Η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει στην Ευρώπη, με τα κρούσματα να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο με ταχύτατους ρυθμούς. Εν μέσω του τρίτου κύματος και εν όψει της γιορτής του Πάσχα, οι χώρες της Ευρώπης οχυρώνονται απέναντι στην πανδημία, ανακοινώνοντας επέκταση των περιοριστικών μέτρων. Τα μέτρα επεκτείνονται σε περισσότερες περιοχές,η συμμετοχή στις εκκλησιαστικές λειτουργίες περιορίζεται, η νυχτερινή απαγόρευση δεν παύει, η λειτουργία των σχολείων επανεξετάζεται, ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει μπει σε ρυθμούς επιτάχυνσης.

Η Ελλάδα -όπως φαίνεται- βρίσκεται μπροστά στο Πάσχα με αβέβαιο σχεδιασμό. Το τρίτο και «φονικότερο» όπως έχει χαρακτηριστεί κύμα της πανδημίας έχει δείξει για τα καλά τα δόντια του, με εκατοντάδες κρούσματα και αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων και νεκρών να σημειώνονται καθημερινά. Με ανοιχτά τα σχολεία εδώ και λίγες μέρες, ανοιχτά τα κέντρα αισθητικής και λειτουργία του λιανεμπορίου με περιορισμούς, πράσινο φως για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, και τουρίστες μη εμβολιασμένοι να συρρέουν στην χώρα, οδεύουμε προς το Πάσχα. Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις προς τα χωριά, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με στοιχεία του euronews.com, ο ιταλικός τύπος σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προσανατολίζεται προς την διατήρηση των αυστηρών απαγορεύσεων και περιορισμών, μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Κατά τα ίδια στοιχεία, η επιδημία Covid-19 βρίσκεται σε έξαρση σχεδόν σε ολόκληρη τη Γαλλία, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, θέτοντας τρεις ακόμη περιοχές της χώρας σε lockdown, ανάμεσά τους και την περιφέρεια της Λυών. Θυμίζουμε πως η περιφέρεια του Παρισιού, όπως και μεγάλο μέρος της βόρειας Γαλλίας βρίσκονται ήδη στο τρίτο lockdown, από την έναρξη της επιδημίας. Οι γαλλικές αρχές ανακοινώνουν καθημερινά όλο και περισσότερα κρούσματα, με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας να πλησιάζει το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στα μέσα Νοεμβρίου. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, που παρέμεναν ανοιχτά, θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες, αντί για δύο που είναι κανονικά το διάστημα των εαρινών διακοπών. Η Γαλλία είχε κλείσει τα σχολεία για δύο μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, την περασμένη άνοιξη, όμως δεν έκανε το ίδιο και τον Νοέμβριο, επιβάλλοντας μόνο ορισμένους περιορισμούς στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. «Είναι η καλύτερη λύση για να επιβραδύνουμε τον ιό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Η Πολωνία ετοιμάζεται να κλείσει νηπιαγωγεία, κομμωτήρια και θα περιορίσει τη συμμετοχή στις εκκλησιαστικές λειτουργίες από το Σάββατο μπροστά στη «δυσκολότερη στιγμή» της επιδημίας , ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της, με τη χώρα να καταγράφει ένα ακόμη ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, σημείωσε ότι το σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων του και ότι ο περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών και των δραστηριοτήτων είναι αναγκαίος για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ανέφερε μάλιστα ότι επιπλέον περιορισμοί θα εφαρμοστούν, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες και η υποχρεωτική καραντίνα ενδέχεται να επιβληθεί για τις αφίξεις στα νότια σύνορα της Πολωνίας.

