Παρουσιάζοντας στοιχεία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που επεξεργάζονται τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ο πρόεδρος της  ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε ότι στον χώρο της εστίασης, μια στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν, επισημαίνοντας ότι «είναι σαφές ότι αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά εργασίας και εδώ θα έχουμε -που απευχόμαστε βέβαια- κύμα απολύσεων, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη μέρα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι στο 87% των επιχειρήσεων, έχουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Χθες, που ξεκίνησε η εστίαση, τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Σε ό,τι αφορά στον κλάδο αμιγώς της εστίασης, ο κύκλος εργασιών είναι κάτω, σε ποσοστό 95%. Στον καφέ, είναι κάτω περίπου στο 50% μιας ημέρας πριν από την κρίση της πανδημίας», είπε ο κ. Καββαθάς και τόνισε ότι αυτό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγορά και την οικονομία της χώρας, είναι ότι τα μέτρα έρχονται, ανά εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ένας προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο.

«Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανασφάλειας στους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες, διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Ποια μέτρα και αν θα πάρει μέτρα ελάφρυνσης η κυβέρνηση. Αν για παράδειγμα, θα ρυθμίσει τα ενοίκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές που ήδη έχουμε συσσωρεύσει κατά το διάστημα της πανδημίας».

Περίπου 100.000 μικρές επιχειρήσεις αντιμέτωπες με λουκέτο μετά την άρση των έκτακτων μέτρων

Στο φορολογικό πεδίο η ΓΣΕΒΕΕ επαναφέρει τις εξής προτάσεις:

  • Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Τα έσοδα μιας επιχείρησης δεν αποτελούν καθαρά κέρδη, αλλά προορίζονται για να καλύπτουν σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων και της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησης (π.χ. τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδότη, τρέχουσες οφειλές προς εφορία, μισθοδοσία, οφειλές προς προμηθευτές, κόστος ενέργειας και μετακινήσεων, δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, διάφορα άλλα τέλη κ.α.).
  • Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (πχ αργυροχρυσοχοΐα – γουναρικά).
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
  • Παράταση προθεσμίας αντικατάστασης φορολογικών ταμειακών μηχανών έως 31/12/20.
  • Μείωση συντελεστή φορολόγησης των εταιριών στο 20% για τα το τρέχον φορολογικό έτος.
  • Έναρξη εφαρμογής της νέας κατώτατης φορολογικής κλίμακας (9%) για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες από το οικονομικό έτος 2020 (εισοδήματα 2019).
  • Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους , στο πλαίσιο της ισονομίας.
  • Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.
  • Αύξηση του μέγιστου ύψους κύκλου εργασιών για τους μη υπόχρεους υποβολής ΦΠΑ στα 30.000 €.

Κίνδυνος για απώλεια έως και 250.000 θέσεων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις «η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο», όπως εξαγγέλθηκε χθες από τον αρμόδιο υπουργό είναι αναγκαία αλλά δεν φτάνει!

Παράλληλα, επαναφέρει τις προτάσεις της για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους:

  • Πάγωμα καταβολής ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2020 με αντίστοιχη επέκταση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής και καταβολή από 1/1/2021, ως συνέχεια της τελευταίας ενήμερης καταβολής.
  • Επέκταση της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών από 24 σε 48 δόσεις για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.
  • Πάγωμα καταβολής ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2020 με αντίστοιχη επέκταση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής και καταβολή από 1/1/2021, ως συνέχεια της τελευταίας ενήμερης καταβολής. Εναλλακτικά αντί της επέκτασης του συνολικού χρόνου αποπληρωμής να δοθεί η δυνατότητα μεταφορά τους στο τέλος του ασφαλιστικό βίου είτε για εξαγορά τους είτε αφαίρεσης τους από τον ασφαλιστικό χρόνο του ασφαλισμένου.
  • Επέκταση της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 36 δόσεις για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.
  • Αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση.