Παρά τις δηλώσεις βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών για «διαβουλεύσεις» με τους δανειστές προκειμένου να μειωθεί ο στόχος των για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% που έχει επιβληθεί από τους δανειστές μέχρι το 2022, δεν δείχνει να υφίσταται ζήτημα με τα σημερινά δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group δεν έθεσε θέμα στόχων (πρωτογενών πλεονασμάτων), αλλά όπως έχω ξαναπεί και θα επαναλάβω, ζήτημα στόχων δεν μπορεί να συζητηθεί καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της».

Αοριστολογίες του ΥΠΟΙΚ για την «υπό προϋποθέσεις» ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Παράλληλα, στάθηκε στο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί τη γραμμή των προκατόχων της για αποπληρωμή των μεγάλων δανείων της χώρας προς το ΔΝΤ.

«Ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group έκανε μια σύντομη παρουσίαση των σχεδιασμών της νέας κυβέρνησης. Ο ίδιος ανέφερε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των ANFAs και των SMPs για επενδύσεις, κάτι το οποίο επιτρέπεται από το πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ανέφερε και την πρόθεση της κυβέρνησης για αποπληρωμή του ΔΝΤ και η αποδοχή από τα άλλα μέλη ήταν από ουδέτερη ως θετική, καθώς αυτή ήταν και η πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης – τώρα πλέον αναμένουμε τη επίσημη επιστολή και θα το εξετάσουμε».

Την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πέτσας, είχε φροντίσει να ρίξει τους τόνους περί σημαντικής μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ, λέγοντας ότι στοχεύουν να έχουν μειώσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% μέχρι από το 2021, δηλαδή έναν χρόνο πριν λήξει η επιβολή του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%.