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ψήφισε υπέρ της παράτασης για 15 ημέρες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα, αν και σταδιακά χαλαρώνουν τα αυστηρά μέτρα που υιοθετήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου να ελεγχθεί η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων που είχε παρουσιαστεί. Στις 15 Μαρτίου ξεκίνησε και πάλι η λειτουργία των παιδικών σταθμών και των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ επαναλειτούργησαν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Το κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα ως τα μέσα Απριλίου.  Αν η πανδημία συνεχίσει να δείχνει σημάδια ύφεσης, προβλέπεται πως τα μουσεία, οι ταράτσες των εστιατορίων και οι αγορές θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας επέκτεινε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα, αλλά προβλέπεται χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις κατά τις επερχόμενες θρησκευτικές εορτές, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Η Ρουμανία σπάει κάθε μέρα και ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων, με την κυβέρνηση να μην προχωρά ακόμη σε επιβολή αυστηρού lockdown. Αξιωματούχοι σημείωσαν ότι θα περιορίσουν τις μετακινήσεις για τους πολίτες από τις 8 μ.μ. και θα κλείνουν τα καταστήματα από τις 6 μ.μ. από την Παρασκευή έως την Κυριακή σε πόλεις με πάνω από 4 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους. Οι μετακινήσεις θα απαγορεύονται από τις 8 μ.μ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε πόλεις με 7,5 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους. Ωστόσο, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα χαλαρώσει για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες που θα γίνουν για το καθολικό και το ορθόδοξο Πάσχα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ενώ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει και οι έγκυες να αρχίσουν να εμβολιάζονται κατά της covid-19 με τα εμβόλια της Moderna και των Pfizer/BioNTech».Η κυβέρνηση του Ορμπάν σκοπεύει να περιορίσει από το σαββατοκύριακο τον αριθμό των πελατών που επιτρέπονται στα καταστήματα, ενώ παράλληλα θα παρατείνει το ωράριο λειτουργίας τους το βράδυ. «Τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση , καθώς η χώρα έχει αναχθεί σε επίκεντρο του τρίτου κύματος της πανδημίας που πλήττει ιδιαίτερα σκληρά την κεντρική Ευρώπη» υπογράμμισε η επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, Σεσίλια Μούλερ. Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα αρχίσει να μειώνεται ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων μόλις περάσει η κορύφωση, τονίζοντας πως «οι επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα είναι δύσκολες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράταση για τη Βιέννη κατά δύο εβδομάδες, μέχρι τις 2 Μαίου, του σκληρού lockdown που ισχύει έως τις 18 Απριλίου στα τρία από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια στα ανατολικά της Αυστρίας (Βιέννη, Κάτω Αυστρία, Μπούργκελαντ), ανακοίνωσε ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιγκ. Ο ίδιος πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με υγειονομικούς και τοπικούς αξιωματούχους για τις αντιδράσεις που θα πρέπει να υπάρξουν στην ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της αυστριακής πρωτεύουσας. Την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, και των Πράσινων με εμπειρογνώμονες, τους κυβερνήτες των κρατιδίων και την αντιπολίτευση, για την εξέταση της κατάστασης της πανδημίας σε ολόκληρη την χώρα.

Κατά το Business Insider,τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας συμφώνησαν να παρατείνουν καταρχάς τους ισχύοντες περιοριστικούς κανόνες του lockdown κατά τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής δημοσιογραφικής πύλης «Business Insider». Οι ισχύοντες περιοριστικοί κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ισχύσουν μετά τη συμφωνία των κρατιδίων για την παράταση αυτή έως τις 9 Μαΐου και θα ισχύσουν στις περισσότερες περιοχές τους τα ακόλουθα: τα ψώνια επιτρέπονται μόνον εφόσον έχουν προηγηθεί ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ και ένα ραντεβού, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα είναι ανοιχτά σε περιορισμένο βαθμό, αλλά οι ιδιωτικές συναντήσεις είναι δυνατές μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό. Ο αθλητισμός, τα πολιτιστικά ιδρύματα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια θα παραμείνουν στην ουσία κλειστά προς το παρόν, καθώς περισσότερα από τα δύο τρίτα όλων των περιοχών της Γερμανίας δεν πληρούν τις τιμές συχνότητας κρουσμάτων που είναι απαραίτητες για τα ανοίγματα σε αυτούς τους τομείς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ηλεκτρονικής ειδησεογραφικής πύλης «Business Insider», η καγκελαρία εκτιμά ότι το ομοσπονδιακό «φρένο έκτακτης ανάγκης» θα ισχύει στις περιοχές όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξημένος, έως τα τέλη Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου. Και τούτο διότι η διαδικασία μόλυνσης μόνο τότε μπορεί να έχει τεθεί υπό έλεγχο κατά τον χριστιανοδημοκράτη (CDU) επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν.