύτερη ηλικία του. Η εύρεση οπλισμού από μόνη της δεν σημαίνει ότι σκόπευαν να προχωρήσουν σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Ακόμα η εισαγγελέας αναφέρει πως πολλοί από τους κατηγορουμένους έχουν υποστεί βασανιστήρια στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων εικονική εκτέλεση και απομόνωση, τα οποία σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση τουλάχιστον ενός από αυτούς έχουν προκαλέσει ψυχικά τραύματα.

Τέλος, επισημαίνει τον κίνδυνο διασυρμού της χώρας αν υπάρξει η αυθαίρετη παραδοχή ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η οργάνωση DHKP-C, καθώς και τον κίνδυνο κατά της ζωής των κατηγουμένων αν εκδοθούν στην Τουρκία σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης τους. Καταλήγει πως η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από την αστυνομία δεν πρέπει να γίνεται για εξυπηρέτηση εξωθεσμικών σκοπών. Προτείνει την απαλλαγή των κατηγουμένων από όλες τις κατηγορίες και τη μετατροπή της ποινής του πρώτου κατηγορούμενου σε απλή κατοχή όπλων.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Μαρτίου με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.