Αν τις τελευταίες πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων που ζητούν το κλείσιμο των σχολείων, τονίζοντας πως το άνοιγμα τους έχει συντελέσει στην αύξηση  των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της πανδημίας, η υπουργός Παιδείας κωφεύει.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega πως θα πρέπει τα σχολεία να κλείσουν και να υπάρξει επιστροφή στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης.

«Αν μεταδίδεται 50% ταχύτερα, θα μας υποχρεώνει να παίρνουμε αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα που θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές. Είναι σαφές ότι η δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11/1 και μετά άφησαν αποτύπωμα που δεν φέρουν αμφισβήτηση. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, δήλωσε ότι η κατάσταση στα σχολεία απασχολεί τους ειδικούς, ενώ ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε για τα σχολεία πως «είναι ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.

Περισσότερες από 270 σχολικές μονάδες είναι κλειστές λόγω της πανδημίας

Ωστόσο, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης στο Mega ότι δεν έχει τεθεί από τους ειδικούς ζήτημα κλεισίματος των σχολείων και η κυβέρνηση πορεύεται ακολουθώντας εισηγήσεις των ειδικών. «Αύριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων, παρακολουθούμε βήμα-βήμα τις εξελίξεις, είμαστε σε τακτικοί επικοινωνία μαζί τους και πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις».

Αναφερόμενη στο αντιδραστικό νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο της και τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν από εκπαιδευτικούς, μαθητές και κηδεμόνες, ισχυρίστηκε ότι ο «στόχος μας είναι να δώσουμε στα εξαιρετικά μας πανεπιστήμια αυτό που δεν έχουν: το ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αρμόζει».