Η γαλλική κυβέρνηση κάτω από πλήθος αντιδράσεων αποφάσισε να ξαναγράψει από την αρχή το αμφιλεγόμενο άρθρο 24, το οποίο ποινικοποιούσε τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών και ήγειρε φόβους για ατιμωρησία των αστυνομικών όταν αυτοί προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες.
Ο Κριστόφ Καστανέρ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του LREM, ανακοίνωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι «το νομοσχέδιο θα επανεγγραφεί και μια νέα εκδοχή του θα κατατεθεί». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «αυτό δεν είναι ούτε απόσυρση ούτε αναστολή, είναι πλήρης επανεγγραφή».
Ακόμα πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε ότι οι αμφιβολίες εξακολουθούν να υφίστανται» και «πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις αμφιβολίες» γιατί «όταν μια τέτοια παρανόηση δεν σταματά να εντείνεται σε ένα τόσο θεμελιώδες θέμα, έχουμε το καθήκον να αμφισβητούμε συλλογικά τους εαυτούς μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 24, δεν απαγόρευε εξ ολοκλήρου τη βιντεοσκόπηση των αστυνομικών, ωστόσο ποινικοποιούσε τον διαμοιρασμό εικόνων αστυνομικών «με προφανή βλαπτικό σκοπό». Με τη διάταξη, προβλεπόταν ποινή φυλάκισης ενός έτους και 45.000€ πρόστιμο.
Ένα περιστατικό που προηγήθηκε της τελευταίας ανακοίνωσης και είχε εξαναγκάσει τη γαλλική κυβέρνηση να γνωστοποιήσει ότι θα επενεξετάσει το άρθρο 24, ήταν εκείνο του άγριου ξυλοδαρμού ενός μαύρου άνδρα, του μουσικού παραγωγού, Μισέλ Ζεκλέρ από αστυνομικούς, το οποίο καταγράφηκε σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας.
Σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό του μουσικού παραγωγού, ξεκίνησε επίσημη εισαγγελική έρευνα, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράλ Νταρμανέν, είχε ζητήσει από τον αρχηγό της αστυνομίας να θέσει σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς που εμφανίζονται στο βίντεο.
Εισαγγελική έρευνα κατά τεσσάρων αστυνομικών στη Γαλλία για τον ξυλοδαρμό του Μισέλ Ζεκλέρ
Το περιστατικό ξυλοδαρμού του μουσικού παραγωγού, ακολούθησαν διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων αλλά και οι ακόμα μεγαλύτερες που έλαβαν χώρα το σαββατοκύριακο, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους, εντείνοντας τη πίεση προς τη κυβέρνηση.