Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τσουζέπε Κόντε, επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, λόγω της απόφασης του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, να καταχωρήσει την Ιταλία στη λίστα με τους «ανεπιθύμητους» ταξιδιώτες που πρόκειται να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχει προξενήσει η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Ιταλία, Τσουζέπε Κόντε, αποδοκίμασε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που έκρινε ότι οι πολίτες της Ιταλίας δεν τηρούν τα απαραίτητα «μέτρα καταλληλότητας» για να γίνουν δεκτοί στην Ελλάδα, που πρόκειται να ανοίξει τα σύνορα της για τους τουρίστες στις 15 Ιουνίου.

Ο Κόντε δήλωσε την Τετάρτη πως η Ελλάδα, όπως και η Αυστρία που προχώρησε σε παρόμοιες «κυρώσεις» κατά της Ιταλίας, δεν «έχουν κανένα λόγο να αποκλείουν τους ταξιδιώτες από την Ιταλία, λόγω των αστήρικτων ενδοιασμών για την εξάπλωση του ιού». Σημειώνεται ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο είχε αφήσει αιχμές  κατά του υπουργείου Τουρισμού για το γεγονός πως δεν γίνεται αναφορά στις χώρες από τις οποίες θα πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις, ούτε και στις εθνικότητες, αλλά αντί αυτών, παραπέμπει τους ταξιδιώτες στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για την έκδοση λιστών επικινδυνότητας για αεροπορικά ταξίδια.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση Ελλάδας και Ιταλίας για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, της υπογραφής μιας πολιτικής δήλωσης που θα εγγυάται τη συνέχιση της πάγιας πρακτικής των Ιταλών αλιέων σε ελληνικά ύδατα και τρίτον στην κατάθεση μιας κοινής τροπολογίας της Αθήνας και της Ρώμης προς την Κομισιόν, που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους κανονισμούς για την αλιεία και θα κάλυπτε τις ιταλικές ανησυχίες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, όπως αναμένεται, στα 12 μίλια.