Μετά από τη δημοσίευση στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης των 24 θαλασσίων οικοπέδων που προκύπτουν από το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και τις προκλητικές ενέργειες στον Έβρο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα αν χρειαστεί μπορεί να δείξει τα δόντια της και να απαντήσει στην Τουρκία, σε περίπτωση που παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει το Μαξίμου.

Η Τουρκία αδιαφορεί για το ελληνικό διάβημα και συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες στην αν. Μεσόγειο

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά αλλά επισήμανε ότι δεν είναι ο «καθ’ ύλην αρμόδιος».

Την Τρίτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, υποστήριξε πως «το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία», χωρίς όμως να αναφέρεται σε συγκεκριμένες δράσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας.

Ελλάδα και ΕΕ «παρακολουθούν» από κοινού τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην αν. Μεσόγειο

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον, που αρκέστηκε να πει ότι αν και αναγνωρίζουν πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αλλά οι ΗΠΑ δεν σχολιάζουν μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι.«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις».