Εμπρηστικές είναι οι δηλώσεις Ινδών αξιωματούχων δεδομένης της κατάστασης; Μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας στο Κασμίρ. Υπενθυμίζεται ότι με ανάκληση του άρθρου 370 του συντάγματος, η Ινδία ήρε την εν μέρει ανεξαρτησία του Κασμίρ. Το Κασμίρ αποτελεί διαφιλονικούμενη περιοχή ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία και στο παρελθόν έχουν πολεμήσει δύο φορές με σκοπό την διεκδίκηση τους.

Μετά την απόφαση της Ινδίας να ανακαλέσει την αυτονομία του ινδικού κομματιού του Κασμίρ, το Πακιστάν αντέδρασε έντονα ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην περιοχή και διακόπτοντας κάθε διπλωματική σχέση με την Ινδία.

Σύννεφα πολέμου σε Ινδία και Πακιστάν για το διαφιλονικούμενο επί δεκαετίες Κασμίρ

Οι δηλώσεις των Ινδών αξιωματούχων έμελλαν να κάνουν την κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών ακόμα πιο έκρυθμη. Μετά την ανακοίνωση του Πακιστάν για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το άρθρο 370 αποτελούν εντελώς εσωτερικό ζήτημα της Ινδίας.

Οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι κινούνυταν στο ίδιο εμπρηστικό κλίμα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Μόντι είπε πως η ανάκληση της αυτονομίας του Κασμίρ αποτελεί «ιστορική απόφαση», ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι από εδώ και πέρα «αρχίζει μια νέα εποχή». Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «αυτές οι διατάξεις δεν θα ωφελήσουν παρά μόνο στο να απελευθερωθεί η διχόνοια, η διαφθορά, η τρομοκρατία και η οικογενειοκρατία».

Να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες, οι οποίες κατέχουν και οι δύο πυρηνικά, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση όσο αφορά τις σχέσεις τους, καθώς εδώ και δεκαετίες διεκδικούν και οι δύο το Κασμίρ. Στο παρελθόν έχουν εμπλακεί 3 φορές σε πόλεμο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες απώλειες. Το τελευταίο διάστημα η Ινδία έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή, ενώ ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις. Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα καλεί Ινδία και Πακιστάν να λειτουργήσουν με σύνεση και εγκράτεια, ώστε να βρεθεί μια λύση στην κρίση στο Κασμίρ.